Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Het cijfer van de maand: 77%

door La Française AM

De eurozone heeft de wind in de zeilen: de Europese vertrouwensindicator zit op zijn hoogste niveau sinds 2011.

Het cijfer van de maand, door La Française AM

Het cijfer van de maand: 77%. Dat is het aandeel bedrijven in de Eurozone waarvan de resultaten in het eerste kwartaal 2017 de voorspellingen van de analisten hebben overschreden. Fondsbeheerder La Française AM en de Chief Investment Officer van Beobank bieden ons een inkijk in hun marktvooruitzichten.

De Eurozone overtreft de verwachtingen

Het seizoen van de bedrijfsresultaten voor het eerste kwartaal 2017 loopt ten einde en voor de Eurozone ziet het er heel goed uit. De cijfers spreken voor zich: 77% van de bedrijven publiceren een omzet die hoger is dan verwacht. Dat hebben we al tien jaar niet meer gezien. Drie sectoren, de technologische, de industriële en de financiële, steken er bovenuit met meer dan 80% aangename verrassingen. De winstvooruitzichten in de zone voor 2017 werden voor het eerst sinds 5 jaar naar boven herzien (≈ +15%)  door de financieel analisten. Aan macro-economische kant bevindt de Europese vertrouwensindicator zich op zijn hoogste niveau sinds 2011, wat wijst op een groeipercentage dat de kaap van de 2% per jaar kan overschrijden.

Dat hebben we al tien jaar niet meer gezien

-La Française AM

De beleggers krijgen er weer vertrouwen in

Wij stellen vast dat de beleggers weer zin krijgen in risico's. In de zone blijven er weliswaar enkele bronnen van politieke stress bestaan, toch geven de beleggers, zoals La Française AM, de voorkeur aan een overweging van de Europese aandelen. Hierdoor, en ook door de vermindering van de politieke stress in Frankrijk, gaat de activaklasse er met bijna 15 miljard USD op vooruit sinds het begin van het jaar, na bijna 100 miljard EUR te hebben prijsgegeven in 2016.

De commentaren van Marc Danneels, Chief Investment Officer

Een geopolitieke windstilte

Volgens Marc Danneels, Chief Investment Officer bij Beobank, is Europa een vruchtbare grond voor beleggers, na een lange periode van onzekerheid. De instabiliteit na de Brexit werd verzacht door de nederlaag van Marine Le Pen en de overwinning van Emmanuel Macron, van wie de resoluut pro-Europese agenda de vrees voor een eventuele Frexit de kop heeft ingedrukt. Voor de toekomst van de Unie tekenen zich positieve vooruitzichten af: de populariteit van Angela Merkel gaat opnieuw de hoogte in en ze versterkt haar positie in afwachting van de Duitse verkiezingen van september. Dat doet hopen op een heropleving van de krachtige Frans-Duitse alliantie die tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw aan de wieg van het Europese project stond. De Brexit en de beslissing van Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen heeft Europa alleen maar sterker gemaakt: de lidstaten van de Unie vormen één front op de internationale scène en dat was lang geleden.

Een herstel van de Europese groei

Op alle punten lijkt de groei in Europa zich te hebben hersteld, en wel op stevige fundamenten: de industriële productie en de kleinhandel gaan omhoog, en ook het consumenten- en ondernemersvertrouwen doet het steeds beter. De werkloosheid in de Eurozone bedraagt 9,5%; dat is 3% minder dan de pieken van enkele jaren geleden. Deze dalende trend zal de economische groei ten gunste blijven komen. Ook op micro-economisch niveau ziet het plaatje er goed uit: na jaren van negatieve vooruitzichten voor de bedrijfsresultaten hebben we eindelijk een keerpunt bereikt. Verwacht wordt dat de winsten met meer dan 10% zullen stijgen ten opzichte van 2016. Kers op de taart: de Europese aandelen zijn lichtjes ondergewaardeerd ten opzichte van de Amerikaanse aandelen, wat groeimarge laat in de portefeuilles van de beleggers.

De Europese Centrale Bank versterkt de dynamiek.

De ECB blijft een beleid van steun aan de groei voeren: zij bevestigt dat ze haar programma van quantitative easing minstens tot eind 2017 zal blijven volhouden (de aankoop van obligaties ten bedrage van 60 miljard EUR per maand), en vervolgens een geleidelijke afbouw van de liquide middelen die in de economie worden geïnjecteerd, zal overwegen. Marc Danneels verwacht vóór de tweede helft van het jaar ook geen stijging meer van de basisrente van de ECB; als ze al stijgt, zal ze dat geleidelijk doen, met kleine stapjes. De basisrente is de rentevoet die door de ECB is vastgelegd  – en door ze laag te houden, blijven de kosten voor leningen, en dus voor investeringen, aantrekkelijk, waardoor de economische activiteit wordt gestimuleerd.

In het kort:

  • De bedrijven van de eurozone laten beter dan verwachte resultaten zien.
  • De macro-economische indicatoren laten een groei zien die hoger ligt dan 2% in Europa in 2017.
  • De overwinning van Macron zorgt voor een nieuwe politieke dynamiek in de Unie.
  • De ECB zal de economie blijven ondersteunen.

Wij herinneren u eraan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito's en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.

Hoe kunnen we u helpen?