Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Het evenwicht behouden in een wereld van twee versnellingen

Het evenwicht behouden in een wereld van twee versnellingen

Het economische klimaat vertoont tekenen van beterschap. Toch voorspellen onze analisten ook in 2015 volatiele markten.

Verschillende factoren zijn hiervoor verantwoordelijk:

  • een economische situatie gedomineerd door schulden;

  • een zwakke economische groei;

  • instabiliteit op het geopolitieke toneel;

  • een ‘deviezenoorlog’ van de centrale banken.


Binnen deze onzekere context is het volgens onze analisten noodzakelijk om ervoor te zorgen dat uw portefeuille in evenwicht blijft en om uw beleggingsobjectieven niet uit het oog te verliezen.


Moet u beleggen nu we uit de crisis lijken te geraken?


Hoewel ze onderhevig zijn aan meer en grotere risico’s dan de spaaroproducten, kunnen beleggingsproducten toch een hoger rendement opleveren. De rente op spaarboekjes flirt met de nulgrens. Beleggen op de beurs verdient dus uw aandacht in 2015. Maar welke financiële producten krijgen de voorkeur? Een van de mogelijkheden is beleggen in obligaties. Door de overheidsschuld van verschillende Europese landen blijven Frankrijk en Duitsland immers schulden maken om zich te herfinancieren. Een onzekere periode als deze (Griekenland) maakt beleggen in kwalitatieve overheidsobligaties aantrekkelijk. Het zorgt voor een beter evenwicht in uw portefeuille en het vooruitzicht op coupons is aanlokkelijk. Onze financiële adviseurs raden obligatiefondsen aan die rendement en spreiding combineren. Die diversiteit moet zich richten op:

  • subactivaklassen (overheid, ondernemingen);

  • verschillende regio’s (Europa, VS, de groeilanden).



Waar moet u beleggen in een wereld van twee versnellingen?


In de VS en Engeland heerst er optimisme nu de crisis achterwege is. Resultaat: de aandelenmarkten reageerden met historisch hoge beurscijfers. De Amerikaanse centrale bank stopte in 2014 met haar beleid van monetaire injecties. De economische indicatoren (werkloosheid, groei, …) wezen zelfs op een herstel van de Amerikaanse economie en op stabiliteit voor de komende jaren. Op middellange termijn blijft de kans op groei reëel. Ook al kunnen de hooggespannen verwachtingen enkele teleurstellingen met zich meebrengen.

In Europa en Japan proberen de centrale banken de economie te herstellen via:

  • een devaluatie van de munt;

  • een  monetair versoepelingsbeleid;

  • een monetaire injectie.


Na de lancering van de laatste monetaire operatie, die tot eind 2016 loopt, reageerden de Europese en Japanse obligatie– en aandelenmarkten positief. De Europese centrale bank laat de geldpersen draaien enkele maanden nadat de Amerikaanse centrale bank ermee is gestopt. Europa en de VS evolueren immers op een verschillend ritme. Twee verschillende economische zones die een andere monetaire en economische politiek nodig hebben.

De aandelenmarkten kunnen voordeel halen uit deze situatie: de Amerikaanse economie presteert goed en de Europese centrale bank creëert positieve economische vooruitzichten. Toch waarschuwen onze analisten voor eventuele teleurstellingen. De beleggers wachten op een groei van bedrijfsresultaten, maar dat is lang niet zeker. Komen de resultaten niet tegemoet aan de verwachtingen? Dan kunnen de markten wel eens onrustig reageren in 2015.

Enkel een gespreid evenwicht tussen aandelen en obligaties zorgt voor een efficiënte portefeuille. Zo ziet u de kansen op de markt en behoudt u een lage volatiliteit.


De invloed van olie


We waren gewend aan een stabiele olieprijs van 100 dollar per vat. Maar vandaag dondert de prijs onder de 50 dollar per vat! De olie-exporterende landen willen hun concurrentiële positie behouden en gaan de strijd aan tegen het toenemende belang van schaliegas in de energiesector. Europa wrijft zich als importeur van olie in de handen: de duik van de olieprijs is meer dan welkom in een periode van zwakke groei. Dit is immers positief voor de industrie en het zorgt voor lagere energiefacturen. China profiteert van dezelfde situatie.

Maar voor de Verenigde Staten is de situatie minder voordelig. De VS profileert zich immers steeds meer als een exporteur van energie (schaliegas). Veel ondernemingen in de energiesector kunnen zelfs in de problemen komen. De rendabiliteit van schaliegassites staat onder druk bij deze lage olieprijzen. Andere olie-exporterende landen, zoals Rusland en Maleisië, lijden ook onder de lage prijzen.


Een selectieve strategie


Met welke parameters moet u rekening houden voor uw beleggingen in 2015?

  • kwalitatieve activa;

  • ondernemingen met een gezonde betalingsbalans;

  • mogelijkheid van groei;

  • geld in de schatkist;

  • een geschiedenis van stabiele dividenden.


De markten geven geen duidelijke richting aan. Daarom belegt u best in ondernemingen die u rendement opleveren. Zowel voor uw aandelen- als voor uw obligatiefondsen.


Conclusie: beterschap op komst, maar…


De wereld herstelt nog steeds van de crisis. We kunnen ervan uitgaan dat aandelen van de ontwikkelde landen, maar ook die van opkomende Aziatische landen (zoals China), zullen profiteren van dit herstel in 2015. Toch wijzen enkele indicatoren opnieuw op volatiliteit op de aandelenmarkten tijdens bepaalde periodes. Maar door genoeg obligaties in uw portefeuille te houden in 2015, zou het volatiliteitsrisico beperkt moeten zijn.

Obligaties zorgen voor diversiteit en verzekeren een goed rendement. En door de lage rente van de centrale banken blijft de vraag naar obligaties groot. In Europa zetten de lage inflatie en de soepele monetaire politiek de interestvoeten van obligaties onder druk. Hierdoor vermindert het risico op een verhoogde rente voor obligatiefondsen.

In 2015 hebben zowel optimisten als pessimisten argumenten om hun verwachtingen te ondersteunen. Laat u niet misleiden. Uw beleggingsadviseur staat altijd voor u klaar. Zo kunt u in alle rust uw portefeuille bespreken. Naargelang uw profiel bekijkt hij samen met u hoe uw portefeuille weer in evenwicht kan komen.

 
Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV|SA.

Hoe kunnen we u helpen?