Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hoe creëer je thuis de perfecte werkplek?

thuiswerk

Een op drie Belgen mag regelmatig thuiswerken. Zo vermijden ze de files en zijn ze productiever dan op kantoor. Hoe maak je thuis de ideale werkplek om vlot en geconcentreerd te werken?

1. Hou je werkplek apart

Om efficiënt te werken, maar ook om werk en privé gescheiden te houden, heb je een aparte werkplek nodig. Het is geen goed idee om je laptop open te klappen aan de tafel waar je zonet ontbeten hebt. Een aparte kamer is het best. Het is dan duidelijk voor jezelf: zodra je naar die kamer gaat, begin je te werken. Woon je op een klein appartement of studio, plaats je werkspullen dan op een aparte tafel of kantoormeubel. 

2. Maak je werkplek comfortabel

Vlot werken lukt alleen als je gemakkelijk zit. Een goede bureaustoel is daarom onmisbaar. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan, dat je rechtop zit en dat je armen kunnen rusten op de elleboogsteunen van de stoel. Zit niet voorovergebogen naar je laptop te staren: dat is vermoeiend voor je rug. Ideaal is dat de bovenste rand van het scherm op ooghoogte staat. Gebruik een laptopstandaard, plaats een aantal telefoonboeken onder je laptop of schaf een apart beeldscherm aan dat je op je laptop aansluit.

3. Let op het licht

Werken in een te donkere ruimte is vermoeiend. Zorg dus voor voldoende licht in je werkplek. Overdag kan dat daglicht zijn. Zorg er dan wel voor dat het licht van de zijkant op je bureau valt. Gebruik een zonnewering of folie om te fel zonlicht te dimmen. Als er niet voldoende daglicht is, gebruik dan kunstlicht om voor voldoende licht te zorgen. Kies best voor wit, ‘koel’ LED-licht. Gelig, 'warm' licht is minder geschikt voor een werkruimte.  Let er wel op dat de lampen niet reflecteren in je computerscherm.

4. Hou het georganiseerd

Je bent veel productiever wanneer je werkplek er netjes bijligt. Te veel rommel op een bureau leidt je af van wat je eigenlijk moet doen. Berg daarom alles wat je niet meteen nodig hebt op. Gebruik daarvoor een ladenblok, opbergdozen of bakjes. Zaken die je vaak nodig hebt, zet je dichtbij zodat je minder tijd nodig hebt om ze tevoorschijn te halen.

5. Zorg voor een goede verbinding

Een snelle en betrouwbare internetverbinding is essentieel om van thuis uit te kunnen werken. Om te verbinden met het bedrijfsnetwerk, zal je soms een extra beveiligde VPN-verbinding moeten gebruiken, en die vraagt extra bandbreedte. Denk ook aan een back-upplan als je gewone internetverbinding wegens een panne of onderhoudswerken niet beschikbaar is. Je kunt dan op je gsm een 'mobiele hotspot' opstarten en je laptop hiermee verbinden. Op het snelle 4G-netwerk is dat snel genoeg. Hou wel je limieten voor mobiele data in de gaten.

6. Let op de centen

Je werkgever kan je een forfaitaire onkostenvergoeding van maximaal 120 euro per maand betalen voor de kosten van verwarming, verlichting, klein bureaumateriaal,… Voor het gebruik van je eigen computer en van je eigen internetverbinding komt daar telkens 20 euro per maand bij. Wie geen computer van het werk gebruikt, kan dus een belastingvrije vergoeding krijgen van in totaal 160 euro per maand.

Wil je een kamer verbouwen om ze in te richten als thuiskantoor? Bij verschillende banken kan je terecht voor een renovatielening. Zo hoef je niet het hele bedrag in één keer neer te tellen. 
 

Hoe kunnen we u helpen?