Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Met je kredietkaart geld afhalen in het buitenland?

Met je kredietkaart geld afhalen in het buitenland?

Je vertrekt binnenkort op vakantie, maar voelt er weinig voor om een grote som cash geld mee te nemen? Geen probleem, want dankzij jouw kredietkaart kun je ook ter plaatse lokale valuta opvragen aan een bankautomaat. Deze tips zorgen ervoor dat je nooit voor verrassingen komt te staan.

1. Welke kaart gebruik je binnen de eurozone?

Blijf je binnen de eurozone, dan kun je ook in het buitenland bij heel wat automaten gratis geld afhalen met je Bancontact/Maestro-kaart. Gebruik je jouw kredietkaart daarvoor, dan zijn er echter wel kosten verbonden aan die transactie.

Toch kan een kredietkaart ook hier soms interessant zijn. De som die je afhaalt met je kredietkaart wordt namelijk niet meteen in rekening gebracht, maar pas bij de latere afrekening. 

2. Welke kaart gebruik je buiten de eurozone?

Hoe je het ook aanpakt: geld afhalen buiten de eurozone gaat altijd gepaard met extra onkosten, zowel binnen als buiten Europa en met gelijk welke kaart. Heb je meer dan één kaart? Dan loont het wel de moeite om de kosten te vergelijken, want die zijn voor iedere aanbieder anders. Bekijk welke kaarten worden aanvaard op je bestemming en gebruik de kaart die het voordeligst uitvalt.

3. Weeg de voordelen van cash geld af

Met je kredietkaart kan je op vakantie even gemakkelijk betalen bij handelaars. Maar opgelet: ook aan die transacties buiten de eurozone zit een kostprijs vast. Je vergelijkt dan ook best van tevoren waar het verstandig is om er gebruik van te maken en waar cash voordeliger is. Je betaalt dan bijvoorbeeld cash voor een drankje of ijsje, terwijl je grotere bedragen elektronisch betaalt met je kredietkaart. Koop je dure producten op vakantie, zoals een fototoestel? Kijk dan even na of jouw kredietkaart extra voordelen biedt zoals een verzekering voor aangekochte goederen. Ook dat argument neem je dan het best mee in je afweging tussen geld afhalen of elektronisch betalen.

4. Schat je behoeften realistisch in

Wanneer je met je kredietkaart geld afhaalt in het buitenland, wordt de kostprijs daarvoor berekend op basis van het opgevraagde bedrag. Belangrijk om weten is wel dat die kosten onderhevig zijn aan een minimum- en maximumbedrag. Wanneer je 500 euro nodig hebt voor een week, is het daardoor goedkoper om dit bedrag in één keer op te vragen dan in tien opvragingen van 50 euro. Schat dus vooraf al in hoeveel geld je ongeveer nodig denkt te hebben, zodat je niet te vaak voor kleine bedragen langs een automaat passeert. 

5. Let op de maxima

Elke kredietkaart heeft ingebouwde limieten, zowel voor het bedrag dat je per dag kan afhalen als voor de maximale kredietopening. Met de kredietkaarten van Beobank kun je 1.000 euro per 24 uur (tot 600€ voor Visa en Mastercard student en tot 1.100€ voor Visa Gold en World Travel Mastercard) afhalen, dus dat is meestal geen grote beperking.

De kredietopening kan in sommige gevallen wel een aandachtspunt zijn. Hier worden immers alle transacties voor samengeteld: geld dat je afhaalt aan een automaat en betalingen met je kaart, maar ook wanneer er een borg wordt vastgezet door het bedrijf waarbij je een auto huurt op vakantie. Denk je dat de kredietopening niet gaat volstaan? Vraag dan bij je bank om de uitgavenlimiet op te trekken (onder voorbehoud van aanvaarding) of schrijf geld over naar je kredietkaartrekening voor je vertrek.

6. Wees op je hoede voor scams

Kaart ingeslikt door een automaat of geen geld ontvangen nadat je jouw code hebt ingevoerd? Wanneer er geen foutmelding op het scherm verschijnt of iets ander je doet vermoeden dat je het slachtoffer bent van een poging tot fraude, bel je meteen de plaatselijke politie en blijf je best in de buurt van de automaat. Contacteer ook direct Card Stop.

Hoe kunnen we u helpen?