Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Verzekeringen: welke zijn verplicht en welke niet?

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Uw wagen, telefoon, woning, fiets of brommer en zelfs uw leven: u denkt er maar aan en u kan het verzekeren. De mogelijkheden zijn dus eindeloos. Maar welke varianten zijn verplicht en welke niet? Een duidelijk overzicht.

Verplicht

Als particulier bent u op zich niet verplicht om een verzekering af te sluiten, tenzij u een eigen voertuig (auto, brommer, bestelwagen,…) hebt of als u huurder bent in Vlaanderen of Wallonië.

Een autoverzekering met burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht om op de Belgische wegen te mogen rijden. Ze dekt uw verantwoordelijkheid voor alle materiële en lichamelijke schade die u zou kunnen toebrengen aan derden bij een ongeval waarvoor u verantwoordelijk bent.

Op vandaag is een woningverzekering verplicht voor huurders van een woning in Vlaanderen of Wallonië. Voor huurders in Brussel is een woningverzekering niet wettelijk verplicht, maar wordt dit vaak als voorwaarde gesteld door verhuurders voor een eventuele schadevergoeding. Wanneer u een huurovereenkomst ondertekent, kan de eigenaar eisen dat u een woningverzekering op uw naam afsluit. Ontstaat er dan een brand, dan betaalt uw verzekering het verzekerde bedrag terug. Normaliter zal de eigenaar het gebouw zelf verzekeren en hoeft u geen volledige woningpolis af te sluiten. Koopt u een woning en gaat u daarvoor lenen, dan kan de bank u ook verplichten een schuldsaldoverzekering en/of een woningverzekering af te sluiten.

Aangeraden

Enerzijds is er de familiale verzekering, die sterk wordt aangeraden. Deze komt van pas wanneer er in de privésfeer schade wordt toegebracht aan een ander. Bijvoorbeeld: uw zoon schopt met een voetbal de ruit van de buren stuk, dan dekt uw familiale verzekering de schade. Een ander voorbeeld: u rijdt tegen de garagepoort van vrienden. Dan betaalt opnieuw uw familiale verzekering de kosten terug. Check altijd wie er allemaal gedekt is door de verzekering.  

Anderzijds is er de ziekte- en hospitalisatieverzekering. Deze zorgen ervoor dat doktersbezoeken, maar ook onderzoeken in het ziekenhuis en operaties gedeeltelijk terugbetaald worden. Via de verplichte ziekteverzekering (mutualiteit of ziekenfonds) heeft u hoogstwaarschijnlijk al een mooie verzekering die u in heel wat gevallen dekt. Maar u kan ook nog extra verzekeringen afsluiten om de kosten die de verplichte ziekteverzekering niet dekt toch terugbetaald te krijgen, bijvoorbeeld een ziekenhuisopname met verblijf in een eenpersoonskamer.  

Extra

Uiteraard beslist u zelf over de kost van uw verzekering in functie van de voorwerpen die u wenst te verzekeren. Kiest u ervoor om elk item dat u bezit te verzekeren, zoals het scherm van uw smartphone, uw trouw- of verlovingsring, enzovoort, dan kost u dat meer. Maar u kan ook andere aspecten van het leven verzekeren, denk aan een levensverzekering, een uitvaartverzekering of pensioenspaarverzekering.

Misschien is dit het ideale moment om de balans van uw verzekeringen op te maken? Bent u voldoende of net te veel verzekerd, of twijfelt u daaraan? Ga eens langs in één van onze agentschappen en ontdek de verschillende verzekeringsformules die Beobank voorstelt.

Beobank NV/SA, verzekeringsagent, Koning Albert II-laan 2, 1000 Brussel, BTW BE 0401.517.147 RPR Brussel, IBAN BE77 9545 4622 6142. Verzekeringsmaatschappijen: ACM Belgium Life NV (levensverzekeringen) en ACM Belgium NV (niet-levensverzekeringen).

 

Hoe kunnen we u helpen?