Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Voorbereid op vakantie: neem ik cash geld mee of niet?

In welke landen cash geld nodig

Tegenwoordig is elektronisch betalen zo goed ingeburgerd, dat we er haast automatisch van uitgaan dat we overal terecht kunnen met onze betaalkaart of kredietkaart. Ook buiten België, wanneer we op vakantie gaan bijvoorbeeld. Maar is dat ook zo? Of zijn er toch nog landen waar cash geld onmisbaar is?

Landen waar betaalkaarten niet worden aanvaard, zijn intussen extreem beperkt. Op sommige plaatsen is elektronisch betalen zelfs beter ingeburgerd dan bij ons. In Zweden gebeurt maar liefst 97 procent van de betalingen elektronisch, in Canada zo’n 70 procent. In Zuid-Korea geniet je zelfs van een voordeliger BTW-tarief wanneer je elektronisch betaalt.

Cash geld is nog niet helemaal overbodig

Toch blijft het een goed idee om een som cash geld op zak te hebben wanneer je op vakantie vertrekt, liefst in kleine coupures en muntstukken.

  • Het is handig om kleine aankopen te betalen, bijvoorbeeld wanneer je op een marktje iets koopt of wanneer je een fooi wil geven aan een taxichauffeur, portier of gids. In combinatie met een betaalkaart en kredietkaart zit je 100 procent safe, zowel binnen als buiten Europa.
  • Sommige landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten zijn geworteld in een sterke casheconomie. Onder meer in Cambodja is betalen in dollars heel gewoon bij toeristen. Maar opgelet: er kunnen verrassende regionale verschillen opduiken. In Kenia is betalen met de lokale M-Pesa app bijvoorbeeld erg populair, in Somalië – één van de armste landen in Afrika – zit betalen met de smartphone dan weer sterk in de lift.
  • Soms maakt een tijdelijke situatie cash geld noodzakelijk. Zo kregen toeristen die in mei van vorig jaar naar Zimbabwe reisden te maken met een tekort aan dollars ter plaatse, waardoor de lokale autoriteiten even een limiet zetten op geldopvragingen. Geen groot probleem in de hotels en ketens waar kredietkaarten aanvaard worden, maar wel voor transacties met kleinere, lokale aanbieders die contant betaald willen worden.
  • Een instabiele plaatselijke munt kan ervoor zorgen dat kleinere handelaars (of handelaars buiten de grote steden) liefst in een sterke internationale munteenheid worden betaald. Euro’s bijvoorbeeld, maar Britse ponden en Amerikaanse dollars zijn traditiegetrouw ook graag gezien.

Enkele aandachtspunten voor je vertrek

Breng je jouw vakantie door in een land buiten de eurozone waar een som cash geld geen overbodige luxe is? Hou dan rekening met deze aandachtspunten:

  • Informeer je voor je vertrek over de actuele situatie en regels in je vakantieland, zodat je over de juiste informatie beschikt. De ambassade of het consulaat van je vakantiebestemming is de beste bron hiervoor. Zij kunnen je vertellen of er specifieke regels gelden voor het in- en uitvoeren van valuta, of er een minimumbedrag moet worden besteed en of er papierwerk komt kijken bij het in- of uitvoeren van geld.
  • Neem je euro’s of dollars mee, zorg er dan voor dat de biljetten nieuw zijn, dat ze niet gekreukt of gescheurd zijn en dat er niets op geschreven staat.
  • Geen zin om met grote sommen geld te reizen? In principe kan je ter plaatse altijd geld opvragen aan een betaalautomaat. Hou er wel rekening mee dat er een limiet staat op het bedrag dat je kan opvragen. Met de Beobank bankkaart kun je per dag 500 euro afhalen, op weekbasis gaat het om 1.250 euro. Met de Beobank Visa of Mastercard kun je per 24 uur 1.000 euro afhalen.
  • Lokale valuta opvragen kan niet alleen met een kredietkaart, maar ook door in het land van bestemming cash geld om te wisselen. Naast de euro, zijn dollars en Britse ponden hier het meest geschikt voor.
  • Big spender of speciale plannen? Hou dan in het achterhoofd dat je niet meer dan 10.000 euro ‘liquide middelen’ bij je mag hebben wanneer je de EU betreedt of verlaat. Heb je meer geld op zak, dan moet je dit schriftelijk én spontaan aangeven bij de douane. Laat je dit na en word je betrapt, dan kan de douane je geld ‘in bewaring’ nemen en eventueel verdere stappen tegen je ondernemen. 

Ontdek de Beobank kredietkaarten

Vind je kaart

Hoe kunnen we u helpen?