Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Zo herkent u een vals biljet

Zo herkent u een vals biljet

In 2014, nam de Nationale Bank van België 32.559 nagemaakte biljetten uit circulatie, zo’n 17% minder dan in 2013 (toen 39.167 valse biljetten werden onderschept). Maar het is wel veel meer dan in 2012 (22.433 opgespoorde biljetten) en vooral het tegenovergestelde van wat zich vorig jaar in de eurozone afspeelde: er werden 838.000 valse biljetten in beslag genomen, of 25% meer dan in 2013. De reden daarvoor is heel eenvoudig: de valsemunters slagen er steeds beter in biljetten te vervalsen!

Volgens de ECB is het meest nagemaakte bankbriefje dat van 20 euro (in Europa 60% van de gevonden valse biljetten en in België 43%), gevolgd door dat van 50 euro (respectievelijk 26 en 42%). De remedie? Moeilijker na te bootsen biljetten drukken. Na de biljetten van 5 en 10 euro is nu ook het nieuwe, pas voorgestelde “Europa-biljet” van 20 euro voorzien van nog meer geavanceerde beveiligingssnufjes dan zijn voorganger.

Wat kunt u zelf doen?

Als u een handelaar bent, doet u er goed aan om te investeren in een detectietoestel. Op de website van de ECB vindt u een lijst van de beschikbare toestellen en de score die ze behaalden op de tests van de bank. Controlestiften en UV-lampen halen weinig uit. Interessant: handelaars zijn niet verplicht om grote coupures te aanvaarden als het te betalen bedrag minder dan 50% van de waarde ervan vertegenwoordigt. Bv. als u 100 euro moet betalen, dan mag de handelaar weigeren om een biljet van 500 euro aan te nemen (maar niet één van 200 euro).

Om niet met valse biljetten opgezadeld te worden, blijft observeren het beste wapen. Echte bankbiljetten zijn vrij gemakkelijk te herkennen met de methode “voelen-kijken-kantelen” die op de website van de ECB beschreven staat.

  • Het papier: bankbiljetten worden niet op normaal papier gedrukt, maar op katoen. Als u ze tussen uw vingers wrijft, voelt u een soort “knispering”. Ze hebben een stevigere structuur.
  • Het reliëf: bepaalde cijfers en letters (die de nominale waarde van het biljet aangeven) zijn iets dikker dan het papier. U voelt ze als u over het biljet wrijft.
  • Het watermerk: op de Europese biljetten is het watermerk samengesteld uit lichte en donkere delen.
  • Het halve cijfer: in de bovenhoek bevindt zich het cijfer met de waarde van het biljet. Maar het is onvolledig en het vervolg staat op de keerzijde. Hou het biljet voor een lichtbron en u ziet het cijfer volledig.
  • De veiligheidsdraad: bevindt zich in het midden van het biljet, loopt er over de hele breedte over en vermeldt verscheidene keren het woord euro.
  • Het hologram: een stukje glanzend aluminium dat telkens een ander beeld laat zien als u het biljet kantelt.
  • De kleur: op de biljetten van meer dan 20 euro verandert de kleur van een van de getallen die de waarde van het biljet aangeven, van paars naar olijfgroen of bruin.
  • Het portretvenster: het nieuwe biljet van 20 euro bevat een technologische innovatie in het hologram. Als u het biljet tegen het licht houdt, wordt het venster doorzichtig en verschijnt een portret van de mythologische Griekse figuur Europa. Het portret is aan weerszijden van het biljet zichtbaar.

 

Hoe kunnen we u helpen?