Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Zorgeloos bijverdienen tijdens je vakantie? Verhuur je woning

Verhuur jouw woning of appartement tijdens jouw afwezigheid op het thuisfront

Stel je voor: je bent op vakantie in volledige relaxmodus en je kunt toch nog 500 euro extra per week verdienen. Wie droomt er niet van? Het geheim: verhuur jouw woning of appartement tijdens jouw afwezigheid op het thuisfront. 

Je woning of appartement verhuren via een platform voor accomodaties, is heel simpel. Maar er zijn ook enkele spelregels die je in acht moet nemen, afhankelijk van de regio waar je woont. Zo komt er in Brussel wat meer administratie aan te pas en heb je ook een vergunning nodig. Ten slotte moet de accommodatie voldoen aan bepaalde specifieke normen op het gebied van brandbeveiliging, hygiëne en onderhoud. 

Heb je zin gekregen om jouw spaarrekening wat te helpen en te voorkomen dat jouw woning leeg achterblijft in de vakantie? Wij geven nog enkele praktische tips om jouw woning zorgeloos te verhuren terwijl jij even geniet van de rust.

1. Je kunt het best met een tussenpersoon werken zoals een vastgoedmakelaar of een erkende website zoals Airbnb. Zo heb je een bijkomende garantie bij discussies of conflictsituaties. Let wel: lees zeker de algemene voorwaarden want deze sites vragen een (variabele) commissie op de huurinkomsten. 

2. Wanneer je zelf huurder bent, mag je niet zomaar de touwtjes in handen te nemen en jouw woning of appartement ‘onderverhuren’. Je moet als huurder de schriftelijke toestemming vragen aan de verhuurder. Lees aandachtig jouw huurcontract door of maak een apart document. Door alle afspraken netjes op papier te zetten, vermijd je discussies achteraf.

3. Maak een plaatsbeschrijving op (ook wel een ‘staat van bevinding’ genoemd) en neem interieurfoto’s van jouw woning. Dit document zorgt ervoor dat je de toestand bij het begin van de huurovereenkomst kunt vergelijken met de toestand op het einde om eventuele schade vast te stellen. In veel gevallen zal de plaatsbeschrijving misverstanden achteraf vermijden. 

4. Wanneer je jouw woning verhuurt via Airbnb, zijn je woning en alle bezittingen voor één miljoen dollar (circa 800.000 euro) tegen materiële schade verzekerd. Maar er zijn ook strenge voorwaarden voor uitbetaling uit het garantiefonds. De verhuurdersgarantie van Airbnb dekt bijvoorbeeld geen contant geld en waardepapieren, kunstwerken, sieraden, huisdieren of persoonlijke aansprakelijkheid. Check daarom goed wat door het garantiefonds van de bemiddelingsorganisatie en je eigen verzekering wordt gedekt. 

5. Wees altijd kritisch voor de potentiële huurder. Vraag altijd om extra informatie: met hoeveel personen komen ze, hebben ze huisdieren, wat is hun reisdoel? Met Airbnb kun je huisregels toevoegen en strenge voorwaarden stellen aan wie er mag reserveren. Bovendien vind je meestal beoordelingen over de gasten terug. Of zoek hun profiel op via Facebook. Bij de minste twijfel kun je de huurder weigeren. Bij aanvang kun je ook een waarborgsom aan de huurder vragen. Dat scheelt veel rompslomp achteraf. 

6. Bezorg de huurders een schriftje om hen wegwijs te maken in het huis en leg een handleiding bij je huishoudtoestellen, verwarming, domotica, ... Heb je een wifi-netwerk dan leg je het best ook de inloggegevens klaar. Als je echt wilt scoren bij jouw gasten, kun je ook enkele brochures met activiteiten in de regio verzamelen of een lijstje met de lekkerste restaurants klaarleggen. O ja, vergeet de ophaalkalender voor het vuilnis niet.

7. Mooie foto’s en een leuke advertentietekst trekken jouw potentiële gasten over de streep om jouw woning of appartement te huren. Laat jouw woning dan ook netjes voor hen achter. Het is niet nodig om jouw kleerkasten of koelkast volledig leeg te maken. Zorg voor wat extra plaats in een hangkast of commode. Waardevolle spullen berg je beter op in een gesloten kamer. 

8. Vergeet de buren niet te verwittigen of vraag aan een vertrouwenspersoon om een oogje in het zeil te houden tijdens jouw afwezigheid. Laat ook een telefoonnummer achter zodat de huurders contact kunnen opnemen bij eventuele vragen of problemen.  

9. Breng jouw verzekeringsmakelaar op de hoogte. Normaal moet je geen bijkomende premie betalen, maar het is belangrijk dat hij op de hoogte is van de verhuur. Een goede familiale en brandverzekering is een must. 

10. En hoe zit het nadien met de belastingen? Als de verhuur van een woning of appartement financieel iets oplevert, dan zorg je er het best voor dat je deze inkomsten bij de fiscus aangeeft.

•    De roerende inkomsten, zoals verhuur van meubels
•    De onroerende inkomsten, zoals het verhuren van het gebouw
•    De inkomsten uit dienstverleningen, zoals ontbijt of schoonmaak op het einde van hun verblijf (deze laatste genieten een gunsttarief van 10%).

En dan nu inpakken en wegwezen. Goede reis!
 

Hoe kunnen we u helpen?