Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

10 tips om de juiste autoverzekering te kiezen

 De perfecte autoverzekering kiezen

De kleur en de opties zijn gekozen, uw nieuwe droomauto is besteld. Nu is het tijd om de verzekering af te sluiten. Hoe pakt u dat aan? Tien tips om u correct te verzekeren en de meest voordelige autoverzekering te selecteren.

1) Doe de vergelijking

Net zoals bij uw stroom- en telecomfactuur loont het zeker ook bij uw autoverzekering om regelmatig het aanbod op de markt te vergelijken. Vaak sluiten mensen bij aankoop van hun wagen een verzekering af en blijven ze jarenlang bij dezelfde maatschappij. Dat kan u echter wel wat geld kosten, want uw wagen wordt almaar ouder en de premies kunnen aangepast worden. Weet ook dat u bij het veranderen van maatschappij vaak een korting krijgt, een soort welkomstbonus eigenlijk.

2) Betaal uw premie jaarlijks

Veel verzekerden kiezen ervoor de premie per maand te betalen omdat zo de kostprijs over een langere periode uitgesmeerd wordt. Bij Beobank rekenen we daarvoor geen toeslag aan. Zo bespaart u op langere termijn dus geld door elk jaar het volledige bedrag te betalen.

3) Kies de juiste dekking

Verschillende auto’s lopen meestal verschillende risico’s. Net daarom is het belangrijk dat u bij elke wagen de juiste dekking kiest. Nieuwere auto’s hebben vaak een uitgebreidere dekking nodig dan modellen die al wat ouder zijn. Dat geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld luxewagens versus meer courante modellen. De dekking aanpassen aan de waarde en leeftijd van uw auto is dus zeker een goed idee.

4) Vermijd dubbele dekkingen

Zoals we hierboven al stelden, is het zeker een goed idee om regelmatig al uw verzekeringscontracten eens tegen het licht te houden. Veel mensen ontdekken dan bijvoorbeeld dat ze voor sommige risico’s dubbel verzekerd zijn en dat is natuurlijk zonde van het geld. Rechtsbijstand is bijvoorbeeld zo’n typisch geval dat bij verschillende polissen kan zitten. Pechverhelping: idem. Soms heeft u een pechverhelping bij zowel uw garagist als bij uw verzekeringsmaatschappij.

5) BA? Mini Omnium? Of Full Omnium?

Hoever moet u gaan in het verzekeren van risico’s? Ook dat is natuurlijk een belangrijke vraag die mee de hoogte van de premie zal bepalen. De Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) is wettelijk verplicht. Daarbij vergoedt de verzekeringsmaatschappij de materiële en lichamelijke letsels die u bij een ongeval aan derden toebrengt. Let wel: niet elke BA is hetzelfde, bij sommige maatschappijen zijn er al standaard bijkomende diensten inbegrepen, zoals het slepen van uw wagen.

De Mini Omnium breidt de dekking flink uit. Schade door diefstal(pogingen), brand, glasbreuk, aanrijding met een dier, schade door storm, overstromingen of hagel, … ze zijn vaak allemaal gedekt. Soms kunt u zelfs nog verder gaan en u bijvoorbeeld ook verzekeren voor het totaal verlies van uw wagen na een ongeval.

De Full Omnium, ten slotte, is veruit de meest uitgebreide formule. Deze omvat alle risico’s van de BA en de Mini Omnium. Daarboven zijn ook bijkomende waarborgen van toepassing, denk bijvoorbeeld aan schade aan de inhoud van uw wagen, aan de wielen bij een ongeval, pechverhelping en slepen. Vaak hanteren maatschappijen hier ook een soort “jokerformule”. Heeft u zelf een ongeval veroorzaakt, dan kunt u een of twee keer uw “joker” inzetten om te vermijden dat uw bonus-malus verhoogt.

6) Kies een auto met rijhulpsystemen

Veel wagens komen tegenwoordig met “rijhulpsystemen”, bijvoorbeeld een radar die automatisch afremt in de file, waarschuwingen wanneer u van rijstrook wil veranderen en zelfs systemen die detecteren of u vermoeid bent. Dat is niet alleen veilig, vaak brengen ze ook mee dat de premie van uw verzekering een stuk lager wordt. Zeker te overwegen, dus.

7) Kies voor een kilometerverzekering

Rijdt u, pakweg, niet meer dan 15.000 kilometer per jaar? Overweeg dan misschien om een kilometerverzekering te nemen. Daarbij hangt de premie af van hoeveel kilometers u per jaar rijdt (en uiteraard: hoe minder, hoe lager de premie).

8) Voorzichtig met pakketkortingen

Veel maatschappijen bieden een korting aan wanneer u, naast uw nieuwe wagen, ook nog andere verzekeringen bij hen afsluit. Dat kan interessant zijn, zolang u maar uw rekenmachine bij de hand houdt. Reken dus zeker zelf na of die pakketkorting wel opweegt tegen andere verzekeringen die u bij concurrerende verzekeraars kan afsluiten. 

9) Ga voor een elektrische of hybride auto

Een elektrische en hybride auto is niet alleen milieuvriendelijker en goedkoper in gebruik dan een wagen met een verbrandingsmotor, vaak zijn ook de verzekeringstarieven een stuk voordeliger. Als u een elektrische of hybride wagen heeft gekocht, loont het dus dubbel de moeite om de verschillende maatschappijen goed te vergelijken.

10) Kom eens langs bij Beobank

Is het tijd om uw nieuwe wagen te verzekeren? Bekijk dan zeker de verschillende formules die Beobank u kan aanbieden. Of kom even langs in een van onze kantoren waar we u graag meer uitleg geven over de perfecte verzekering voor uw wagen.

Autoverzekering*

Maak een simulatie

*De Beobank Autoverzekering is een product van Partners Verzekeringen N.V. verdeeld door Beobank, als verbonden verzekeringsagent van Partners. Raadpleeg eerst het informatiedocument

Let op, geld lenen kost ook geld.

Hoe kunnen we u helpen?