Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

5 belangrijke vragen vóór je een elektrische auto koopt

Hoe kies je de juiste elektrische auto?

Ga je elektrisch rijden? Uitstekend! Maar welk voertuig kies je en hoe doe je dat? Deze 5 criteria zetten je op weg. 

Wat voor elektrische auto heb ik nodig?

Het aanbod aan elektrische voertuigen is de laatste jaren pijlsnel gestegen. Alle grote constructeurs hebben nu één of meer stekkerauto’s in de toonzaal staan. In welke categorie wil jij je keuze maken? Wordt het een kleine stadswagen, middenklasser of SUV? Bekijk goed het ruime aanbod, zowel bij de luxemerken als de meer democratische modellen, en denk na over wat jij nodig hebt. Maak zeker een proefrit in reële omstandigheden, dat helpt om te kiezen met kennis van zaken.

Hoeveel rijbereik heb ik nodig? 

Waarschijnlijk de grootste angst van elektrische rijders is om onderweg stil te vallen met een lege batterij, de zogeheten “range anxiety”. Maar hoewel het rijbereik sterk afhankelijk is van de constructeur en het model in kwestie, vind je tegenwoordig al heel wat elektrische auto’s die gemakkelijk 400 kilometer halen vóór ze moeten opladen. Welke afstand rij jij gemiddeld per dag en per week? Als je weet dat een Belg dagelijks gemiddeld zo’n dertig kilometer aflegt, dan heb je een ruime keuze.

Hoe en waar de batterij opladen?

Een ander belangrijk punt bij elektrische auto’s is het opladen van de batterij. Besteed er zeker evenveel aandacht aan als aan het rijbereik. Eigenlijk gaat het om twee vragen: hoe wil je opladen en waar? Staan er laadpalen in je wijk of op je werkplek? Met mobiele apps als ChargeMap en Plugsurfing vind je heel eenvoudig de laadpalen in jouw buurt. Heb je de mogelijkheid om thuis een Wallbox (eigenlijk een merknaam voor een wandlader of laadbox) te installeren? En hoe snel moet dat opladen gaan? De meeste modellen bieden nu de mogelijkheid om de batterij op ongeveer 40 minuten van 20 tot 80% op te laden.

De batterij kopen of huren? 

Sommige constructeurs, zoals Renault, stellen je voor om de batterij eerder te huren dan te kopen. Welke voordelen biedt huren? Je batterij is altijd in topconditie, je betaalt minder voor de auto en de milieu-impact van de batterij is beter te controleren. Maar er zijn ook minpunten: je betaalt elke maand een vast bedrag, ongeacht hoe je de auto gebruikt en hoeveel kilometers je aflegt.

Hoe groot is mijn budget?

Bij aankoop zijn elektrische auto’s nog altijd duurder dan brandstofwagens. Maar er zijn grote verschillen tussen de modellen. Zo kosten een Audi e-tron en een Mercedes EQC meer dan 80.000 euro, maar voor de Opel Corsa-e of de Peugeot e-208 tel je niet meer dan zo’n 30.000 euro neer. Vergeet ook niet dat je in Vlaanderen geen verkeersbelasting of belasting op de inverkeerstelling betaalt, dat die belastingen in Brussel en Wallonië minimaal zijn en dat elektrisch “voltanken” aanzienlijk goedkoper is.

Hoe kunnen we u helpen?