Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

9 misvattingen over kredietkaarten

9 misvattingen over kredietkaarten

Rond kredietkaarten bestaan nog steeds veel misverstanden. We verzamelen er 9 en leggen uit hoe de vork precies in de steel zit.

1. Een kredietkaart is onveilig

Integendeel. Naast het kaartnummer heb je ook de veiligheidscode op de achterkant van je kaart nodig om te betalen. Tegenwoordig is ook de pincode bij haast alle transacties vereist (niet voor kleine, contactloze betalingen). Iemand anders kan jouw kaart dus niet zomaar gebruiken. En daar blijft het niet bij. Banken zoals Beobank beschermen hun klanten ook tegen misbruiken door proactief fraude op te sporen. Je kan dus op beide oren slapen.

2. Kredietkaarten zijn duur

De jaarlijkse bijdrage varieert naargelang de gekozen kaart, maar typisch betaal je niet meer dan 5 tot 35 euro per jaar. In heel wat gevallen kan je ook gratis een extra kaart aanvragen die aan dezelfde kredietlijn gekoppeld is.

Aan de Beobank kredietkaarten is een kredietopening verbonden. Het totale door u te betalen bedrag is afhankelijk van het gebruik van uw kredietopening. Met de kredietkaart hebt u even kosteloos uitstel voor de betaling van uw aankoop. Tot de (vaste) datum waarop u uw uittreksel krijgt. Als u uw uittreksel krijgt, dan hebt u de keuze. Ofwel betaalt u het volledig verschuldigde bedrag terug en dan betaalt u geen interest. Ofwel betaalt u minder terug. Dan betaalt u interest voor de periode en op het bedrag waarvoor u de betaling uitstelt. U hebt het dus in de hand. 

3. Kredietkaarten zitten vol verborgen kosten

Integendeel. De kosten variëren weliswaar licht van kaart tot kaart, maar de aanbieder is wettelijk verplicht om ze duidelijk te vermelden. Meestal zijn ze gewoon te raadplegen op de website van je bank. Zaken waarvoor er typisch gebruikskosten worden aangerekend, zijn buitenlandse betalingen en geldafhalingen aan een betaalautomaat.

4. Met een kredietkaart leef je op geleend geld

Een klassiek misverstand. Wanneer je op het eind van de maand het totaal opgebruikte bedrag met je kredietkaart betaalt, geniet je eigenlijk alleen van een betalingsuitstel en geen echt krediet. Je betaalt ook geen interesten aangezien er geen schuld openstaat. Pas wanneer je meer uitgeeft dan je op het eind van de maand kan (of wil) terugbetalen, spreken we van een echt krediet. In dat geval wordt er rente aangerekend op het verschuldigde bedrag, net als bij een lening. 

5. Wanneer je al een Bancontact/Maestro-kaart hebt, is een kredietkaart overbodig

Je bankkaart biedt heel wat mogelijkheden, maar met een kredietkaart gaan er nog meer deuren voor je open. Een kredietkaart wordt in binnen- en buitenland haast overal aanvaard, ook buiten de eurozone. Ook wanneer je het saldo op je zichtrekening enkele weken wil aanvullen tot je loon wordt gestort, kan een overboeking met je kredietkaart een goede oplossing zijn.

6. Alle kredietkaarten zijn eigenlijk hetzelfde

Integendeel, er is een enorme diversiteit aan kredietkaarten. De twee bekendste verstrekkers – Visa en Mastercard – bieden allebei kaarten aan die tegemoet komen aan de specifieke eisen van een bepaald publiek. De kredietopening, kostprijs en voordelen waarvan je geniet verschillen van kaart tot kaart. Dit varieert van getrouwheidsprogramma’s met voordeelpunten tot verzekeringen die een deel van uw aankopen dekken bij accidentele schade of gekwalificeerde diefstal. 

7. Het is overbodig om meer dan één kredietkaart te hebben

Eén kredietkaart is vaak voldoende, maar soms is het handig om een Mastercard en Visa te hebben. Je kan dan op nog meer plaatsen voor nog meer transacties terecht. Is er meer dan één kredietkaart in omloop in je gezin, dan kun je ook de verschillende voordelen combineren naargelang de situatie. 

8. Kredietkaarten zetten aan tot onbezonnen aankopen

Net zoals bij andere betaaldiensten die het eenvoudiger maken om aankopen te doen, heb je dit volledig zelf in de hand. Dit is dus niet eigen aan een kredietkaart, want ook hier geef je echt geld uit en moet je de rekening uiteindelijk toch betalen. Spring dus verantwoordelijk om met je kaart.

9. Iedereen kan een kredietkaart krijgen

Iedereen kan een kaart aanvragen, maar de bank bepaalt of ze wordt toegekend. Dit beslist ze op basis van je profiel. Heb geen verleden van wanbetalingen en beschik je over een vast inkomen dat in lijn ligt met de gewenste kredietopening, dan vormt dit meestal geen probleem. Je bank bekijkt de mogelijkheden graag met je.

Hoe kunnen we u helpen?