Let op, geld lenen kost ook geld

Black Friday: het moment voor je kerstaankopen

24 november

24 november

Op vrijdag 24 november is het weer zover: de kortingen vallen uit de lucht, want het is Black Friday. Het ideale moment om je kerstinkopen te doen, en vooral online. Maar wat is Black Friday en waarom zijn al die kortingen er opeens?  

De term komt oorspronkelijk uit de Amerikaanse stad Philadelphia en werd midden jaren ’60 voor het eerst gebruikt om er de enorme verkeersdrukte de dag na Thanksgiving te omschrijven. Iedereen vertrok voor een lang weekend op vakantie en de wegen zagen zwart van het volk. Sinds de jaren tachtig werd gedacht dat de boekhoudkundige term 'in the black' - in de zwarte cijfers staan - aan Black Friday ten grondslag zou liggen. Uiteraard klopt deze theorie helemaal niet, maar hij verklaart het ontstaan van Black Friday wel.  

In West-Europa wordt de term gebruikt om de start van de kerstaankopen aan te kondigen.  Bij ons, in België, kent nog niet iedereen deze ‘feestdag’, maar toch worden de kortingen en aanbiedingen elk jaar spectaculairder. In de Verenigde Staten is het dé drukste winkeldag van het jaar. Winkeliers en webshops lokken massa’s mensen met kortingen naar de winkel. Fysieke winkels gaan soms zelfs vroeger open en sluiten later, speciaal omdat ze zoveel klanten verwachten.  

Op webshops kun je uiteraard ook superdeals verwachten. Vrijdag 24 november is het ideale moment om de drukte te vermijden en achter je computer te kruipen met je kredietkaart in de hand. De grootste webshops zoals Bol.com, Coolblue, Zalando, De Bijenkorf, Mediamarkt, Nike, Amazon, Collishop, Groupon, en nog veel meer sprongen al op de trein.  

Was je van plan om die nieuwe computer pas volgend jaar te kopen, maar staat hij nu plots aan een gigantische korting op je scherm of voor je neus? Zorg er dan voor dat je de beste deal doet. Zo zijn er heel wat manieren om de korting die je online doet te cumuleren met een andere. Denk aan een kredietkaart zoals de Visa Internet Cashback. Deze geeft je 3 procent korting op al je online aankopen tijdens de eerste drie maanden, daarna 1%*. Zie je wel, creatief denken komt altijd van pas: ook wanneer je online achter je kerstcadeaus aan gaat.

*Voorstel geldig voor elke nieuwe aanvraag van een Beobank Visa Internet Cash Back kredietkaart tot en met 31/05/2018. Alleen geldig voor uw aankopen (niet voor geldafhalingen, jaarlijkse bijdrage, kosten, interesten, automatische betalingen en overschrijvingen van de kredietkaartrekening). De korting wordt telkens automatisch in mindering gebracht op het uittreksel dat volgt op het uittreksel waarop uw aankoop verschijnt. Maximum 200 euro terugbetaald per kalenderjaar. De teller wordt elk jaar na de datum van het uittreksel van januari op nul gezet.

Beobank behoudt zich het recht voor om de voorwaarden van het Cash Back programma te allen tijde eenzijdig te wijzigen. In dat geval zult u hiervan minimum 2 maanden op voorhand op de hoogte worden gebracht.

Kredietopening, onder voorbehoud van aanvaarding van dossier en mits wederzijds akkoord.

Hoe kunnen we u helpen?