Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Brazilië: nog altijd een land met interessante investeringskansen?

Brazilië: nog altijd een land met interessante investeringskansen?

Brazilië is hot sinds het gastheer was van de World Cup. Maar Brazilië is meer dan voetbal alleen. We kennen allemaal het betoverende carnaval in Rio. Of de kilometerslange, hagelwitte stranden. Maar hoe staat een van de protagonisten van het succesvolle BRIC-verhaal er economisch voor? Moet u nog investeren in de Zuid-Amerikaanse reus of niet?

Een succesverhaal?

Tijdens de periode 2003-2008 kende het land een jaarlijkse groei van het Bruto Binnenlands Product met meer dan 5%. Door de opkomende middenklasse en de verschillende maatregelen van toenmalig president Lula heeft het land buitenlandse investeerders aangetrokken. Met een duidelijke verbetering van de infrastructuur tot gevolg.

De nood aan extra infrastructuur blijft echter een belangrijke uitdaging voor de toekomst. Brazilië heeft immers een vrij jonge bevolking en er staan verschillende grote evenementen op het programma, zoals de Olympische Spelen in de zomer van 2016. Die zorgen voor een nieuwe stroom aan toeristen en investeerders, met extra zuurstof voor de lokale economie.

Mooie liedjes duren niet lang…

Brazilië heeft een ongelofelijke aantrekkingskracht. Toch daalde de koopkracht er de laatste 2 jaar sterk in vergelijking met die van ons land.

De crisis van 2008 en de herziening van de Chinese economische politiek hadden een sterke impact op de Braziliaanse export. De Chinese economie evolueerde immers van een economisch model met een hoge export en veel geïmporteerde grondstoffen naar een model gericht op binnenlandse consumptie en minder geïmporteerde grondstoffen.

Brazilië is een land dat vooral grondstoffen exporteert. De evolutie van het Chinese economische model heeft dus geleid tot een vertraging van de Braziliaanse economische groei. Gevolg: de koopkracht daalde en de belastingen stegen voor de opkomende middenklasse.

Volgens onze analisten was de explosieve economische groei in Brazilië vooral te wijten aan de sterke stijging van de binnenlandse consumptie.

Vandaag zijn er een aantal factoren die de groei aanzienlijk belemmeren:


  • de verschillende rentestijgingen door de Braziliaanse centrale bank
    -> economische groei daalt en een groot deel van de inwoners kan moeilijker geld lenen

  • de strenge arbeidsvoorwaarden
    -> een aanzienlijke kost voor buitenlandse ondernemingen

  • de koerswijzigingen van de real ten opzichte van de dollar
    -> daling competitiviteit in vergelijking met concurrerende landen

  •  


Investeren in Brazilië nog interessant?

Onze analisten blijven overtuigd van de interessante uitdagingen voor investeerders in Brazilië.

In de eerste plaats dankzij de aanzienlijke voorraad grondstoffen en de expertise van Brazilianen in verschillende sectoren. En door de gevarieerde landbouwproductie kunnen grote bedrijven zoals Cosan, Rio Tinto en Ambev verschillende lokale producten exporteren (rietsuiker, koffie, sinaasappels, soja, rundvlees, gevogelte, tabaksbladeren, mineralen).

Daarnaast blijft het land ook interessant door:

 


  • zijn demografie: met een gemiddelde leeftijd lager dan 30 jaar

  • de strategische ligging in het midden van Latijns-Amerika

  • de vreedzame geopolitieke verhoudingen.

  •  


Brazilië is volgens onze analisten ook aantrekkelijk voor grote shopping centers en specifiek voor de vastgoedsector. Het beleid van de voormalige president Lula stimuleerde immers het kopen van een eigen huis voor de opkomende middenklasse (minha casa, minha vida – mijn huis, mijn leven).

Op welke manier investeren?

Het zou onverstandig zijn om Latijns-Amerika links te laten liggen bij het samenstellen van uw beleggingsportefeuille.

Op dit moment is de mogelijke herverkiezing van president Rousseff voer voor heel wat discussie. Omdat de financiële markten een graadmeter zijn voor goed bestuur en voor een gezond handelsklimaat, zouden de verkiezingen daardoor wel eens een interessante periode van volatiliteit kunnen inluiden. De nervositeit op de financiële markten flakkert immers op door de verwachte sociale maatregelen, die een nefast effect zouden hebben voor de ondernemingen (meer belastingen, taksen en dergelijke).

Daarnaast blijft ook investeren in infrastructuur een prioriteit, omdat de huidige groei stagneert door een gebrek aan investeringen. Onze analisten nodigen investeerders dan ook uit zich te richten op de Latijns-Amerikaanse markten via tijdelijke kapitaalinjecties (3 maanden voor en 3 maanden na de verkiezingen bijvoorbeeld). De herwaardering van de Braziliaanse real biedt immers interessante kansen en ook voor investeringen op middellange tot lange termijn nemen de mogelijkheden toe.

 

Hebt u specifieke vragen over uw beleggingen?
Neem contact op met uw Beobank-adviseur
.

 

Hoe kunnen we u helpen?