Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Checklist: Zo herken je een onbetrouwbare webshop

Webwinkels en nepwinkels

Met Black Friday en de kerstgekte in de winkelstraten in het vizier, kies je misschien om dit jaar online te shoppen. Maar hoe onderscheid je een webwinkel van een nepwinkel? Wij geven je de checklist voor veilig online shoppen mee.

Zoek het veiligheidspictogram

Bezoek je een betrouwbare website, dan zie je bovenaan in de adresbalk dat http:// na interactie verandert naar https://. Daarnaast verschijnt er een groen balkje met daarin een hangslotje. Blijft het webadres beginnen met ‘http’, dan kan je het venster beter sluiten vooraleer je je kredietkaartgegevens doorspeelt.

Perfectie bestaat niet

Hoe toevallig is het dat alles op voorraad is, snel geleverd wordt en er daarbovenop zestig procent korting op heel de webshop is? Niet dus. Komt de webshop als te perfect en te goedkoop over, dan leg je deze checklist best even naast je computer.

Taalfouten

Staan er in productbeschrijvingen niet één, maar tientallen fouten, dan mag je terecht met de wenkbrauwen fronsen.

Google is niet alles

Het is niet omdat een webpagina bovenaan je zoekresultaten verschijnt, dat ze betrouwbaar is. Heel wat malafide webshops publiceren pagina’s met zoekwoordencombinaties – die in hun geheel niet eens zinnen vormen. Hierdoor matcht Google ze met jouw zoekwoorden.

Zoek naar contactgegevens

Voor webshops actief in België is het verplicht om een adres van de hoofdzetel en een btw-nummer op de webshop te plaatsen. Vind je nergens een link met de werkelijkheid, dan trek je beter naar een webshop die je wel al kent.

Second opinion

Wat je nog kunt doen als je dat jurkje veel te mooi vindt om niet bestellen, is op zoek gaan naar reviews op andere websites. Er bestaan heel wat forums waar consumenten hun mening geven over de services van webshops. Best hier een kijkje nemen en dan pas beslissen of je het risico wilt nemen.

Check de beheerder

Twijfel je nog steeds, ga dan een kijkje nemen op DNS.be. Dit is de beheerder van alle websites die op .be eindigen. Hier kun je opvragen wie de website heeft geregistreerd. Voor Nederlandse websites doe je dit op SIDN.nl.

Surf naar de officiële pagina van het merk

Ben je op zoek naar de Belgische webshop van een bekend merk? Ga dan eerst naar de officiële .com-pagina en klik daar door naar de Belgische variant.

Laat je niet verblinden

Onbetrouwbare webshops durven weleens aanbiedingen in je mailbox te planten. De mailtjes klinken alsof je er een account hebt en er al eerder bestelde, terwijl dit niet het geval is. Pas op met aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn zoals proefabonnementen of aanbiedingen aan 1 EUR.

Denk aan het herroepingsrecht

Volgens de Europese consumentenwet heb je je als consument 14 dagen de tijd om van gedachten te veranderen, het zogeheten ‘herroepingsrecht’. Staat de webshop waar je iets op wilt bestellen dit niet toe, dan mag je je afvragen welke andere zaken er ook niet kloppen.

Verified by Visa en Mastercard SecureCode

Zie je het logo van Verified by Visa of Mastercard Securecode verschijnen, dan betekent dit dat de betaling met een code bevestigd moet worden. Als je de via internet bestelde producten niet binnen de afgesproken termijn krijgt en je ze met je Beobank-kredietkaart betaalde, contacteer dan eerst de handelaar. Als je dan nog steeds niets ontvangt, kan je het betwistingsformulier op onze website invullen.

 

Ga je dus aan het shoppen, let zeker op bovenstaande tips. En heb je nog geen kredietkaart, ontdek dan snel ons uitgebreide aanbod.

Hoe kunnen we u helpen?