Beleggen en Sparen

Beleggerslexicon

Als u wilt starten met beleggen, leert u best eerst alle basisbegrippen. Wij leggen u elk concept uit in minder dan één minuut.

Verzekeringen

Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Cijfer van de maand

Door Schroders

Bron: Schroders Global Investor Study 2018.

Bron: Schroders Global Investor Study 2018.

Volgens de Global Investor Study 2018 van Schroders bestaat er een flinke kloof tussen de verwachtingen die mensen hebben over hun financiële situatie na pensionering en de werkelijkheid. Het jaarinkomen van Belgische gepensioneerden bedraagt gemiddeld maar 54% van hun laatste salaris, tegen 63% in Europa. Belgische gepensioneerden hebben gemiddeld dus 9% minder pensioeninkomen dan andere Europeanen. Dertig percent van de Belgen geeft ook aan dat hun pensioen te laag is om comfortabel van te leven.

Wim Nagler, Sales Director Belgium & Luxembourg bij Schroders

Mensen onderschatten hoeveel geld ze nodig hebben om na hun pensioen comfortabel te leven, zeker nu de rendementen op spaargeld en beleggingen zo laag zijn en de inflatie oploopt.

Er is geen toverformule, mensen zullen meer en zo vroeg mogelijk moeten beginnen om te sparen. Wie tot zijn vijftigste of zestigste wacht, is waarschijnlijk te laat om het spaartekort aan te vullen.

Marc Danneels, Chief Investment Officer bij Beobank

Het wettelijk pensioen zal in de meeste gevallen niet volstaan om, eens op pensioen, te kunnen blijven genieten van een uitgavenpatroon en comfortniveau als tijdens de actieve loopbaan. Zelfs mits aanvulling van de zogenaamde tweede pensioenpijler: het aanvullend pensioen opgebouwd via de werkgever of als zelfstandige.

Daarom is het belangrijk  om reeds bij het begin van de loopbaan te beginnen met een bijkomende pensioenopbouw:

Voor deze laatste zogenaamde “vierde pijler” kan een beleggingsportefeuille opgebouwd worden door maandelijks een klein bedrag (vanaf 50 euro) opzij te zetten. Deze vorm van maandelijks gespreid beleggen heeft ook meteen het voordeel dat de instapmomenten gespreid worden. Hierdoor wordt de opbouw van de portefeuille iets minder aan koersvolatiliteit blootgesteld.

In het kort

  • Het jaarinkomen van Belgische gepensioneerden bedraagt gemiddeld maar 54% van hun laatste salaris.
  • Het is belangrijk om bij het begin van de loopbaan te beginnen met een bijkomende pensioensopbouw.

Starten met sparen of beleggen voor uw pensioen?

Contacteer uw Beobank adviseur

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?