Beleggen en Sparen

Beleggerslexicon

Als u wilt starten met beleggen, leert u best eerst alle basisbegrippen. Wij leggen u elk concept uit in minder dan één minuut.

Cijfer van de maand

In samenwerking met Robeco

De vertrouwensindicator voor de dienstensector staat boven de 55.

De vertrouwensindicator voor de dienstensector staat boven de 55.

Veel aandacht gaat traditioneel uit naar de Amerikaanse industriële sector en op de eerste werkdag van iedere maand wordt hiervoor de vertrouwensindicator gepubliceerd. Enkele dagen later volgt die voor de dienstensector en deze is veel belangrijker omdat de Verenigde Staten uiteraard vooral een hoogontwikkelde diensteneconomie is.

Robeco, fondsbeheermaatschappij

De Amerikaanse dienstensector is ruim vijf keer zo groot als de industriële sector. De vertrouwensindicator voor de dienstensector steeg in februari van 56,7 naar 59,7. Dit was de 109e(!) achtereenvolgende maand met een waarde boven de neutrale 50,0. Een niveau boven de 55 wordt als buitengewoon goed gezien. De indicator geeft dus aan dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economische groei nog steeds solide zijn. En dat is niet zo verwonderlijk gegeven het stijgende consumentenvertrouwen, de lage werkloosheid en de toenemende loongroei. Een record voor de langste naoorlogse economische opgang is in zicht.

Marc Danneels, Chief Investment Officer bij Beobank

De Amerikaanse aandelenmarkten rijgen de records aan elkaar: de S&P500-index zit in de langst gerekte “stierenmarkt” ooit. Ontegensprekelijk zit de Amerikaanse economie zelf in een late fase van de economische cyclus, met ondermeer een quasi-volledige tewerkstelling. Toch is een volgende fase in de conjuncturele cyclus, met name een recessiefase, nog niet direct aan de orde. Opvallend daarbij zijn de inderdaad zeer sterke voorlopende macro-indicatoren, die het vertrouwen weergeven van ondernemingen en consumenten in de toekomst. Met de recente aankondiging van de Amerikaanse centrale bank (FED) dat in 2019 de rente niet verder zal worden opgetrokken, kunnen we wel afleiden dat de aandacht van monetaire beleidsmakers nu uitgaat om verdere economische groei niet te bruusk af te remmen door hun beleid.

Hoe kunnen we u helpen?