Beleggen en Sparen

Beleggerslexicon

Als u wilt starten met beleggen, leert u best eerst alle basisbegrippen. Wij leggen u elk concept uit in minder dan één minuut.

Cijfer van de maand

In samenwerking met Schroders

China's binnenlandse obligatiemarkt is de derde grootste ter wereld.

China's binnenlandse obligatiemarkt is de derde grootste ter wereld.

De binnenlandse Chinese obligatiemarkt, die in renminbi (RMB) wordt uitgedrukt, is de afgelopen tien jaar snel gegroeid. In 2008 kwamen de totale RMB-obligaties overeen met iets minder dan 50% van het nominale Chinese BBP. In 2018 was dit cijfer gestegen tot 95% en de Chinese binnenlandse obligatiemarkt is nu de op twee na grootste ter wereld, na de VS en Japan.

Schroders, fondsbeheermaatschappij

In 2002 bedroeg het aandeel van Chinese RMB-obligaties slechts 0,9%. In 2018 was dit aandeel gestegen tot ongeveer 11%. Toch was China pas begin april van dit jaar vertegenwoordigd in een van de belangrijkste wereldwijde obligatie-indices. 

Over het algemeen hebben Chinese onshore staatsobligaties zeer aantrekkelijke rendementskansen opgeleverd in de meeste belangrijke valuta's. De RMB-obligatiemarkt is gevarieerd en inefficiënt, wat de mogelijkheden voor actieve fondsbeheerders om beleggingsopportuniteiten te vinden vergroot. Deze opportuniteiten zijn te vinden in zowel de overheids- als de niet-overheidssector.

Beleggen in Chinese onshore obligaties is geen naadloos proces, maar de autoriteiten hebben de afgelopen tien jaar maatregelen genomen om de toegang voor buitenlandse investeerders te verbeteren. De opname van Chinese onshore obligaties is illustratief voor de toenemende integratie van China in de wereldwijde financiële markten en biedt een groot potentieel voor waardecreatie.

Marc Danneels, Chief Investment Officer bij Beobank

Sedert 1 april maken obligaties uitgedrukt in Chinese Renminbi deel uit van de 'Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index'. Samen met het feit dat dit sedert vorig jaar ook al het geval was voor op Chinese binnenlandse beurzen genoteerde A-aandelen*, wijst deze opname van de binnenlandse Chinese obligatiemarkt op een evolutie waarin de Chinese binnenlandse markt verder integreert in de wereldwijde financiële markten.

Concreet wilt dit zeggen dat niet-Chinese investeerders, overheden of institutionele beleggers zoals beleggingsfondsen, meer dan voorheen geneigd zullen zijn om dergelijke effecten aan te kopen om hun portefeuilles te kunnen spiegelen aan deze wereldwijde index, mogelijk met toenemende kapitaalstromen naar China als gevolg. Zeker omdat China de afgelopen jaren al heel wat hervormingen heeft doorgevoerd om haar financiële markten te liberaliseren, is dat een belangrijke stap om potentiële “buitenlandse” beleggers aan te trekken. Instroom van buitenlands kapitaal, zal logischerwijs de stabiliteit van China’s betalingsbalans ten goede komen.

Ook voor de individuele belegger kan dit op termijn een opportuniteit betekenen. Afhankelijk van de nagestreefde doelstellingen kan worden overwogen om gediversifieerde obligatiefondsen die in opkomende markten beleggen te verkiezen en, gezien het vrij dynamische risico-rendementsprofiel, een obligatiesegment van de portefeuille te kiezen op basis van het beleggersprofiel.

 

* A-aandelen zijn aandelen van Chinese ondernemingen die alleen genoteerd zijn op de effectenbeurzen in het 'oude' China, zoals Shanghai of Shenzen.

Hoe kunnen we u helpen?