Beleggen en Sparen

Beleggerslexicon

Als u wilt starten met beleggen, leert u best eerst alle basisbegrippen. Wij leggen u elk concept uit in minder dan één minuut.

Cijfer van de maand juni

In samenwerking met BlackRock

De handelsspanningen tussen China en de VS blijven de markten beïnvloeden.

De handelsspanningen tussen China en de VS blijven de markten beïnvloeden.

Handelspanningen tussen de VS en China : beide landen wedijveren voor het wereldwijd technologisch leiderschap.

BlackRock, fondsbeheermaatschappij

Hoewel de vrees voor een handelsoorlog tussen de VS en China de afgelopen weken is geëscaleerd, blijven we op de lange termijn zeer optimistisch over de technologiesector. Tot de domeinen die binnen de technologie-industrie waarschijnlijk het meest getroffen zouden worden, behoren de halfgeleiderbedrijven die afhankelijk zijn van de handel met China.

Een recente ontwikkeling in de handelsoorlog was het bericht dat grote Amerikaanse technologiebedrijven niet aan Huawei meer zullen verkopen. In antwoord hierop schreef Huawei een brief waarin ze verklaarden dat hun werking niet in het gedrang kwam en zij ondertussen hun eigen chips zouden ontwikkelen.

Onlangs kondigden Amerikaanse functionarissen echter aan dat zij een tijdelijke uitzondering op dit verbod zouden toestaan. Dit werd zeer goed ontvangen door beleggers, waarbij technologieaandelen sterk positief reageerden op het nieuws.

Wij houden vast aan ons standpunt dat de handelsoorlog moet worden opgelost en hoewel dit iets is wat we voortdurend in de gaten houden, het onwaarschijnlijk is dat we op basis van de recente ontwikkelingen significante verschuivingen in onze portefeuilles zullen maken.

Marc Danneels, Chief Investment Officer bij Beobank

De handelsspanningen tussen de VS en China hebben, naast Trump zijn verkiezingsbelofte van een “America First” politiek, alles te maken met het wedijveren van beide wereldmachten voor het wereldwijd technologisch leiderschap. Bescherming van technologische intellectuele eigendom blijft dan ook een kernthema in dit dispuut.

In de marge van de G20-top einde juni zijn President Trump en President Xi evenwel overeengekomen om de handelsbesprekingen terug op te starten, en ondertussen geen nieuwe bijkomende handelstarieven te heffen zolang de gesprekken gaande zijn. Dit betekent ook dat de belemmeringen voor Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met Huawei ondertussen versoepeld worden.

Het is duidelijk dat de dreiging van handelsbelemmeringen in een geopolitieke context een risico blijft vormen voor de toekomstige marktevolutie, en dus voor verdere marktvolatiliteit kan zorgen. Toch is het op te merken dat noch Trump, noch Xi belang hebben om de handelsspanningen verder te laten escaleren: Trump wil in aanloop van de verkiezingen in 2020 blijven scoren met een sterke economie en stijgende beurzen, en China op zijn beurt heeft een objectief van jaarlijkse economische groei tussen 6 en 6.5%.

Hoe kunnen we u helpen?