Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Het cijfer van de maand: 9

door Invesco AM

Cijfer van de maand

9 activaklassen voor een echt gediversifieerde multi-asset beleggingsstrategie. Fondsbeheerder Invesco AM en onze Chief Investment Officer Marc Danneels lichten ons toe.

Echte diversificatie volgens Invesco

2016 was een les in het lezen van markten en in hoe snel verwachtingen rond monetair beleid en rentevoeten kunnen veranderen. Terwijl de wereldwijde rentevooruitzichten nog steeds laag blijven voor een tijdje, begint de druk van de zogenaamde gevoelsinflatie toe te nemen. Mondiale obligatie- en aandelenmarkten hebben de voorbije jaren meermaals fors gereageerd toen het sentiment rond het wereldwijde monetaire beleid wijzigde.

Multi-asset strategieën die zich enkel toeleggen op een mix van obligaties en aandelen hebben deze veranderende dynamiek op de markten ongetwijfeld op een negatieve manier gevoeld. Dat is niet enkel het geval op korte termijn. De voorbije drie decennia was de correlatie tussen aandelen en obligaties zeer uiteenlopend en enorm afhankelijk van welke variabelen precies de obligatierendementen hoger of lager hebben gedreven.

De enige manier om echte diversificatie te realiseren is een te enge focus op bepaalde activaklassen vermijden - Invesco AM

Het Invesco Multi Asset team is ervan overtuigd dat het mogelijk is om deze wijzigende correlaties te bespelen en echte diversificatie te realiseren dankzij de toegang tot een zeer breed beleggingsuniversum. Deze aanpak maakt het mogelijk om niet alleen in aandelen, vastrentende producten, grondstoffen en vastgoed te beleggen maar ook in inflatie gelinkte producten, valuta en instrumenten die de volatiliteit bespelen. De enige manier om echte diversificatie te realiseren is een te enge focus op bepaalde activaklassen vermijden.

De commentaar van Marc Danneels

Multi-asset fondsen hebben de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen. Voor beleggers met een meer bescheiden kapitaal of voor beginnende beleggers laat deze aanpak toe om binnen één fonds, al een grote spreiding of diversificatie over diverse activaklassen te hebben. Maar ook voor beleggers met een bestaande portefeuille, kan het toevoegen van multi-assetfondsen toelaten om voordeel te halen uit de expertise en de strategie van een fondsbeheerder die tactisch de activatoewijzing van zijn fonds continu zal aanpassen volgens wijzigende marktomstandigheden en verwachte marktevoluties.

En zeker dit laatste wordt meer dan ooit belangrijk. We hebben jaren gekend van een overvloed aan liquiditeit die in de markt gepompt werd door een ondersteunende monetaire politiek van centrale banken, en die de financiële markten hebben naar boven gestuwd. Nu zien we stilaan het begin van een normalisatie in monetaire politiek, met een trend naar renteverhoging en waarin er sprake is van terugschroeven van “quantitative easing”, weliswaar eerder in de US dan in Europa. En dit stelt een belegger voor nieuwe uitdagingen omdat de diverse activaklassen hierop op een verschillende manier kunnen reageren.  Professioneel beheerde multi-assetfondsen kunnen hierop een gepast antwoord bieden.

 

In een notendop

  • De monetaire politiek van centrale banken is stilaan aan het wijzigen
  • Er is een trend naar renteverhoging, eerder in US dan in Europa
  • Beleggers komen voor nieuwe uitdagingen te staan
  • Multi-assetfondsen kunnen een antwoord bieden

Wij herinneren u eraan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito's en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA

Hoe kunnen we u helpen?