Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Coronavirus: 4 gouden regels om online te kopen zonder je te laten oplichten!

Coronavirus: volg deze 4 regels om je niet te laten oplichten op internet

Als je verplicht thuiszit, is online bestellen een handige oplossing. Maar cybercriminelen weten dat ook en de internetfraude neemt spectaculair toe. Lees hier hoe je criminelen te snel af bent.

De rijen voor de voedingswinkels (afstand houden!) worden steeds langer. Andere winkels zijn gesloten, minstens voor drie weken. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de online verkoop in België nu al is verdubbeld. Opgelet: het coronavirus biedt cybercriminelen nieuwe kansen om hun slag te slaan. Het aantal nepwebsites dat het op je geld heeft gemunt, stijgt snel. Gelukkig verraden ze zich meestal, als je maar goed oplet.

Laat je niet verblinden

Te mooi om waar te zijn? Ontdek je een website die nog gezichtsmaskers of ontsmettingsgel in voorraad heeft, terwijl die nergens anders meer te koop zijn? Of zijn producten ongelooflijk laag geprijsd? Aan dergelijke aanbiedingen zit meestal een reukje. Ook al verschijnt de website helemaal bovenaan bij de zoekresultaten op Google. Cybercriminelen zijn immers meestal ook experts in het manipuleren van zoekresultaten. Gebruik dus je gezond verstand en wees extra op je hoede als zo’n mirakelaanbod in je mailbox is beland.

Leer verdachte signalen herkennen

“Alle goed kope oplossing tegen corrona virus” … Aanlokkelijk aanbod, maar barstensvol taalfouten. Laat je niet beetnemen, een ernstige website wordt nooit op 1-2-3 in elkaar geflanst. Spellingsfouten bijvoorbeeld moeten een alarmbelletje doen rinkelen.

Zo controleer je de betrouwbaarheid van een website:

  • Staat er een veiligheidspictogram?

Zodra je een transactie opstart op een betrouwbare webpagina, moet de vermelding ‘http://’ in de adresbalk veranderen in  ‘https://’. Bovendien verschijnt vóór het webadres het symbool van een hangslotje in een groen kadertje. Gebeurt dit niet? Sluit dan snel het venster, en vul in ieder geval je kredietkaartgegevens niet in.  

Deze logo’s wijzen erop dat de betaling met een code zal moeten worden bevestigd.

Ga na van wie de website is en zoek de aanwezigheid van wettelijke vermeldingen

Om zeker te spelen ga je naar de officiële website van een bekend merk en zoek je op wie de officiële dealer in België is.

Als je niet bekend bent met de site of als je twijfelt, controleer dan het volgende:

  • De aanwezigheid van de wettelijke vermeldingen: vennootschapsvorm, adres van de maatschappelijke zetel, ondernemingsnummer en BTW nummer;
  • de aanwezigheid van algemene verkoopsvoorwaarden die online kunnen worden geraadpleegd;
  • de aanwezigheid van clausules met betrekking tot de privacy;
  • de aanwezigheid van contactmodaliteiten (telefoon, e-mail, contactformulier);
  • de vermelding van het herroepingsrecht gedurende 14 dagen.

Vind je die gegevens niet? Wees dan op je hoede.

Nog een tip: de websites die op .be eindigen, zijn geregistreerd op DNS.be. Voor Nederlandse websites kun je checken op SIDN.nl. Het kan ook een indicatie geven van de ernst van de site.

Vertrouw op reviews en commentaren

Als je na al het vorige toch nog twijfelt, zoek dan naar de handelaar of website op online forums. Veel bedrogen consumenten maken immers graag gebruik van online kanalen om anderen te waarschuwen.

Je rechten

Heb je de bestelling met je Beobank-kredietkaart betaald, maar ontvang je ze niet? Neem dan eerst contact op met de handelaar.

Als je niet tevreden bent met zijn antwoord en in aanmerking komt voor terugbetaling, vul je het klachtenformulier in op onze website.

Hoe kunnen we u helpen?