Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Absolute wielertop aan de start in Gent … vóór de OS van Tokio!

piste

Een van de belangrijkste internationale pistemeetings vindt van 16 tot 18 april plaats in Gent. Met het oog op de Olympische Spelen in Tokio tekenen de beste Belgische renners present.

Dat de Belgian International Track Meeting wel degelijk kan plaatsvinden in het Wielercentrum Eddy Merckx in Gent is al een prestatie op zich. De meeste andere wedstrijden van de laatste maanden zijn immers afgelast wegens het coronavirus. De meeting in Gent is dan ook een buitenkans voor de renners van Belgian Cycling! Ze kunnen zich voorbereiden op de OS en hun talent tonen. “Wij organiseren dit evenement voor onze olympische renners. De Spelen in Tokio vinden deze zomer plaats, na uitstel wegens de coronapandemie”, zegt Koen Beeckman, General Manager van de vzw Cycling Vlaams Wielercentrum, die de meeting organiseert. “Maar ook voor alle andere renners is dit een buitenkans om te scoren met het oog op de OS van Parijs in 2024.”

Verscheidene olympische disciplines

Tijdens deze internationale meeting, die live wordt uitgezonden op Sporza, komen verscheidene pistedisciplines aan bod, zoals het omnium en de madison, ook wel ploegkoers genoemd. “Vooral de endurance-nummers zijn belangrijk voor onze renners, onder andere omdat ze ook in Tokio op het programma staan”, aldus Koen Beeckman.

  • Het omnium is een individuele pistediscipline met verscheidene onderdelen. Elk onderdeel levert een aantal punten op en de renner met het hoogste aantal punten aan het einde van de dag wint. “Vergelijk het met een zevenkamp of tienkamp bij atletiek”, zegt Lotte Kopecky, tweevoudige Belgisch kampioene op de weg en tijdrijden.  “Bij ons bestaat het omnium uit vier onderdelen: scratch, temporonde, afvalling en puntenkoers. Wie in totaal het hoogste aantal punten behaalt, wint!” Volgens de wielrenster uit Rumst is de Belgian International Track Meeting perfect als voorbereiding op de Zomerspelen van Tokio: “Het komt erop aan in conditie te blijven en vervolgens met volle focus naar de Spelen te trekken!”
  • Bij de madison nemen ploegen van twee pisterijders het tegen elkaar op. Beide renners lossen elkaar af over een vijftigtal kilometers. “In tegenstelling tot het omnium rijden we dus niet alleen, maar toch is er de hele tijd maar één renner van elke ploeg op de piste. De renner die aan de kant rijdt, kan zijn ploeggenoot op elk moment aflossen”, vertelt Robbe Ghys, die in 2018 samen met Moreno De Pauw Belgisch kampioen madison werd. “Je rijdt 200 rondes en de ploeg met het hoogste aantal punten op de tussenklassementen wint.” De Limburgse renner kijkt de Belgian International Track Meeting met vertrouwen tegemoet: “Dit is echt wel koers op het hardst van de snee!”

Een unieke kans

Het coronavirus heeft ook de sport in zijn greep en door de overheidsmaatregelen bleef er van de wielerkalender niet veel over. De Belgian International Track Meeting is een zeldzaam lichtpunt voor de wielrenners en hun fans. “In de huidige context is deze wedstrijd nog belangrijker geworden. Ik ben zelfs bang dat het één van de weinige wedstrijden is vóór de Olympische Spelen. Alleen het Europees Kampioenschap in Minsk zal misschien nog doorgaan en dat is het dan! Gelukkig beschikken wij in België nog over enkele wielerbanen om onze jongeren te testen”, zegt Peter Pieters, Belgische bondscoach baanwielrennen.

Kwalificaties voor de OS

“We hebben de laatste weken hard getraind voor de Gentse meeting”, aldus nog de Nederlandse ex-kampioen op de weg en op de piste. Daar hadden de renners natuurlijk goede redenen voor, want ze moeten elke wedstrijd aangrijpen met het oog op de OS van deze zomer. “Bij de meisjes zijn de twee namen al zo goed als zeker, maar bij de jongens ligt dit anders. Vier onder hen komen nog in aanmerking voor een olympisch ticket. De eindbeslissing zal dus ook afhangen van hun prestaties in Gent.”

Mis deze wedstrijden dus niet. Live op Eén op zaterdag 17 april van 13u30 tot 18u!

Hoe kunnen we u helpen?