Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Marktvooruitzichten voor de tweede helft van 2022

Door Marc Danneels, Chief Investment Officer - 13/07/2022

Marktvooruitzichten tweede jaarhelft 2022

Meer dan tien jaar lang konden de financiële markten zich laven aan de geldkraan van de centrale banken. Maar sinds het begin van dit jaar tekent zich een nieuwe realiteit af. Exploderende inflatiecijfers zorgen voor stijgende rentevoeten en volatiele markten. Hoe moet het verder in de tweede jaarhelft?

Ontdek de marktvooruitzichten voor de tweede jaarhelft 2022

Inflatie is terug van weggeweest

Stijgende grondstoffenprijzen en de oorlog in Oekraïne hebben de inflatie opgejaagd tot het hoogste niveau in 40 jaar. Zowel de VS als de eurozone kijken nu aan tegen cijfers van meer dan 8%. Een reactie van de centrale banken kon niet uitblijven. Door hun rentevoeten op te trekken proberen ze wereldwijd het tij te keren. Moeten we vrezen dat dit tot een recessie zal leiden? Als de centrale banken tijdig beseffen dat ze met hun renteverhogingen de kans op een recessie vergroten maar niet onmiddellijk de inflatie kunnen bedwingen, hoeft het volgens ons niet zover te komen. Maar een verhoogde volatiliteit is de komende maanden onvermijdelijk. Zolang de markten heen en weer geslingerd worden tussen recessievrees en angst voor inflatie moeten we rekening houden met scherpe koersbewegingen op de aandelen- en obligatiemarkten.

Aandelen: verschuiving van groei naar waarde

Voor aandelenbeleggers zijn ook de bedrijfsresultaten belangrijk. Door de koersdalingen van de afgelopen maanden, lijken aandelen nu spotgoedkoop. Maar alles staat of valt met de bedrijfswinsten. Naarmate de resultaten van het tweede kwartaal gepubliceerd worden, zal duidelijk worden of de waarderingen echt zo goedkoop zijn als ze lijken. De verschuiving van groei naar waarde zet zich ondertussen onverminderd door. Nu de economische onzekerheid toeneemt, verschuiven beleggers hun aandacht naar defensieve bedrijven met stabiele en duurzame kasstromen en dividenden.

Kan China het hoofd boven water houden?

Ook in China moesten de financiële markten de voorbije maanden forse koersverliezen incasseren. President Xi stelt alles in het werk om de groei dit jaar zo dicht mogelijk bij de doelstelling van 5,5% te laten uitkomen. Maar het zero-covid beleid kan roet in het eten strooien. Op lange termijn blijven Chinese aandelen en overheidsobligaties evenwel een interessante diversificatie.

Tweespalt in de groeilanden

In de groeiregio’s zetten de stijgende olie- en grondstoffenprijzen de toon. Exporteurs van olie en grondstoffen komen als winnaar uit de bus en zijn interessant als indekking tegen het inflatierisico. Via gespecialiseerde aandelen- en obligatiefondsen kunt u daarop inspelen. Landen die gebukt gaan onder voedsel- en energie-inflatie laten we momenteel links liggen.

Conclusie

De tijd dat de aandelen- en obligatiekoersen automatisch omhoog gezogen werden door de ongebreidelde geldcreatie van de centrale banken is voorbij. Nu we ons weer in een wereld bevinden met positieve reële rentevoeten, kunnen obligaties opnieuw stilaan functioneren als buffer voor het aandelenrisico. Zowel in het aandelen- als obligatiegedeelte van uw portefeuille is selectiviteit belangrijker dan ooit.

Meer weten? Onze uitgebreide visie op de vooruitzichten voor de tweede jaarhelft vindt u hier. Onze adviseurs staan ook steeds ter beschikking voor verdere toelichting.

Informatie of advies nodig?

We maken graag tijd vrij voor een persoonlijk gesprek.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?