Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Domotica: drie tips voor een slimme beveiliging van je slimme toestellen

Maak de beveiliging van je slimme toestellen meteen wat slimmer

Heel wat domotica gebruik je om je woning beter te beveiligen: van het sluiten van je ramen op afstand tot zien wie er voor je deur staat via je smartphone en het ontvangen van inbraakmeldingen. Maar in welke mate beschermen de vele ‘smart living’ toestellen je tegen hackers?

Test Aankoop nam in 2018 de proef op de som met twee ethische hackers. Het resultaat? Bijna de helft van de slimme toestellen faalde de veiligheidstest. Dat betekent niet per definitie dat domotica onveilig zijn, het betekent wél dat je best enkele eenvoudige veiligheidsmaatregels toepast om te voorkomen dat hackers van de gelegenheid gebruik maken om toegang te krijgen tot je gegevens. Met deze tips maak je ook de beveiliging van je slimme toestellen meteen wat slimmer.

Wees origineel: voor de benaming van het netwerk én je wachtwoorden

Ga het gerust even na: de kans dat je draadloze netwerk het merk of het type modem of router in de naam heeft staan, is zeer reëel. Om te vermijden dat hackers hier gebruik van kunnen maken, kies je best voor een echt originele naam. Dus ook niet je eigen naam of een samentrekking van de namen van je gezinsleden.

Hetzelfde geldt voor wachtwoorden. Heel wat standaard meegeleverde wachtwoorden kennen voor hackers geen geheimen. Pas daarom je wachtwoord altijd aan, neem niet voor alles hetzelfde wachtwoord en opteer voor een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Wijzig je wachtwoorden ook regelmatig om je netwerk en toestellen extra te beveiligen. Zeker het wachtoord van je router: die zorgt immers voor de connectie tussen alle apparaten en speelt dus een sleutelrol in de algemene beveiliging.

Beveilig in verschillende lagen

Een vingerafdruk gecombineerd met een aparte code, het is een voorbeeld van multifactor authenticatie. Multi-factor authenticatie is het proces waarbij jij je als online gebruiker twee of meer stappen – of authenticatiefactoren - succesvol moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen.

Er wordt in feite vanuit gegaan dat er geen perfecte authenticatiefactor bestaat. Door een tweede of derde authenticatiefactor toe te voegen wordt de zwakte van de andere factor(en) gecompenseerd en omgekeerd.

In grote lijnen onderscheiden we drie beveiligingsfactoren. Zo kan je beveiliging bestaan uit een factor die je als gebruiker ‘weet’, bijvoorbeeld een wachtwoord of pincode of iets dat je ‘hebt’ zoals je smartphone, een badge of een andere digitale sleutel. Een derde factor kan bestaan uit de controle van een lichamelijk kenmerk, bijvoorbeeld een vingerafdruk, een oogscan of stemherkenning.

Klinkt ingewikkeld – en laat dat net de bedoeling zijn – maar in de praktijk heb je het zo in de vingers. Letterlijk, met een vingerafdruk bijvoorbeeld, maar het kan dus even goed met gezichts- of stemherkenning werken. Zo’n authenticatie kun je combineren met een pincode om de app te openen. Bijvoorbeeld de app die je gebruikt om je verwarming te regelen, de voordeur te openen of je ramen te sluiten.

Houd je beveiliging up-to-date

Je smartphone staat er ongetwijfeld vol van: de meldingen die je eraan herinneren dat er een update klaarstaat voor een van je apps. Zo’n melding krijg je doorgaans niet voor pakweg, je digitale deurbel, ook al is er wellicht toch een update beschikbaar. Domotica-ontwikkelaars zijn zich ervan bewust dat er continu gewaakt moet worden over de beveiliging. Die is dan ook voortdurend in ontwikkeling én beschikbaar in de vorm van een update.

Maak er daarom een gewoonte van om even na te gaan of elk toestel dat met het internet verbonden is, voorzien is van de laatste update. Bevraag je ook even bij de fabrikant: misschien versturen ze wel een nieuwsbrief als er een nieuwe update beschikbaar is. Zo zie je het zeker niet over het hoofd.

Hoe kunnen we u helpen?