Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

6 tips om uw domotica goed te beveiligen

Maak de beveiliging van je slimme toestellen meteen wat slimmer

Heel wat domotica gebruikt u om uw woning beter te beveiligen: van het sluiten van uw ramen op afstand tot zien wie er voor de deur staat via uw smartphone en het ontvangen van inbraakmeldingen. Maar in welke mate beschermen de vele ‘smart living’ toestellen u tegen hackers?

Terwijl u niet thuis bent toch allerlei spullen in huis op afstand bedienen, uw voordeur, garage en ramen openmaken of vergrendelen, lichten in- en uitschakelen, de centrale verwarming regelen, … domotica biedt veel mogelijkheden. Om dieven af te schrikken geeft u de indruk dat er iemand in huis is. Maar hoe goed is uw domoticasysteem zelf beveiligd tegen hackers? Met deze zes tips voor een betere beveiliging van uw slimme toestellen en uw hele systeem maakt u het hackers extra moeilijk.

1. Geef uw netwerk een andere naam en beveilig het

Ga het gerust even na: de kans is groot dat het merk van uw draadloze netwerk of het type modem of router voorkomen in de naam van het netwerk. Om te vermijden dat hackers hier gebruik van maken, kiest u beter een echt originele naam. Dus ook niet uw eigen naam of een samentrekking van de namen van uw gezinsleden. Verberg ook uw netwerk: wie zou iets kunnen hacken wat niet zichtbaar is?

2. Creëer een apart netwerk

Alles op één kaart zetten is nooit een goed idee. Creëer een apart netwerk voor uw domoticasysteem, dat volledig losstaat van het netwerk dat u gebruikt voor uw computer, mobiele toestellen, gameconsoles of ­Smart TV. Als een hacker er al in slaagt om door te dringen tot één van die toestellen, dan kan hij nog altijd niet aan uw domoticasysteem. Als u buitenshuis bent, gebruik dan geen openbaar wifinetwerk om contact te maken met uw domoticasysteem. Tenzij u de verbinding via een VPN tot stand brengt, want dan is uw communicatie versleuteld en beveiligd.

3. Verander regelmatig uw wachtwoord

Let ook op met de wachtwoorden die standaard met uw systeem worden meegeleverd. Voor de hackers hebben ze geen geheimen. Pas daarom uw wachtwoord altijd aan, neem niet voor alles hetzelfde wachtwoord, gebruik een ander wachtwoord dan voor uw mailbox of sociale media en opteer voor een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Wijzig uw wachtwoorden ook regelmatig om netwerk en toestellen extra te beveiligen. Doe dat zeker met het wachtwoord van uw router: die verbindt alle apparaten en speelt dus een sleutelrol in de algemene beveiliging van het netwerk.

4. Beveiliging in verschillende lagen

Een vingerafdruk gecombineerd met een aparte code is een voorbeeld van multifactor-authenticatie. Multifactor-authenticatie is het proces waarbij u als online gebruiker twee of meer stappen – of authenticatiefactoren - succesvol moet doorlopen om toegang te krijgen tot content of een functie. Elke stap die u moet uitvoeren is een authenticatiefactor.

Er wordt in feite vanuit gegaan dat er geen perfecte authenticatiefactor bestaat. Door een tweede of derde authenticatiefactor toe te voegen wordt de zwakte van de andere factor(en) gecompenseerd en omgekeerd.

In grote lijnen onderscheiden we drie beveiligingsfactoren. Zo kan uw beveiliging bestaan uit een factor die u als gebruiker ‘weet’, bijvoorbeeld een wachtwoord of pincode, of iets dat u ‘hebt’, zoals uw smartphone, een badge of een andere digitale sleutel. Een derde factor kan bestaan uit de controle van een lichamelijk kenmerk, bijvoorbeeld een vingerafdruk, oogscan of stemherkenning.

Dit klinkt misschien ingewikkeld – en laat dat net de bedoeling zijn – maar in de praktijk hebt u het zo in de vingers. Letterlijk, met een vingerafdruk bijvoorbeeld, maar het systeem kan dus evengoed met gezichts- of stemherkenning werken. Deze authenticatie kunt u combineren met een pincode om de app te openen. Denk aan de app die u gebruikt om de verwarming te regelen, de voordeur te openen of de rolluiken naar beneden te laten.

5. Hou uw beveiliging altijd up-to-date

Uw smartphone staat ongetwijfeld regelmatig vol meldingen die u eraan herinneren dat er updates klaarstaan voor uw apps. Maar dergelijke meldingen krijgt u doorgaans niet voor pakweg uw digitale deurbel, ook al is er wellicht wel een update beschikbaar. Domotica-ontwikkelaars zijn zich ervan bewust dat ze continu de beveiliging van uw domotica moeten bijwerken. Daarom ontwikkelen ze de hele tijd updates om de hackers een stapje vóór te blijven.

Maak er daarom een gewoonte van om regelmatig na te gaan of elk toestel dat met het internet verbonden is over de laatste update beschikt. Vraag het ook even aan de fabrikant: misschien stuurt hij wel een bericht als er een nieuwe update beschikbaar is. Dan ziet u die niet over het hoofd.

6. Controleer de IP-adressen

Overloop regelmatig de historiek van de IP-adressen in de logbestanden van uw systeem. Ziet u een volslagen onbekend IP-adres? Dan kan het om een inbraakpoging van een hacker gaan. Neem contact op met uw leverancier en vraag om de beveiliging te checken. Verander in zo’n geval onmiddellijk uw wachtwoord. En zoals u weet, dient u in elk geval regelmatig uw wachtwoorden te wijzigen.

Hoe kunnen we u helpen?