Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Elk type elektrische fiets een eigen BA-verzekering

Hoe verzeker ik mijn elektrische fiets?

Zoals veel Belgen rij je regelmatig een eindje met je elektrische fiets. Maar ben je dan wel correct verzekerd? Dat hangt af van de kenmerken van je tweewieler …

Veel Belgen (her)ontdekken hoe interessant fietsen is, in de stad of op het platteland, om dagelijks te pendelen of op zondagnamiddag een tochtje te maken. De snelle groei van het aantal fietsen op onze wegen is minstens voor een stuk te danken aan de elektrische modellen. Deze e-bikes worden trouwens steeds krachtiger en beter uitgerust om precies te bieden wat fietsers wensen: een laag gewicht, forse ondersteuning, slimme sensoren, “walk assist” of een motor die je laat rijden zonder dat je zelf nog moet trappen. Het aanbod is nu heel ruim, maar al die e-bikes verschillen onderling sterk. Daarom is het wel even uitkijken, want voor elk type fiets geldt een eigen reglementering, met gevolgen voor veiligheid en verzekering. Een woordje uitleg.

Niet sneller dan 25 km/u?

Het verkeersreglement is vrij duidelijk: alle elektrische fietsen die boven 25 km/u geen ondersteuning meer bieden, hebben geen specifieke verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid (BA) nodig. Daarbij maakt het niet uit of je fiets alleen je eigen trapinspanning versterkt, dan wel volledig zelfstandig rijdt, dus met een krachtigere motor (een zogeheten “gemotoriseerde fiets”). Maar let op: dit betekent niet dat je geen verzekering nodig hebt! Want bij een ongeval moet je nog altijd de schade vergoeden die je aan anderen hebt aangebracht. Hoe je dat oplost? Met je familiale verzekering, een polis die je in dit geval voldoende beschermt. En zelfs onmisbaar is! Lees er zeker even je contract op na of vraag aan je verzekeraar of alles in orde is.

Tot 45 km/u: trap je zelf mee of niet?

Weet je wat een “speedpedelec” is? Dat zijn rijwielen met een krachtige motor (met een vermogen tot 4 000 W) die ondersteunen tot 45 km/u. Heb je er zo eentje? Dan moet je misschien een speciale verzekering afsluiten. Dat hangt af van het type ondersteuning van je e-bike. Gaat het om gewone trapondersteuning? Dan heb je, net zoals bij een “klassieke” elektrische (of gemotoriseerde) fiets, genoeg aan je familiale BA-verzekering. Kijk zeker meteen na of daar alles in orde mee is. Maar als de motor van je speedpedelec autonoom functioneert - dus als je niet moet meetrappen om je tweewieler te laten vooruitgaan - dan is het een heel ander verhaal. In dat geval ben je verplicht om een BA-verzekering motorvoertuigen af te sluiten.

Andere verschillen …

Speedpedelecs zijn niet alleen op verzekeringsgebied een buitenbeentje. Je bent bijvoorbeeld ook verplicht om het verkeersreglement voor bromfietsen na te leven, terwijl dit voor de “klassieke” elektrische of gemotoriseerde fietsen niet het geval is. Als je op zo’n e-bike stapt die je sneller kan laten rijden dan 25 km/u, moet je bijvoorbeeld over een rijbewijs beschikken. En die verplichting geldt zowel voor modellen die autonoom rijden als voor e-bikes waarop je lustig moet meetrappen. Waar je ook niet buiten kunt: je e-bike inschrijven bij de DIV. En vergeet zeker ook je helm niet! Bij “klassieke” of gemotoriseerde elektrische fietsen (ondersteuning tot maximaal 25 km/u) is zo’n helm weliswaar niet verplicht, maar wel absoluut aan te raden. Dat geldt gewoon voor alle soorten tweewielers …

Samengevat

  • De ene elektrische fiets is de andere niet …

  • Aan een familiale BA-verzekering heb je voldoende bij ondersteuning tot 25 km/u

  • Een speedpedelec die autonoom rijdt? Sluit dan een BA-verzekering voor bromfietsen af

  • Wat maakt speedpedelecs nog anders?

     

Hoe kunnen we u helpen?