Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Europese verkeersregels: zoek de verschillen

Nu de vakantie goed op dreef is, herinnert Touring ons er nog eens aan dat de meeste Europese landen tegenwoordig samenwerken om verkeersovertredingen te bestraffen. Als u in het buitenland tegen de lamp loopt (of beter: rijdt), valt er dus al snel een boete in de bus, want de landen wisselen gegevens uit. Dit geldt voor overdreven snelheid, rijden onder invloed, door het rode licht rijden, al rijdend telefoneren of geen veiligheidsgordel dragen.

Onze buurlanden passen het volgende tarief toe voor de voornaamste verkeersovertredingen:

Land                   Snelheid          Rood licht         Gsm’en          Gordel          Gevaarlijk parkeren
België                      125                 165                   110              110                       110
Frankrijk                    90                   90                     90                90                         90
Luxemburg              145                 145                     74                49                         74
Duitsland                   70              90-200                   60                30                         35
Nederland               216                 230                    230              140                         90

Nooit een zware voet

Op de autosnelweg geldt de maximumsnelheid van België (120 km/u) ook in de volgende landen: Finland, Griekenland, Ierland, Nederland, Portugal, Roemenië, Spanje en Zweden.

Rij in het Verenigd Koninkrijk nooit sneller dan 70 mph of 112 km/u. Estland en IJsland zijn nog radicaler: 90 km/u. In Duitsland mag u op de autosnelwegen plankgas geven, maar let op: op veel trajecten geldt een beperking tot 130 km/u. Die limiet is ook van toepassing in Frankrijk, Oostenrijk, Kroatië, Italië, Denemarken, Luxemburg, de Republiek Tsjechië, Hongarije, Bulgarije, Slowakije, Slovenië en Litouwen. Alleen in Polen mag u 140 km/u halen.

Radarverklikkers

In Frankrijk, Duitsland en Zwitserland is het verboden om met een radarverklikker rond te rijden en zelfs met een gps die de vaste snelheidsradars aangeeft. U hoeft het toestel niet los te koppelen, de functie uitschakelen volstaat.

Rijden of drinken

In Hongarije, de Republiek Tsjechië, Roemenië en Slowakije kan de minste druppel alcohol als u rijdt u duur te staan komen. De meeste EU-landen zien tot 0,5 gram per liter bloed door de vingers, wat overeenstemt met 2 pilsjes of 2 glazen wijn. Met 0,8 promille is Groot-Brittannië het meest tolerante land. In Italië geldt nultolerantie voor jongeren onder de 21. In Luxemburg, Letland en Ierland zijn jonge bestuurders strafbaar vanaf 0,2 promille. Deze limiet is op alle automobilisten van toepassing in Noorwegen, Zweden, Estland en Polen. Spanje is een buitenbeentje, daar geldt 0,25 promille.

Koplampen overdag

Rij overdag met dimlicht in Slowakije, Slovenië, Polen, de Republiek Tsjechië, Zweden, Noorwegen, Estland, Denemarken, Letland, Kroatië en IJsland. In Roemenië, Hongarije en Italië geldt deze verplichting alleen op de nationale wegen en snelwegen. Bulgarije legt dit op van 1 november tot 1 maart.

 

Wenst u meer informatie over de landen die u bezoekt? Raadpleeg dan de online interactieve kaart van de Europese Commissie.

Hoe kunnen we u helpen?