Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Geef cybercriminelen geen kans en ga veilig online

6/2/18 Safer Internet Day

Hoewel het internet een fantastische omgeving is, schuilen er ook gevaren. De nieuwste cyberrisico’s Spectre en Meltdown zijn daar een voorbeeld van. De Cyber Security Coalition geeft enkele tips om u te beschermen. Wij delen deze graag met u!


Goede cyberhygiëne is cruciaal tegen nieuwe cyberrisico’s

Het internet is een fantastische omgeving, maar er schuilen ook gevaren: de laatste jaren zijn er steeds vaker fraudeurs te vinden op het web. De nieuwste cyberrisico’s Spectre en Meltdown zijn daar een voorbeeld van. Financiële instellingen – ook wij - doen er alles aan om hun systemen maximaal te beveiligen. Maar wij kunnen dat niet zonder u. U kan zelf al veel doen door de nodige cyberhygiëne aan de dag te leggen. De Cyber Security Coalition roept op om samen in te zetten op een goede cyberhygiëne zodat u niet ten prooi valt aan cybercriminelen.

Inventieve cybercriminelen

Een goede cyberhygiëne is van cruciaal belang.

Denk maar aan de ransomware of zogenaamde gijzelsoftware WannaCry die midden vorig jaar in 150-tal landen toesloeg en enkele honderdduizenden slachtoffers maakte. Om hun gegijzelde bestanden en gegevens weer te ontgrendelen, moesten de eigenaars van geïnfecteerde pc’s “losgeld” betalen.

Of nog recenter: begin vorige maand waarschuwden computerfabrikanten voor twee beveiligingslekken in de processorchips van hun apparatuur, Meltdown en Spectre genaamd. Via die ontdekte aanvalmethodes zouden hackers via de processor of verwerkingseenheid van het computerapparaat toegang kunnen krijgen tot paswoorden en andere gevoelige info die opgeslagen zitten in het computergeheugen. Om u daartegen te beschermen, is het erg belangrijk dat u zelf steeds de meest recente updates voor uw smartphone, tablet of computer installeert.

Enkele tips om u te beschermen

Cyberveiligheid en cyberhygiëne hoeven niet omslachtig te zijn. Via volgende tips kunt u al een flink aantal risico’s beperken.

Eerst en vooral: beveilig uw computer door steeds de meest recente updates van zowel uw antivirussoftware alsook van uw besturingssysteem te installeren

Verder raadt de Cyber Security Coalition het volgende aan:

  • Klik niet zomaar op elke link en download geen programma’s of bestanden van onbekende sites.
  • Maak altijd een back-up van uw gegevens op een externe harde schijf.
  • Kies sterke wachtwoorden (bv een wachtwoordzin).

Consulteer zeker ook regelmatig de sites www.safeonweb.be en www.cert.be. U vindt er onder meer bijkomende tips om u te beschermen tegen cybercriminaliteit, maar ook de laatste cyberrisico’s zoals Spectre en Meltdown.

Hoe kunnen we u helpen?