Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Hoe uw budget beheren?

Hoe krijgt u zicht op uw budget en hoe besteedt u elke euro optimaal?

Uw persoonlijke financiën opvolgen?

Ontdek de budgetbeheer-functie van Beobank

Meer info

Woont u alleen, met z’n tweetjes of in een gezin met kinderen? Uw budget goed beheren is altijd essentieel. Wij geven u handige tips om te analyseren en te plannen.

Uw budget goed in de hand houden is belangrijk. Dat wisten we eigenlijk al, maar de economische gevolgen van de coronacrisis hebben ons er nog eens aan herinnerd. Velen onder ons zagen hun economische situatie verslechteren, bijvoorbeeld door tijdelijke werkloosheid. Sommigen kunnen gebruikmaken van het overbruggingsrecht. Uw budget goed beheren was misschien nog nooit zo belangrijk als nu. Maar hoe doet u dat en hoe begint u eraan? Wist u dat de tool ‘budgetbeheer’ alles veel makkelijker maakt?

Analyseer al uw inkomsten en uitgaven

U kunt uw budget alleen maar analyseren als u een correct beeld hebt van alle inkomsten en uitgaven. Bij de inkomsten denkt u in de eerste plaats aan uw loon, maar ook bijvoorbeeld het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag) of schooltoeslagen tellen mee. Bij de uitgaven maakt u een onderscheid tussen enerzijds de vaste kosten, bijvoorbeeld om te wonen (woonlening of huur, verzekeringen), voor uw mobiliteit (auto, abonnementen, …) of het dagelijks leven (multimedia, telefoon, het ziekenfonds, eventueel de crèche) en anderzijds de variabele kosten, als u winkelt, voor uw vrije tijd of allerlei andere activiteiten. Soms hebt u extra uitgaven, bijvoorbeeld bij een verjaardag, het begin van het nieuwe schooljaar of de kerstperiode.

Hou rekening met verschillende scenario’s voor het gezinsbudget

Stel nu het totale gezinsbudget op en wijs een bedrag toe aan alle voorzienbare kostenposten. Het is verstandig om niet elke maand al uw inkomsten uit te geven. Hou wat geld opzij voor onvoorziene uitgaven, een persoonlijk project of om aan pensioensparen te doen. Stel verscheidene scenario’s op, want als uw privé- of beroepssituatie verandert, wijzigt ook uw budget. Overweegt u bijvoorbeeld om van werk te veranderen, heeft uw oudste een ander type abonnement nodig, gaat uw jongste binnenkort niet meer naar de crèche? Elke evolutie kan uw maandbudget aanzienlijk beïnvloeden.

Slim besparen en uitgeven

Het is mogelijk om uw budget te optimaliseren zonder u iets te ontzeggen. Vergelijk bijvoorbeeld meerdere offertes, ga op jacht naar koopjes of winkel eens bij een andere keten. Denk ook aan de mogelijkheden van de circulaire economie, de korte keten, tweedehands, de deeleconomie, … Dergelijke nieuwe consumptiegewoonten leveren u financieel voordeel op en ze zijn goed voor milieu en maatschappij.

Eenvoudige en gratis oplossing voor uw budgetbeheer

Als Beobank-klant hebt u toegang tot een gratis tool om uw inkomsten en uitgaven efficiënt te beheren. De functie Budgetbeheer in Beobank Mobile en Beobank Online toont u in handige grafieken hoe u uw geld uitgeeft. U hoeft niet eens zelf uw uitgaven en inkomsten in een app of tabel in te voeren, de tool doet dat automatisch in uw plaats! Alle transacties van de laatste 24 maanden op uw zicht- en spaarrekening komen netjes in een aantal categorieën terecht. U kiest welke rekeningen de tool scant en u voegt persoonlijke notities toe als u dat wenst. Kortom, u alleen beslist en bepaalt! Ontdek hier meer over de tool Budgetbeheer.

Hoe kunnen we u helpen?