
Geen Autosalon in 2021 … Wat zijn de alternatieven?
Betekent geen Autosalon ook geen saloncondities? Gelukkig niet!
Met nieuws, tips en gidsen helpt Beobank u graag verder bij uw financiële beslissingen.
Ontdek al onze kredietoplossingen
Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand
Het aanbod aan elektrische voertuigen is de laatste jaren pijlsnel gestegen. Alle grote constructeurs hebben nu één of meer stekkerauto’s in de toonzaal staan. In welke categorie wilt u uw keuze maken? Wordt het een kleine stadswagen, middenklasser of SUV? Bekijk goed het ruime aanbod, zowel bij de luxemerken als de meer democratische modellen, en denk na over wat u nodig hebt. Maak zeker een proefrit in reële omstandigheden, dat helpt om te kiezen met kennis van zaken.
Waarschijnlijk de grootste angst van elektrische rijders is om onderweg stil te vallen met een lege batterij, de zogeheten “range anxiety”. Maar hoewel het rijbereik sterk afhankelijk is van de constructeur en het model in kwestie, vindt u tegenwoordig al heel wat elektrische auto’s die gemakkelijk 400 kilometer halen vóór ze moeten opladen. Welke afstand rijdt u gemiddeld per dag en per week? Als u weet dat een Belg dagelijks gemiddeld zo’n dertig kilometer aflegt, dan hebt u een ruime keuze.
Een ander belangrijk punt bij elektrische auto’s is het opladen van de batterij. Hoe essentieel het rijbereik ook is, besteed ook aandacht aan de oplaadmogelijkheden. Dus: hoe wilt u opladen en waar? Staan er laadpalen in uw wijk of op uw werkplek? Met mobiele apps als ChargeMap en Plugsurfing vindt u heel eenvoudig de laadpalen in uw buurt. Hebt u de mogelijkheid om thuis een Wallbox (eigenlijk een merknaam voor een wandlader of laadbox) te installeren? En hoe snel moet dat opladen gaan? De meeste modellen bieden nu de mogelijkheid om de batterij op ongeveer 40 minuten van 20 tot 80% op te laden.
Sommige constructeurs, zoals Renault, stellen u voor om de batterij eerder te huren dan te kopen. Welke voordelen biedt dat? Uw batterij is altijd in topconditie, u betaalt minder voor de auto en de milieu-impact van de batterij is beter te controleren. Maar er zijn ook minpunten: u betaalt elke maand een vast bedrag, ongeacht hoe u de auto gebruikt en hoeveel kilometers u aflegt.
Bij aankoop zijn elektrische auto’s nog altijd duurder dan brandstofwagens. Maar er zijn grote verschillen tussen de modellen. Zo kosten een Audi e-tron en een Mercedes EQC meer dan 80.000 euro, maar voor de Opel Corsa-e of de Peugeot e-208 telt u niet meer dan zo’n 30.000 euro neer. Vergeet ook niet dat u in Vlaanderen geen verkeersbelasting of belasting op de inverkeerstelling betaalt, dat die belastingen in Brussel en Wallonië minimaal zijn en dat elektrisch “voltanken” aanzienlijk goedkoper is.
Twijfelt u nog of een elektrische auto iets voor u is? Check dan eens of een plug-in hybride u biedt wat u zoekt.