Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Een nieuwe start met een goed beheerd budget

Hoe krijgt u zicht op uw budget en hoe besteedt u elke euro optimaal?

Woont u alleen, met z’n tweetjes of heeft u een gezin met kinderen? Uw budget goed beheren is altijd essentieel. Wij geven u handige tips, over inkomsten, uitgaven en plannen.

De vakantie ligt achter ons, we zijn weer aan het werk (thuis of op kantoor), de kinderen zitten na vele maanden weer op de schoolbanken. Maar het coronavirus blijft ons parten spelen en de economische crisis is nog lang niet voorbij. Voor sommigen onder ons betekent dat tijdelijke werkloosheid of gebruikmaken van het overbruggingsrecht. Uw budget goed beheren was misschien nog nooit zo belangrijk als nu. Hoe doet u dat en hoe begint u eraan?

Analyseer al uw inkomsten en uitgaven

U kunt uw budget alleen maar analyseren als u een correct beeld hebt van alle inkomsten en uitgaven. Bij de inkomsten denkt u in de eerste plaats aan uw loon, maar ook bijvoorbeeld het Groeipakket (de vroegere kinderbijslag) of schooltoeslagen tellen mee. Bij de uitgaven maakt u een onderscheid tussen enerzijds de vaste kosten, bijvoorbeeld om te wonen (woonlening of huur, verzekeringen), voor uw mobiliteit (auto, abonnementen, …) of het dagelijks leven (multimedia, telefoon, het ziekenfonds, eventueel de crèche) en anderzijds de variabele kosten, als u winkelt, voor uw vrije tijd of allerlei andere activiteiten. Soms hebt u extra uitgaven, bijvoorbeeld bij een verjaardag, het begin van het nieuwe schooljaar of de kerstperiode.

Hou rekening met verschillende scenario’s voor het gezinsbudget

Stel nu het totale gezinsbudget op en wijs een bedrag toe aan alle voorzienbare kostenposten. Het is verstandig om niet elke maand al uw inkomsten uit te geven. Hou wat geld opzij voor onvoorziene uitgaven, een persoonlijk project of om aan pensioensparen te doen. Stel verscheidene scenario’s op, want als uw privé- of beroepssituatie verandert, wijzigt ook uw budget. Overweegt u bijvoorbeeld om van werk te veranderen, heeft uw oudste een ander type abonnement nodig, gaat uw jongste binnenkort niet meer naar de crèche? Elke evolutie kan uw maandbudget aanzienlijk beïnvloeden.

Slim besparen en uitgeven

Het is mogelijk om uw budget te optimaliseren zonder u iets te ontzeggen. Vergelijk bijvoorbeeld meerdere offertes, ga op jacht naar koopjes en promoties, winkel eens bij een andere keten of profiteer van de voordelen en kortingen van een kredietkaart. Denk ook aan de mogelijkheden van de circulaire economie, de korte keten, tweedehands, de deeleconomie, … Dergelijke nieuwe consumptiegewoonten leveren u financieel voordeel op en ze zijn goed voor milieu en maatschappij.

Hoe kunnen we u helpen?