Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Minder energie verbruiken, hoe doet u dat?

Texte alternatif (si image pas chargée) 50 min	Hoe maakt u uw woning energie-efficiënter?

Wilt u de energie-efficiëntie van uw woning verbeteren en tegelijk minder betalen voor gas, stookolie, elektriciteit en zelfs water? Dat kan op verschillende manieren.

Iedereen heeft de laatste jaren de mond vol van energiebesparingen, op elk domein. Voor uw huis of appartement betekent dit concreet dat u de energie-efficiëntie ervan verhoogt en daardoor uw energiefacturen verlaagt. Welke renovatiewerken kunt u uitvoeren om dat doel te bereiken? En hoeveel zal u dat kosten?

Welke prioriteiten?

Hoe begint u eraan? Elke woning is anders en het heeft bijvoorbeeld geen zin om een hoogrendementsketel te installeren als de isolatie te wensen overlaat. Als u van plan bent om flink te investeren in energiezuinig comfort, is het een goed idee om eerst een energieaudit te laten uitvoeren door een deskundige. Sommige bedrijven berekenen met geavanceerde methodes hoe efficiënt en rendabel de energiebesparende werken zijn die u hebt gepland. In de drie gewesten vindt u ook overheidsorganisaties die u gratis audits, adviezen en/of energiepremies leveren: Vlaanderen is energie, Homegrade in Brussel en de Waalse energieloketten.

Verbouwen kan ook circulair

Als u werken laat uitvoeren of zelfs verbouwt om energie te besparen, doe dat dan milieuvriendelijk, met een circulaire aanpak. Isoleren kan bijvoorbeeld met de klassieke isolatiematerialen, maar die zijn de laatste tijd flink duurder geworden. Waarom zou u geen recycleerbare en herbruikbare plantaardige materialen toepassen? Recupereer ook de bestaande bouwmaterialen op uw eigen bouwterrein en hergebruik ze, of koop ze bij een gespecialiseerde recyclagehandel of -vereniging. U bewijst er een dienst mee aan onze planeet, want u verlaagt de CO2-voetafdruk van uw project. En ook uw portefeuille vaart er wel bij!

Alles begint met isoleren

Bij de energiebesparende werken komt isoleren altijd op de eerste plaats. Ook de volgorde waarin u isoleert, is van belang. Begin bij het dak, waar u energieverliezen bestrijdt met een isolatielaag en een onderdak. Is uw zolder niet bewoond, dan is het soms voldoende om alleen de vloer ervan te isoleren. Dan volgt gevelisolatie, hetzij in de spouw, hetzij aan de buitenzijde, afhankelijk van wat in uw woning mogelijk is. Denk er vervolgens ook aan om uw vensters met enkel glas te vervangen door dubbele of zelfs drievoudige beglazing.

Kies het juiste verwarmingssysteem

Of uw ketel aan vervanging toe is, hangt af van zijn leeftijd en rendement. Ga voor een hoogrendementsketel of zelfs de nog zuinigere condensatieketel. Ook andere systemen zijn denkbaar, zoals een warmtepomp, of uw installatie aanvullen met zonnepanelen voor de productie van warm water.

Vergeet de ventilatie niet

Dit punt mag u zeker niet over het hoofd zien. Een goed geïsoleerde woning is ook waterdampdicht en zonder ventilatie kunnen er zich vochtproblemen voordoen. Zorg voor een goede natuurlijke ventilatie of installeer een luchtontvochtiger.

Vang het regenwater op in een tank

Om uw drinkwaterverbruik aanzienlijk te beperken installeert u een regenwatertank, soms ook regenwaterput genoemd. Vlaanderen en Brussel verplichten u trouwens om regenwater te recupereren als u bouwt of een ingrijpende verbouwing doorvoert. Het Waalse Gewest legt deze verplichting voorlopig niet op, maar sommige gemeenten eisen dat u bij een nieuwbouw een regenwatertank installeert. Regenwater is per definitie gratis en bruikbaar voor allerlei toepassingen: om het toilet te spoelen, schoon te maken, uw tuin te besproeien of voor uw wasmachine. En uw watermeter blijft al die tijd stilstaan1!

De details maken het verschil

Uw hele woning strippen hoeft zeker niet altijd. Kleine werken die u gemakkelijk zelf uitvoert, leveren soms aanzienlijke energiebesparingen op: een buitendeur of venster luchtdicht maken, warmwaterleidingen isoleren, reflecterende panelen achter de radiatoren aanbrengen, een programmeerbare thermostaat installeren, … Al die aanpassingen hoeven niet veel te kosten en u bespaart gemakkelijk tientallen euro’s, elk jaar opnieuw.

Neem goede gewoontes aan

Het licht uitdoen als u een kamer verlaat, elektronische toestellen niet in waakstand laten staan, koken met het deksel op de kookpotten, de kraan goed sluiten, … Op het eerste gezicht lijken de besparingen miniem, maar allemaal samen verlagen ze toch aanzienlijk het energieverbruik van een woning. Koop ook alleen maar huishoudtoestellen en lampen die heel zuinig met energie omspringen.

 

1Bronnen:
https://www.habitos.be/fr/vie-durable/citerne-d-eau-de-pluie-tout-ce-que-vous-devez-savoir-9364
https://www.livios.be/fr/info-construction/techniques/sanitaire/systemes-sanitaires/citerne-deau-de-pluie/
https://www.jevaisconstruire.be/utiliser-leau-de-pluie-a-bon-escient/

Let op, geld lenen kost ook geld.

Wilt u uw woning energie-efficiënter maken?

Ontdek ons Ecokrediet

Hoe kunnen we u helpen?