Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Hoeveel kost een typische student?

Hoe berekent u een budget? De website www.wikifin.be van de Federale Overheidsdienst Financiën suggereert een eenvoudige methode: stop gedurende een maand alle rekeningen en kastickets in een vaas. Tel ze aan het einde van de maand op bij uw vaste maandelijkse uitgaven (huur, internet, gsm, enz.) en u weet exact hoeveel u hebt uitgegeven.

 

Voornaamste uitgavenposten

Hoe ziet het gemiddelde maandbudget van een student eruit? De website www.studyinbelgium.be waagde zich aan een raming:

 Huisvesting
500 euro


Voeding
300 euro


Openbaar vervoer
40 euro


Cursussen, boeken, materiaal
35 euro


Gezondheid (verzekering, medische kosten)
20 euro


Allerlei (telefoon, internet, ontspanning, …)
55 euro


Totaal
950 euro / maand 

Ook onze universiteiten maakten berekeningen en ze komen aardig in de buurt van de bovenstaande raming. Volgens de KUL kost een jaar studeren aan de unief ongeveer 10.000€, de UCL denkt dat een student rondkomt met een jaarbudget van zo’n 9.500€ en de ULB meent dat een jaar studeren 11.500€ kost, zonder het inschrijvingsgeld. Alles hangt natuurlijk van uw levensstijl af. Als u een studentenkamer huurt, betaalt u zowat 290€/maand aan huur (UCL) tot zelfs 350€/maand (KUL), maar een appartement kost u minstens het dubbele.

 

Inschrijvingsgeld

Het bedrag van het inschrijvingsgeld aan een universiteit of hogeschool varieert, afhankelijk van de instelling, of u al dan niet een beursstudent bent en de Gemeenschap waartoe de instelling behoort.

 

In de Vlaamse Gemeenschap is het hoger onderwijs opgedeeld in opleidingseenheden waarmee een aantal studiepunten overeenstemt. Elke student kan zich inschrijven voor één of meer opleidingseenheden. Het studiegeld is afhankelijk van het totale aantal studiepunten van een student en van zijn statuut (al dan niet een studietoelage).

Lees meer over het studiegeld in de Vlaamse Gemeenschap

In de Franse Gemeenschap hangt het bedrag van het inschrijvingsgeld af van het soort onderwijs (universitair, hoger niet-universitair of hoger kunstonderwijs) en van het statuut van de student (beursstudent, niet-beursstudent, bescheiden afkomst, …).

Lees meer over het studiegeld in de Franse Gemeenschap

 

Goed om te weten: september is een dure maand: inschrijvingsgeld (gedeeltelijk), ziekteverzekering, cursussen en ander materiaal, huurwaarborg en eerste maand huur, abonnement voor het openbaar vervoer, inrichting van het kot, … Hou daarom bij het begin van het academiejaar rekening met ongeveer 2.500€ aan kosten.

 

Speciaal voor studenten: de Visa of MasterCard Student kredietkaart*. Studenten kunnen bij Beobank een kredietkaart aanvragen zonder bij Beobank een rekening te openen, als ze 18 jaar zijn of ouder, studeren aan een hogeschool of universiteit én houder zijn van een zichtrekening bij een Belgische bank (op vertoon van  identiteitskaart en studentenkaart voor het lopende academiejaar).

Aan de kaart wordt een kredietopening verbonden van 750€. Studenten die hogere uitgaven verwachten – omdat ze bijvoorbeeld als Erasmus-student naar het buitenland trekken – kunnen in functie van hun behoeften geld op de rekening van hun kaart storten. En zo kunnen ze zelf hun uitgaven regelen. Meer info hier.

 

*Kredietopening, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en mits wederzijds akkoord.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Hoe kunnen we u helpen?