Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Slim renoveren: zoveel kost de renovatie van een huis

Teaser (texte en dessous photo sur page générale) 140 max	Overweegt u om thuis renovatiewerken uit te voeren? Welk budget hebt u daarvoor nodig? Betrek een aantal elementen bij uw berekening.

Niemand kan u vertellen hoeveel een renovatie precies zal kosten, zoveel is zeker. Maar door op voorhand enkele basiskosten en een extra buffer in te calculeren, vermijdt u onaangename verrassingen.

Renoveren, een kwestie van smaak

Om te beginnen bepalen uw eigen voorkeuren sterk de prijs van de renovatie van uw woning. De renovatie van een oud herenhuis zal logischerwijs wat meer kosten dan die van een eenvoudige rijwoning, net zoals een vloer uit visgraatparket prijziger is dan een tegelvloer. Het goede nieuws is dat u deze kosten – afhankelijk van hoe duur uw smaak is – volledig zelf in handen hebt. Probeer deze kosten zo goed mogelijk op voorhand in kaart te brengen en hou meteen ook enkele goedkopere alternatieven achter de hand. Nadat de onvermijdelijke structurele werken berekend zijn, kunt u dan bijsturen waar nodig, zonder dat u echt harde compromissen moet sluiten.

Structurele werken: een vaste kost

Met de structurele werken die noodzakelijk zijn voor de renovatie kunt u niet flexibel omspringen. Deze kosten hangen vanzelfsprekend samen met de toestand van de woning. Is ze ouder dan dertig jaar en is er in die periode niet veel vernieuwd, dan kunnen de kosten aardig oplopen. Is de woning zo’n twintig jaar oud, dan moeten er wellicht geen grootschalige werken gebeuren. Toch moet u in beide gevallen rekening houden met kosten. Wij zetten de voornaamste kostenposten op een rijtje en geven een indicatie van het kostenplaatje, gebaseerd op enkele renovatieoffertes via Offerteadviseur. Inclusief btw, verplaatsings- en installatiekosten:

  • Architect: Wenst u uw woning uit te breiden, dienen muren vervangen of bijgebouwd te worden of moet de ondergrond verstevigd worden? Dan kunt u maar beter een architect onder de arm nemen. Bij een verbouwing komt voor architecten immers meer werk kijken dan bij een nieuwbouwproject: hij of zij moet de huidige staat van de woning opmeten en die vervolgens vertalen naar de actuele woon- en energienormen.
  • Dak: Een goed geïsoleerd dak is geld waard. Bevindt het dak zich nog in goede staat? Dan betaalt u alleen de isolatiekosten. Is dat niet het geval, dan lopen de kosten al snel op tot 200 euro per vierkante meter, zonder de eventuele dakramen. De factuur zou in 2021 nog hoger kunnen uitvallen, aangezien de isolatiematerialen door de coronacrisis duurder zijn geworden.
  • Verwarming: Reken voor de installatie van radiatoren op gemiddeld 600 euro per stuk. Daarin zijn de leidingen begrepen, maar een hoogrendementsketel of warmtepomp bijvoorbeeld niet. Breng hier goed in kaart welke verwarming ideaal is. Voor vloerverwarming bijvoorbeeld kan op lange termijn een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen financieel interessant zijn.
  • Ramen: Vindt u dat uw huidige enkel of dubbel glas onvoldoende isoleert? Dan bent u verplicht om de ramen te vervangen. Reken op zo’n 500 euro per vierkante meter. 15.000 euro is een goede inschatting als uw ramen standaardmaten hebben. Het spreekt voor zich dat schuiframen, net als kleinere of bijzonder grote ramen, relatief meer kosten.
  • Elektriciteit: De kans dat de aanwezige elektriciteitsinstallatie met vlag en wimpel de keuring doorstaat, is bijzonder klein. Daarom kunt u best een volledige vervanging in uw budgetberekening voorzien. Gemiddeld prijskaartje: 10.000 euro.
  • Sanitair: Waterleiding, afvoerbuizen en de installatie om regenwater af te splitsen: tegen dat al uw sanitaire voorzieningen in orde zijn, hebt u al snel zo’n 5.000 euro besteed. En dan moet u uw nieuwe douche nog gaan kiezen …
  • Muren: Leidingen leggen, de elektriciteit vernieuwen, ramen plaatsen, … We hoeven u niet uit te leggen dat zoiets sporen nalaat op de muren. Start dus alvast uw zoektocht naar een goede pleisteraar. Die zal u gemiddeld zo’n 25 euro per vierkante meter kosten.

Better safe than sorry: leg een goede buffer aan

Ook al berekent u alles op voorhand zo goed mogelijk, weet dat ongeveer twee op de drie verbouwers meer kosten moeten dragen dan ze hadden voorzien. Dus als u uw huis of appartement gaat renoveren, legt u beter op voorhand een financiële buffer aan. Om meteen bij de aankoop van vastgoed een goede inschatting van de renovatiekosten te maken, kunt u best een aannemer of architect meenemen wanneer u de woning gaat bezichtigen. Het volledige kostenplaatje bepalen is ten slotte ook een kwestie van de juiste premies aan te spreken.

Vergeet ook niet om na de werken uw woningverzekering te laten aanpassen!

Renovatieplannen?

Ontdek onze Renovatielening

Let op, geld lenen kost ook geld.

Hoe kunnen we u helpen?