Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Investeren in de chemiesector: onbekend is onbemind?

Investeren in de chemiesector: onbekend is onbemind?

We kennen chemie allemaal als de wetenschap die atomen en moleculen en hun interacties bestudeert. Dat de chemiesector ons dagelijkse leven beïnvloedt, staat als een paal boven water. Denk maar aan de productie van geneesmiddelen en meststoffen. De sector is dan ook heel populair bij onze fondsbeheerders, maar nog te weinig bij het grote publiek.

Gespecialiseerde chemie

Een van de subsectoren die zich het meest ontwikkelt in bepaalde groeilanden, is de gespecialiseerde chemie. In India groeide de sector bijvoorbeeld met 15% op 5 jaar tijd. Deze groei heeft drie oorzaken:


  • door de opkomende middenklasse stijgt de vraag naar producten

  • hogere productiestandaarden in verschillende segmenten van de industrie

  • hogere loonkosten in China en strengere vervuilingsnormen-> bedrijven verhuizen naar India


  •  


Interessante segmenten van de sector? 

Marktsegmenten zoals verf, polymeren en parfum kunnen volgens onze analisten interessant zijn. Bepaalde Indische bedrijven die als eindgebruiker actief zijn in deze marktsegmenten kunnen op middellange termijn voordeel halen uit de positieve vooruitzichten in verschillende sectoren. Denk maar aan de bouwsector, de automobielsector, de zorg, de landbouw en de printindustrie. Bovendien kunnen deze ondernemingen hun goederen relatief goedkoop exporteren.

Biobrandstof 

Ethanol wordt voornamelijk geproduceerd in de VS en Brazilië, waar de markt de laatste tijd blijft groeien. Al verloopt die groei wel anders in beide landen. In Brazilië blijft de vraag naar ethanol bijvoorbeeld groeien om twee redenen:

 


  • door het verhogen van de gasprijzen op lange termijn

  • door de grotere vraag van Braziliaanse huishoudens


  •  


Bij ons wordt ethanol vooral gebruikt bij benzine. Het grote succes van ethanol in Brazilië is te wijten aan de ‘Fuel Flexible’-auto’s. Bij het kiezen van een auto kan een klant immers kiezen of die op ethanol en/of gas rijdt. Om belastingen te verminderen, ondersteunt de Braziliaanse overheid dit jaar de ethanolsector.
Bovendien zal de vraag naar ethanol de hoogte inschieten als de Braziliaanse overheid het voorstel van Petrobas aanvaardt. De aardgasprijzen zijn in Brazilië immers 15% lager dan in de rest van de wereld. Met dit voorstel wil Petrobas de prijs voor aardgas in Brazilië gelijkstellen met de internationale prijs. Als dit voorstel wordt aanvaard, dan kunnen de grote Braziliaanse bedrijven die actief zijn op de ethanolmarkt hier als grote winnaars uit komen.

Meststoffen

De bevolking in de groeilanden stelt zich ernstige vragen over de voedselveiligheid in het land. De terugval van de landbouwproductie door ontbossing of mislukte oogsten valt niet te negeren. De Verenigde Naties mikken op 2050 om de landbouwtechnologieën te verbeteren en de voedselvoorziening te verdubbelen. Deze bedrijvigheden bieden een enorm potentieel voor meststofbedrijven.

Investeren? 

Op lange termijn biedt de chemiesector aantrekkelijke vooruitzichten voor de belegger. Gezien de laatste ontwikkelingen kan de sector in de komende semesters dan ook een belangrijke troef in uw beleggingsportefeuille worden. De verschillende strategieën en de belangrijkste bedrijven die actief zijn in deze sectoren vindt u terug in de sectorale investeringsfondsen voor landbouw en industrie.

 

Hebt u specifieke vragen over uw beleggingen? Contacteer uw Beobank-adviseur

 

Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.

 

 

 

 

Hoe kunnen we u helpen?