Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Investeren in vastgoed

Wat brengt het op?

Investeren in vastgoed

Steeds meer mensen kopen een woning of appartement om te verhuren. Dat brengt dan nog iets op, redeneren ze. Daarnaast rekenen ze op een waardevermeerdering van hun investering. Terecht?

In Vlaanderen steeg de gemiddelde maandelijkse huurprijs van een woning in de eerste helft van 2019 tot 765 euro. Voor een appartement was dat 727 euro, zo blijkt uit een analyse van meer dan 15.000 contracten die in die periode werden afgesloten via een makelaar die aangesloten is bij de Confederatie van Immobiliënberoep in België.

In Wallonië liggen de gemiddelde huurprijzen iets lager. Volgens het Centre d’Etudes en Habitat Durable bedroeg de gemiddelde huur in 2018 voor een woning er 665 euro, voor een appartement was dat 561 euro.

Huurrendement

Wie een huis kan verhuren, mag met andere woorden rekenen op enkele duizenden euro’s per jaar aan huurinkomsten. Vergelijken we die met de gemiddelde prijs van een woning. Volgens de barometer van de notarisfederatie Fednot kwam die in het vierde kwartaal van 2019 voor Vlaanderen uit op zowat 287.000 euro, voor Wallonië op 235.000. Het levert brutohuurrendementen op van respectievelijk 3,2% en 3,4%.

De rendementen liggen uiteraard hoger dan die van een spaarboekje, maar moeten toch met voorzichtigheid worden benaderd. Wie vastgoed verhuurt, moet ook periodes van leegstand incalculeren. Voorts kan een verhuurder te maken krijgen met wanbetalingen en moet hij provisies aanleggen voor onderhoud. En ten slotte kijkt hij ook aan tegen verzekeringen en belastingen. Eigenaars betalen jaarlijks onroerende voorheffing, in de volksmond grondbelasting geheten. Daarnaast wordt hun een tweede en volgende woning belast op het geïndexeerd kadastraal inkomen, verhoogd met 40% tegen het tarief dat van toepassing is op de hoogste schijf waarin hun inkomen valt.

Meerwaarde

Wie vastgoed koopt, rekent tevens op een stuk waardevermeerdering van zijn investering. En dat viel de voorbije jaren mee. Vijf jaar geleden werd voor een woning in Vlaanderen gemiddeld ‘maar’ 253.000 euro betaald, voor een appartement 206.000 euro. Voor Wallonië was dat respectievelijk 176.000 euro en 157.000 euro. De prijsstijging oversteeg dus de inflatie, wat neerkomt op een reële waardetoename.

Bovendien was van dalingen in de vastgoedprijzen zelden sprake, schreef de Nationale Bank nog in haar jongste jaarverslag. Sinds er betrouwbare statistieken beschikbaar zijn, vielen de vastgoedprijzen alleen terug tijdens de eerste helft van de jaren tachtig van vorige eeuw en in de nasleep van de economische en financiële crisis van 2008.

Een garantie op een verderzetting van de huidige trend is dat evenwel niet. Diverse instanties stelden al dat de Belgische vastgoedmarkt overgewaardeerd is, al geven ze meestal meteen toe dat niet meteen voor een drastische terugval gevreesd moet worden.

Hoe kunnen we u helpen?