Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Je budget beheren kun je leren

Je budget beheren kun je leren

Maar hoe begint u eraan? Wij geven een paar tips die voor iedereen nuttig zijn, niet alleen voor jongeren die starten in het leven …

 

1. Bedenk eerst waarom u eigenlijk een budget opstelt

Er is minstens één goede reden om een budget op te stellen: u krijgt een overzicht van al uw inkomsten en uitgaven. En het verschil tussen het geld dat u ontvangt en uitgeeft, kunt u besparen, misschien zelfs sparen! Het opmaken van een budget brengt dus onvermijdelijk de zwakke plekken in uw financiële situatie aan het licht. Maar let op: wees realistisch! Een budget is als een dieet: als u te hoog mikt, bereikt u nooit uw doelstellingen. Een budget is een instrument: het helpt u om beslissingen te nemen. Het is geen lijst met goede voornemens.

 

2. Weet u echt wat u verdient?

Vaak ontvangt u meer dan uw loon. Hou ook rekening met uw vakantiegeld, eindejaarspremie, voordelen in natura, kindergeld, één of andere bonus of een extraatje vanwege uw ouders. Als u uw uitgaven zo plant, dat de bedragen van uw rekening gaan nadat u geld hebt ontvangen, dan staat u nooit in het rood. Voor een debetsaldo op uw rekening betaalt u hoge interesten.

 

3. Maak een onderscheid tussen hoofd- en bijzaken

Sommige uitgaven vallen in de categorie “vaste kosten”: u kunt ze niet uitstellen en vaak ook niet verminderen. Denk aan de huur, verwarming en elektriciteit, verzekeringen, studiekosten,… Op andere uitgaven hebt u meer greep: u kunt ze wat opschuiven of beperken als u in een bepaalde periode wat krap bij kas zit. In deze categorie vallen ontspanning, reiskosten en zelfs tot op zekere hoogte voeding en kleding. Leer te bepalen hoeveel manoeuvreerruimte u hebt.

 

4. Betaal uw facturen op tijd

Als u facturen te laat betaalt, riskeert u extra kosten. Reken er maar niet op dat uw schuldeisers u gaan vergeten … Een begripvolle eigenaar zal misschien toestaan dat u de huur een beetje later betaalt, maar als u overdrijft, stuurt hij u waarschijnlijk een ingebrekestelling en dient u deurwaarderskosten te betalen.

 

5. Bepaal doelstellingen op lange termijn

Mogelijke doelstellingen zijn de aankoop van een woning of een auto. Of u neemt u voor om een bepaald bedrag te sparen. Probeer elke maand een beetje geld opzij te leggen. Met uw spaargeld kunt u zich vervolgens een grotere aankoop veroorloven. En als u verstandig belegt, brengt uw spaargeld nog interesten op ook.

 

6. Pas u aan als dat nodig is

Een budget moet de hele tijd evolueren. Er kunnen foute inschattingen inzitten; door bepaalde gebeurtenissen veranderen misschien uw prioriteiten. Ga regelmatig met de fijne kam door uw budget en pas het aan als u vindt dat het onevenwichtig is of als er nieuwe uitgaven of inkomstenbronnen opduiken.

 

 

Hoe kunnen we u helpen?