Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Je budget beheren kun je leren

Je budget beheren kun je leren

Maar hoe begint u eraan? Wij geven een paar tips die voor iedereen nuttig zijn, niet alleen voor jongeren die starten in het leven …

 

1. Bedenk eerst waarom u eigenlijk een budget opstelt

Er is minstens één goede reden om een budget op te stellen: u krijgt een overzicht van al uw inkomsten en uitgaven. En het verschil tussen het geld dat u ontvangt en uitgeeft, kunt u besparen, misschien zelfs sparen! Het opmaken van een budget brengt dus onvermijdelijk de zwakke plekken in uw financiële situatie aan het licht. Maar let op: wees realistisch! Een budget is als een dieet: als u te hoog mikt, bereikt u nooit uw doelstellingen. Een budget is een instrument: het helpt u om beslissingen te nemen. Het is geen lijst met goede voornemens.

 

2. Weet u echt wat u verdient?

Vaak ontvangt u meer dan uw loon. Hou ook rekening met uw vakantiegeld, eindejaarspremie, voordelen in natura, kindergeld, één of andere bonus of een extraatje vanwege uw ouders. Als u uw uitgaven zo plant, dat de bedragen van uw rekening gaan nadat u geld hebt ontvangen, dan staat u nooit in het rood. Voor een debetsaldo op uw rekening betaalt u hoge interesten.

 

3. Maak een onderscheid tussen hoofd- en bijzaken

Sommige uitgaven vallen in de categorie “vaste kosten”: u kunt ze niet uitstellen en vaak ook niet verminderen. Denk aan de huur, verwarming en elektriciteit, verzekeringen, studiekosten,… Op andere uitgaven hebt u meer greep: u kunt ze wat opschuiven of beperken als u in een bepaalde periode wat krap bij kas zit. In deze categorie vallen ontspanning, reiskosten en zelfs tot op zekere hoogte voeding en kleding. Leer te bepalen hoeveel manoeuvreerruimte u hebt.

 

4. Betaal uw facturen op tijd

Als u facturen te laat betaalt, riskeert u extra kosten. Reken er maar niet op dat uw schuldeisers u gaan vergeten … Een begripvolle eigenaar zal misschien toestaan dat u de huur een beetje later betaalt, maar als u overdrijft, stuurt hij u waarschijnlijk een ingebrekestelling en dient u deurwaarderskosten te betalen.

 

5. Bepaal doelstellingen op lange termijn

Mogelijke doelstellingen zijn de aankoop van een woning of een auto. Of u neemt u voor om een bepaald bedrag te sparen. Probeer elke maand een beetje geld opzij te leggen. Met uw spaargeld kunt u zich vervolgens een grotere aankoop veroorloven. En als u verstandig belegt, brengt uw spaargeld nog interesten op ook.

 

6. Pas u aan als dat nodig is

Een budget moet de hele tijd evolueren. Er kunnen foute inschattingen inzitten; door bepaalde gebeurtenissen veranderen misschien uw prioriteiten. Ga regelmatig met de fijne kam door uw budget en pas het aan als u vindt dat het onevenwichtig is of als er nieuwe uitgaven of inkomstenbronnen opduiken.

 

 

Hoe kunnen we u helpen?