Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Is je volgende auto … gloednieuw of gebruikt?

Nieuwe of een tweedehands auto?

Belgen kunnen nog niet zonder hun auto: het aantal inschrijvingen van nieuwe auto’s is in 2019 gestegen. Anderzijds blijkt uit de statistieken ook dat er op onze wegen vooral tweedehands auto’s rondrijden. Nieuw of tweedehands: er zijn argumenten voor beide formules …

Nieuw en gemoedsrust gaan hand in hand

Een auto die recht uit de fabriek rolt, heeft enkele onmiskenbare troeven. De belangrijkste is wellicht dat jij zelf bepaalt hoe je hem samenstelt, met alle opties en accessoires. Je profiteert ook van de nieuwste technologieën. Jij bent ook de eerste die voet zet op zijn onberispelijke vloermatten. Denk ook aan de veiligheid: hij is helemaal ongevalvrij. En in de garage krijg je een korting, na-verkoop-service en volop garanties.

Nieuw? Dan betaal je het volle pond!

Maar ook aan een nieuwe auto kleven nadelen. Hij is vooral niet waardevast: al na enkele kilometers verlies je een flink pak geld als je hem doorverkoopt (o.a. de btw). Vergeet ook niet dat er tussen je bestelling en het eerste motorgeronk van je nieuwe auto gemakkelijk enkele maanden verlopen.

Met tweedehands leef je op grotere voet

Er zijn diverse goede redenen om voor tweedehands te gaan. Voor verzamelaars en liefhebbers van specifieke modellen ligt de keuze voor de hand. Anderen zien er vooral een middel in om met een auto rond te rijden die ze zich nieuw niet kunnen veroorloven. Je rijdt comfortabel en ontziet toch je portefeuille! Er valt ook te onderhandelen met een particulier of professionele tweedehandsverkoper. En je hoeft geen maanden te wachten op de levering.

Ook addertjes onder het gras

Soms moet je twee keer nadenken vóór je aan een tweedehands begint. Wil je wel vele uren het internet afspeuren of op pad gaan om de ideale combinatie van een correcte prijs en perfecte toestand te vinden? En welke zekerheid heb je? De Car Pass biedt houvast, maar zegt niets over verborgen gebreken of een al te sportief vroeger gebruik. Hou je ook rekening met de nieuwe uitstootnormen in sommige steden (de lage-emissiezones)? Een hele reeks modellen wordt daardoor minder aantrekkelijk. Even opletten dus!

Het beste van twee werelden?

De prijs blijft een doorslaggevend element om te kiezen tussen nieuw en tweedehands. Daarom is het zo belangrijk dat je rekening houdt met de totale kosten en niet alleen met de aankoopprijs. Zo is een nieuwe auto duurder in aankoop, maar voordeliger in onderhoud. Meer vervuilende auto’s (vaak de oudere modellen) betalen meer belastingen. Vergeet ook het verbruik en de verzekeringen niet. En last but not least: de financiering. Een tweedehands auto “op jaren” geeft je geen toegang tot voordelige tarieven.

“Recente” tweedehands:  goed gemikt

Auto’s die “zo goed als nieuw” zijn, vind je in tweedehandsautoketens (modellen van minder dan twee jaar) of bij je merkendealer (stockwagens). Je mag dan inderdaad niet te kieskeurig zijn wat de opties of de kleur betreft, maar je rijft een hele reeks andere voordelen binnen: recent model, onmiddellijk beschikbaar, weinig gereden kilometers, onberispelijke toestand en geruststellende waarborg. Dat alles voor een meer betaalbare prijs en een laag financieringstarief! Kortom, je hebt het gevoel dat je in een nieuwe auto rijdt, maar zonder de nadelen …

Hoe kunnen we u helpen?