Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Marc Bollen, de stem van de koersradio

Marc Bollen

OneTeam!

Elke laatste donderdag van de maand vindt u hier het portret van een hoofdrolspeler bij KRC Genk of Belgian Cycling. Deze week is Marc Bollen aan de beurt.

Zegt de naam Marc Bollen u iets? Zijn gezicht kent u misschien niet, zijn stem mogelijk wel! Deze onvoorwaardelijke wielerfan is al 35 jaar de vertrouwde stem van Radio Tour …

Marc is voormalig werknemer (sportsecretaris) bij de KBWB / Belgian Cycling. Sinds 1 september 2018 is hij met pensioen maar hij is nog steeds actief in het wielrennen als radiotourmedewerker. Marc is de persoon die de informatie over de wedstrijdsituatie (valpartijen, lekke banden, een aanval of een renner die gelost wordt…) overdraagt naar de wedstrijdkaravaan bestaande uit ploegleiders, wedstrijddokters, organisatie, … De juryvoorzitter zit mee in de wagen van radiotour en geeft via de wedstrijdradio ook zijn consignes naar de ploegleiders. Marc zorgt zo mee voor de professionele omkadering van de koers. We volgden een dag in zijn leven.

Gebeten door de wielersport! Marc Bollen was nog een kind toen de vonk oversloeg en zijn passie voor de racefiets is nooit weggegaan. Al 35 jaar beleeft hij de grootste wedstrijden vanop een ereplaats en staat hij oog in oog met de kampioenen. Want al die tijd is hij een van de mythische stemmen van Radio Tour. “Ik ben nu 67 en heb een carrière van 44 jaar in de wielersport achter de rug”, zegt hij. Een welgevulde carrière, onder andere als sportsecretaris van Belgian Cycling en met opdrachten voor de Union Cycliste Internationale (UCI). “Op een dag heb ik gereageerd op een personeelsadvertentie van de Belgische Wielrijdersbond. Ik ben examen gaan afleggen en was meteen aangeworven!” En dat was het begin van een mooi en lang verhaal …

Van Eddy Merckx tot Tom Boonen

Bij hoeveel wedstrijden hij commentaar heeft geleverd, Marc Bollen kan het nauwelijks bijhouden. Op 31 WK's voor de UCI op de weg, piste en cyclo-cross, op de Olympische Spelen van Athene in 2004 en Beijing in 2008. En bij talloze wegwedstrijden, van Eddy Merckx tot Tom Boonen! Marc heeft van het wielrennen zijn beroep gemaakt, zonder zijn passie te verliezen: “Ik ben al wielerfan van in de tijd van Eddy Merckx. Van jaar tot jaar voelde ik mij meer aangetrokken door de koers, onder andere omdat ik enkele onvergetelijke momenten van dichtbij mocht meemaken. In die wereld wilde ik absoluut carrière maken! In de koers en tussen de renners voel ik mij als een vis in het water. En alles wat met deze sport te maken heeft, interesseert mij.”

Mythische stem

Een loopbaan van 35 jaar als speaker, dat kan tellen! Iedereen in de wielerwereld erkent het talent van Marc Bollen. Want hij levert niet zomaar commentaar, hij blaast de koers leven in! “Mijn werk begint al enkele dagen voor een koers”, vertelt hij. “Ik ontvang dan de technische gegevens van de wedstrijd om mij grondig voor te bereiden. Op de bewuste dag installeren we ons ruim op voorhand in de volgwagen en maken we alles klaar voor de start. Een half uur vóór het startschot starten we de countdown.” En als de renners vertrokken zijn? Dan geeft Marc de hele tijd commentaar over alles wat er in de wedstrijd gebeurt, van de samenstelling van de groepen die in de aanval zijn tot de valpartijen, lekke banden en andere technische incidenten. “Ik krijg die informatie door van een motard en roep ze om via Radio Tour. Als speaker kan ik de wedstrijd bezielen tot aan de eindstreep.”

Onmisbare passie

Marc Bollen is erin geslaagd om van zijn passie zijn beroep te maken, omdat hij alles wat met wielrennen te maken heeft professioneel aanpakt. Hij bereidt elke wedstrijd grondig voor en bezit een bijna onuitputtelijke kennis van deze sporttak. “Een goede speaker moet aan enkele voorwaarden voldoen”, zegt hij. “Om te beginnen: talenkennis. En je moet altijd kalm blijven, ook als de wedstrijd ontploft. Iedereen in de koers luistert naar mij en dus moet ik mijn woorden wikken en wegen.” Als speaker zit hij altijd ideaal om de actie te volgen, in de eerste auto achter de renners. “Wat mij het meeste voldoening geeft? Dat ik zovele jaren in het hart van de wielersport aanwezig mocht zijn - en nog ben.” Denkt hij er nog niet aan om zijn microfoon aan de haak te hangen? Geen ogenblik, zegt Marc Bollen: “Ik zou het gewoon fantastisch vinden als ik gewoon verder kan doen wat ik nu doe voor de wielersport. Zolang mijn gezondheid het toelaat … Misschien tot mijn 80 jaar?” Dat wensen wij hem allemaal!

Hoe kunnen we u helpen?