Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Met de fiets naar het werk? Vast en (ver)zeker(d)!

Op twee wielen naar het werk? Dan heb je een helm en een verzekering nodig!

Fietsen is populairder dan ooit. Gebruik jij je tweewieler ook voor je woon-werktraject? Een uitstekend idee! Maar ben je correct verzekerd bij een ongeval?

Het aantal fietsers in de steden stijgt voortdurend. Kijk ’s ochtends maar naar de tweewielers die in file staan aan te schuiven aan de verkeerslichten … Ook in het woon-werkverkeer is die evolutie merkbaar. De Belgen hebben duidelijk de voordelen van de fiets ontdekt om te gaan werken. Maar hoe meer fietsers er komen, hoe meer ze ook vallen en ongevallen krijgen. Veiligheid heeft voorrang. Zorg dus voor een correcte bandendruk, een betrouwbare helm, opvallende kleren en een comfortabel zadel. Ook een goede risicodekking hoort thuis in dit rijtje. Dus vóór je naar kantoor zoeft over de fietspaden: ben je correct verzekerd bij een tegenslag?

Zwakke weggebruiker

Fietsers moeten de openbare weg delen met allerlei motorvoertuigen - auto’s, motoren, bussen, vrachtwagens. Wat als er iets misloopt? Dan is de fietser in elk geval een zwakke weggebruiker. Dat betekent dat jouw eventuele lichamelijke letsels vergoed worden door de verzekering van de tegenpartij, ook als die geen fout treft voor het ongeval. Tenzij jij jezelf “moedwillig” in gevaar hebt gebracht! Maar dit principe geldt niet noodzakelijk voor de schade aan je fiets. En al helemaal niet als je zelf een fout hebt gemaakt (door een rood licht rijden bijvoorbeeld).

Naar je werk? Dan speelt de verzekering van je werkgever

Een val op weg naar kantoor is nooit uit te sluiten, zelfs zonder dat er andere weggebruikers bij betrokken zijn. Je lichamelijke schade is dan gedekt door de arbeidsongevallenverzekering van je werkgever. Die geldt voor elke noodzakelijke verplaatsing in het kader van je werk: van thuis naar kantoor (en terug), op weg naar een vergadering, om te gaan lunchen, … Maar een fietstochtje ’s middags, na je lunch in de refter, is misschien niet gedekt. Vergeet evenmin dat een arbeidsongevallenverzekering geen materiële schade vergoedt.

Je familiale BA-verzekering: onmisbaar

De wetgever verplicht je als fietser meestal niet om een polis af te sluiten, ook niet als je op een elektrische fiets rijdt met ondersteuning tot 25 km/u. Maar als je zelf iemand schade toebrengt op weg naar je werk … dan moet je die vergoeden. Gelukkig kan een familiale BA-verzekering dan uitkomst bieden. Maar lees er je huidige contract toch maar eens goed op na en neem contact op met je verzekeraar om te checken of alles in orde is. Gebruik je een speedpedelec die autonoom functioneert tot 45 km/u? Dan gelden heel andere regels: je moet een BA-verzekering motorvoertuigen afsluiten! Let dus op alle details, want ook op de fiets is het beter om te voorkomen dan te genezen.

Hoe kunnen we u helpen?