Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Onderzocht: kredietkaart op vakantie populairder dan cash

Kredietkaart om uw reis voor te bereiden

Zoals we eerder al schreven, is een kredietkaart een echte must op reis. Maar niet alleen ter plaatse, maar ook op voorhand kunnen we niet zonder. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd bij 1.000 Belgen ouder dan 18 jaar. Zo gebruikt 2 op de 3 Belgen zijn of haar kredietkaart altijd of meestal ter voorbereiding van een vakantie. Wordt cash dan stilaan vervangen door bank- en kredietkaarten?

Dat wij, Belgen, onze vakanties graag tot in de puntjes voorbereiden, is je wellicht niet vreemd. Zo leggen we het gros van onze reisplannen drie maanden of langer op voorhand vast. Bij een goede voorbereiding hoort natuurlijk ook het boeken van transport en verblijf. Het gebruiksgemak van de kredietkaart valt hierbij duidelijk in de smaak bij de Belg. Ook eens ter plaatse is de kredietkaart het populairste betaalmiddel.

De vraag is maar of we nog lang cash in onze portefeuille gaan stoppen. Dirk Verhaeghe, Head of Retail Products bij Beobank stelt alvast een sterke trend vast. “De populariteit van cash betalingen neemt al jaren af. Betalen met de kaart wordt algemeen beschouwd als makkelijker, eenvoudiger en veiliger. Jongere generaties grijpen daarbij eerder naar de bankkaart, terwijl oudere generaties meer op de kredietkaart vertrouwen.”

De vlucht

Bij het boeken van je vlucht heb je de keuze om met je bank- of kredietkaart te betalen. Neemt de Belg het vliegtuig naar zijn vakantiebestemming, dan boekt 57% zijn bestemming bij voorkeur met zijn kredietkaart. Bij de jongste generatie is dat echter nog niet helemaal ingeburgerd. Zo kiezen 18- tot 34-jarigen vaker de bankkaart om te betalen. Uit het onderzoek blijkt ook dat de bankkaart steeds minder populair wordt naarmate de leeftijd stijgt.

Het verblijf

Wil je je verblijf boeken, dan wordt er – zeker in hotels – vaak naar je kredietkaart gevraagd. Meer dan 1 op 2 Belgen (54,6%) maakt daar geen probleem van, want zij verkiezen zelfs om hun kredietkaart voor het boeken van een verblijf te gebruiken. Meer dan 3 op de 10 (35,8%) gebruikt hiervoor de bankkaart en bijna 10% geeft ten slotte de voorkeur aan een contante betaling.

Betalen in het buitenland

En niet alleen tijdens de voorbereiding, maar ook tijdens je vakantie zelf bewijst een kredietkaart zijn nut. Het blijft het favoriete betaalmiddel voor 4 op de 10 Belgen, voornamelijk bij de oudere generaties. Zo betaalt 46 procent van de 55-plussers in het buitenland liefst met een kredietkaart, terwijl dat bij de 35- tot 55-jarigen tot 35% zakt. Bij de 18- tot 34-jarigen betaalt slechts 32% liefst met de kredietkaart. Enkel in deze laatste leeftijdscategorie zijn cash (34%) en bankkaart (34%) populairder dan de kredietkaart.

Plannen om op reis te gaan?

Ontdek onze kredietkaarten

Kredietopening van onbepaalde duur, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en mits wederzijds akkoord.

Onderzoek door Ivox in april 2018 in opdracht van Beobank.

Hoe kunnen we u helpen?