Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Alain Vanderlinden, materiaalmeester en vertrouwenspersoon

Portret van Alain Vanderlinden

Goed omringd

De omkadering van topsporters is meer dan ooit doorslaggevend voor hun succes. Elk detail wordt door de staf gewikt en gewogen. Alleen een zorgvuldige planning kan het prestatieniveau steeds hoger optillen en de teamgeest versterken. Deze aanpak levert resultaten op, in een professionele voetbalploeg als KRC Genk én in een nationale wielerploeg als Belgian Cycling.

One team !

Elke laatste donderdag van de maand vindt u hier het portret van een hoofdrolspeler bij KRC Genk of Belgian Cycling. Deze week hebben we een afspraak met Alain Vanderlinden van KRC Genk. De materiaalmeester is een spilfiguur voor de organisatie en logistiek van een profclub. Alain zorgt dat al het materiaal perfect in orde is en klaarligt: shirts, schoenen, trainingspakken, … Zo kunnen de spelers zich volledig op de match concentreren. Alain werkt op de achtergrond, maar zijn rol omvat veel meer dan je van een materiaalmeester zou verwachten.

Bij profsport telt elk detail! Het is dan ook geen toeval dat de omkadering van voetbalploegen steeds beter wordt. De spelers weten zich omringd door een flink aantal professionals, op elk domein, zodat ze hun beroep in optimale omstandigheden kunnen uitoefenen. Zo is de materiaalmeester de spilfiguur voor het dagelijkse reilen en zeilen van de club. Alain Vanderlinden oefent die functie uit bij KRC Genk. Hij zorgt ervoor dat de kleedkamers en het materiaal van elke speler tiptop in orde zijn. Shorts en shirts? Daarvoor moet je bij hem zijn. Schoenen? Idem. Handdoeken, trainingspakken, schoonmaken van de kleedkamers? Ook daarvoor is Alain onmisbaar. Hij houdt zelfs rekening met alle voorkeuren van de spelers.

Met zorg en liefde

Een profspeler mag zich door niets laten afleiden, niet bij een wedstrijd en al evenmin tijdens de training. Bij thuismatchen én uitwedstrijden. De functie van Alain bij een voetbalclub als KRC Genk is dus cruciaal. Hij waakt over alle taken die je nauwelijks opmerkt als ze goed zijn uitgevoerd, maar des te meer als er iets hapert. Alain is een toegewijde en gepassioneerde professional. “Mijn werkdag begint al vroeg, rond 4.15 uur”, zegt hij. “Op dat ogenblik is er nog niemand en kan ik rustig doorwerken. Ik maak al het materiaal en de kleren van de spelers klaar.” Hij heeft de hele logistiek onder zijn hoede en waakt erover dat het de spelers aan niets ontbreekt. De organisatie moet vlekkeloos draaien en Alain heeft één doel voor ogen: de voetballers van KRC Genk de beste “tools” ter beschikking stellen om in alle gemoedsrust te trainen en matchen te spelen.

Shirtmeester

Blauw is natuurlijk de hoofdkleur van de Limburgse club die in 1923 werd opgericht. Maar elke club uit de Jupiler Pro League moet drie verschillende outfits kunnen voorleggen. “Aan het begin van het seizoen stellen wij onze drie shirts aan de Pro League voor, ook voor de doelmannen”, aldus Alain Vanderlinden. “Dan weten ze dat we thuis in het blauw spelen en dat wit onze tweede kleur voor uitwedstrijden is. En als onze tegenstrever dezelfde kleuren heeft? Dan kunnen we nog onze derde set truitjes op het veld brengen.” Alain bestuurt heel die logistiek met vaste hand en dat is nodig, want het aantal shirts, shorts en kousen in de drie clubkleuren is nauwelijks bij te houden. “Elke dag laat ik de wasmachines en droogkasten gemiddeld een tiental keren draaien! En ondertussen poets ik grondig de kleedkamers.”

Thuis en uit

Bij elk treffen moet alles piekfijn in orde zijn. De rol van Alain komt zelden voor het voetlicht, maar ze is essentieel voor het succes van de hele club. Zowel in de Luminus Arena als bij uitwedstrijden. “Thuis maak ik de kleedkamers zorgvuldig klaar voor als de spelers arriveren. Ik hang de shirts aan de persoonlijke kastjes van de spelers. Hun ander materiaal ligt op de rekken.” Bij uitwedstrijden is er nog iets meer stress. Je mag echt niets vergeten en zeker geen shirts verwisselen. “Het comfort van onze jongens gaat bij mij boven alles. Ik maak heel zorgvuldig de materiaalkisten klaar, met alles wat ze nodig hebben: handdoeken, broeken, sweaters, T-shirts, shorts, liesbroeken, ondershirts, officiële truitjes, enz. Er mag niets ontbreken! We zorgen dat we vier uur vóór de match in het stadion aanwezig zijn om alles piekfijn voor te bereiden. Want als de spelersbus aankomt, moeten onze jongens zich kunnen concentreren op de essentie: hun match.”

Vertrouwenspersoon

Alain is voor de spelers veel meer dan de materiaalmeester. Hij praat elke dag met hen en draagt bij aan de sfeer in de groep. Ook voor topsporters is iemand die er elke dag is en voor hen klaarstaat heel belangrijk. “Ik heb een heel goede verstandhouding met de spelers”, zegt hij. “Ze komen regelmatig een koffietje drinken in de keuken en we babbelen dan over koetjes en kalfjes. Sommigen vertellen al eens iets over hun privéleven of het voetbal.” En Alain kan blijkbaar goed luisteren. “Bijna alle spelers zijn bijgelovig. Ze willen bijvoorbeeld altijd met hetzelfde paar kousen spelen. Ik noteer dat allemaal en hou er rekening mee.” Alain respecteert nauwgezet alle rituelen, zodat de spelers zich op het veld 100% kunnen geven. Hij vertelt ons ook een leuke anekdote over Branko Strupar, de beste topschutter uit de geschiedenis van KRC Genk, die in 1998 de Gouden Schoen kreeg: “Branko was heel bijgelovig! Hij was vooral gehecht aan een bepaalde boxershort. Maar die was al zo vaak gewassen, dat er nog weinig stof aanzat. Ik stelde voor om hem te vervangen, maar Branko zei: “Ik hou die!” En hij is erin blijven spelen!”

Altijd paraat

Alain Vanderlinden houdt van zijn beroep en elke dag verwent hij de spelers van KRC Genk met evenveel passie. “Ik werk hier heel graag”, zegt hij. “Elke dag is ook anders. Elk seizoen komen er nieuwe spelers, anderen vertrekken.” De materiaalmeester moet dan nieuwe relaties opbouwen en dan komt zijn communicatietalent goed van pas. “De spelers zelf zorgen voor veel afwisseling. In de kleedkamer hoor je Nederlands, maar ook Frans en veel andere talen. Dit jaar zelfs Japans, met Junya Ito.” Alain Vanderlinden heeft nooit moeite om zich aan te passen aan andere nationaliteiten, met spelers van Finland tot Mexico. Hij krijgt ook regelmatig de kans om te reizen, als hij zijn club vergezelt naar Europese wedstrijden. “Ook dan ben ik bij de club om alles voor te bereiden. En dat is voor mij elke keer weer volop genieten!”

Hoe kunnen we u helpen?