Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Wielertalent in goede handen bij Nicky Cocquyt

Nicky Cocquyt schakelde moeiteloos van pistekampioen naar coach van aanstormend Belgisch wielertalent

Niets aan het toeval overlaten

Meer dan ooit is het coachen en omkaderen van topsporters de doorslaggevende factor voor succes. De staf verliest geen enkel detail uit het oog en plant alles zorgvuldig voor steeds betere prestaties en een optimale teamgeest. Dat geldt zowel voor profvoetbalclub KRC Genk als voor de nationale wielerploeg Belgian Cycling.

One team!

Elke laatste donderdag van de maand vindt u hier het portret van een hoofdrolspeler bij KRC Genk of Belgian Cycling. Deze week praten we met Nicky Cocquyt. Samen met Moreno De Pauw werd hij 2 maal Belgisch kampioen ploegkoers. In 2016 hing hij zijn fiets aan de haak en tegenwoordig coacht en begeleidt hij jonge baanwielrenners bij Belgian Cycling, de Belgische wielersportfederatie. Zijn rol is fundamenteel om aanstormend talent naar grotere prestaties te leiden en zoveel mogelijk technische en tactische bagage mee te geven. Maak kennis met Nicky Cocquyt!

Eddy Merckx! Hoeveel generaties wielrenners in België en het buitenland zou de “Kannibaal” ondertussen al hebben geïnspireerd? Ook bij Nicky Cocquyt was dat het geval. Ondertussen heeft hij zijn hele sportieve en professionele loopbaan te danken aan zijn passie voor de fiets, die bij hem al vroeg de kop opstak.

Oog in oog met de “Kannibaal”

Halfweg de jaren 90 koos Nicky voor het baanwielrennen. “Ik had de wielermicrobe al jong te pakken”, glimlacht hij. “Ik was twaalf, hooguit dertien jaar toen ik mijn eerste rondjes op de piste draaide. Eddy Merckx, op dat ogenblik hét idool van alle wielerliefhebbers, was toevallig aanwezig op een evenement in Brussels Expo waar ik als kind ook was. Ik kon mijn ogen niet van hem afhouden, vergat dat ik bij mijn ouders moest blijven en stapte resoluut op hem af. Ik durfde hem zelfs een vraag te stellen: “Vanaf welke leeftijd mag ik aan echte wedstrijden deelnemen?” Eddy Merckx antwoordde dat dat 12 jaar was. De wielermicrobe zou Nicky nooit meer loslaten!

Niet langer fietsen, maar coachen

Als Nicky het Wielercentrum Eddy Merckx in Gent binnenstapt, komen veel aangename herinneringen en emoties plots boven. De wielrenner woonachtig in Lievegem is immers meervoudig Belgisch kampioen op de piste. Zijn palmares oogt indrukwekkend, met nationale titels in verscheidene disciplines: koppelkoers of madison, de kilometer en de omnium. “Deze velodroom is een beetje mijn tweede thuis. Ik hoop dat ik hier nu als coach opnieuw kan bijdragen tot mooie successen.” Sinds 2019 is Nicky Cocquyt immers nationale pistecoach junioren bij Belgian Cycling. En ook bij Cycling Vlaanderen coacht hij jonge wielrenners, zowel op de weg als op de piste. “Beide federaties werken heel sportief met elkaar samen. Dat maakt mijn werk niet alleen efficiënter, het is ook een absolute voorwaarde om de renners de structuur te bieden die ze nodig hebben om zich in alle rust te ontwikkelen.”

Een dag in het leven van Nicky Cocquyt

Hoe ziet een typische werkdag van de nationale jeugdcoach eruit? Eerst kijkt hij na welke trainingen er ’s avonds op het programma staan en houdt hij rekening met last-minute wijzigingen. Hij checkt ook of alle renners aanwezig zijn. De rest van zijn werkdag speelt zich af op de piste zelf. “We voeren eerst alle voorbereidingen uit, zoals het materiaal en de reservewielen klaarzetten of de EHBO-koffer nakijken”, zegt Nicky. In deze coronatijden komt er nog een taak bij: “Vóór elke trainingsessie controleren we de temperatuur van alle wielrenners of zijn er zelftesten voorzien.” Dan begint de eigenlijke training. “Elke sessie verloopt anders, afhankelijk van waar we ons bevinden op de wedstrijdkalender. Momenteel zitten we in een rustige fase, want er is net een wedstrijd geweest en de volgende is nog vrij veraf. Daarom werken we nu meer op souplesse, met korte prikkels. Wanneer we dichter bij een competitie komen, drijven we het tempo op en werken we meer met wedstrijdsimulaties.”

Bagage voor de verdere carrière

Wedstrijden zijn natuurlijk het hoofddoel van elke sporter, maar jonge renners coachen draait niet alleen om resultaten en medailles. Er komt nog veel meer bij kijken … “Wij willen de jeugd vooral correct voorbereiden op de toekomst. Als wij de jongeren uit handen geven, moeten ze klaar zijn voor een profcarrière”, zegt Nicky Cocquyt. “Het is niet de bedoeling dat ze nu al op 100% van hun kunnen zitten! Wij zorgen er vooral voor dat wij hen de grootst mogelijke technische en tactische bagage meegeven. Op die manier kunnen ze hun potentieel later optimaal benutten.” De meervoudige ex-kampioen haalt veel voldoening uit die begeleidende rol. “Er is niets mooiers dan jonge renners ondersteunen die bij manier van spreken nog nooit op een fiets hebben gezeten en hen de piste laten ontdekken met de initiatiepakketten van Cycling Vlaanderen. Het is zo dankbaar om ze te zien evolueren, tot ze door hun prestaties hun weg vinden naar de nationale ploeg. Sommigen maken zelfs de overstap naar de elite. Fantastisch! Een medaille die ze onderweg behalen op één of ander kampioenschap is natuurlijk ook mooi meegenomen!”

Nog steeds evenveel passie

Een leven zonder fiets of piste kan Nicky Cocquyt zich nauwelijks voorstellen. “Ik hoop dat ik nog vele jaren dit beroep mag uitoefenen”, zegt hij. “Mijn grootste wens? Dat ik alles wat ik zelf geleerd heb, inclusief mijn passie voor de fiets, aan de jongeren mag blijven doorgeven. Daarom hoop ik dat we met dezelfde teams kunnen blijven doorwerken, zowel bij Cycling Vlaanderen als Belgian Cycling. Dit is een ideaal kader en deze rust is nodig om de job van coach correct te blijven uitoefenen!” Het lijdt alvast geen twijfel dat de toekomst van de opkomende Belgische pistetalenten in goede handen is!

Hoe kunnen we u helpen?