Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Renoveren of verbouwen? Begin met een duidelijk stappenplan

Laat je bijstaan door een expert

Van je kosten zo goed mogelijk proberen in te schatten tot de keuze van de deurklink en een haalbare timing: een goed begin mag bij verbouwingen of renovaties misschien niet het halve werk zijn, het is wél essentieel om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen.

  1. Breng je kosten in kaart

Dé gulden regel voor iedereen die zijn of haar woning wenst te renoveren of verbouwen: laat je bijstaan door een expert om de kosten van je verbouwing op voorhand in te schatten.

Vervolgens kun je aan de slag met leningen en premies. Heb je pas een woning gekocht die je wenst te renoveren of verbouwen, dan is een hypothecaire lening uiteraard aangewezen. Wil je echter één bepaalde ruimte aanpassen, dan is een renovatiekrediet interessant. Ben je van plan om energiezuinige investeringen te doen, dan kun je een ecokrediet afsluiten.

Benieuwd naar de premies waarvoor je in aanmerking komt? Je leest er meer over in dit artikel. Sta ook zeker even stil bij je verzekering en bevraag je over wat je verzekering precies dekt bij eventuele tegenslagen.

  1. Architect en bouwvergunning: noodzaak of optie?

De aanstelling van een architect is wettelijk bepaald in die zin dat je verplicht ben om een architect aan te stellen voor elk bouwwerk dat een stedenbouwkundige vergunning vereist. Concreet gaat het dan om verbouwingswerken waarbij de stabiliteit van het gebouw wijzigt of wanneer er wordt bijgebouwd en je je woonoppervlakte uitbreidt. Doe je dit niet, dan riskeer je een gerechtelijke vervolging en kun je eveneens geen volledige schadevergoeding eisen als je aannemer slecht werk levert. Voor kleine werken zoals de afbraak van bestaande constructies, heb je geen architect nodig.

Om te bepalen of je al dan niet een vergunning nodig hebt, kun je je altijd best informeren bij de dienst Stedenbouw van je gemeente. Doorgaans heb je voor de meeste verbouwings- of renovatiewerken een bouwvergunning nodig. In de weinige gevallen dat je geen vergunning nodig hebt, kan het zijn dat de werken in strijd zijn met verkavelingsvoorschriften of ruimtelijke uitvoeringsplannen. Ook dan moet je het nodige papierwerk kunnen voorleggen. Je kunt in deze fase dus beter maar wat meer tijd steken en je goed informeren.

  1. Ruwbouwwerken

Een goede aannemer is geld waard. Werk je samen met twee of meer aannemers, dan ben je verplicht om eveneens een veiligheidscoördinator aan te stellen. Essentieel – maar verre van evident – in deze fase is je timemanagement. Lopen de ruwbouwwerken vertraging op, dan valt ook de rest van je planning meteen in het water. Probeer daarom niet alleen een correcte opleveringsdatum af te spreken, maar ook een schadevergoeding indien er niet tijdig wordt opgeleverd. Overloop op voorhand uitgebreid wat wanneer zal gebeuren en welke ruimtes of werken prioriteit dienen te krijgen zodat de hierop volgende werken zo min mogelijk in het gedrang komen. Dat impliceert dus dat je elektriciteits- en lichtplan – ook al kun je beide perfect zelf installeren - al klaarliggen voordat de ruwbouwwerken van start gaan.

  1. Technieken installeren

Als de ruwbouwwerken achter de rug zijn, is het tijd om de ventilatie, verwarming, sanitair en elektriciteit te voorzien. Ventileren is verplicht bij zowel een verbouwing als bij een renovatie. Gelukkig zijn de EPB-eisen wel wat minder streng dan voor nieuwbouw: als je ramen vervangt, volstaat het dat de nieuwe ramen voorzien zijn van ventilatieroosters.

Een oude verwarmingsketel brengt grote kosten mee en die kun je dus met andere woorden per definitie best vervangen. Ook al is de vervanging ervan een stevige hap uit je budget, met de juiste premies en in acht genomen dat je er op lange termijn sowieso je voordeel uit haalt, is het eigenlijk een must. Denk goed na of je voor stookolie, aardgas of een warmtepomp kiest. Houd rekening met het feit dat een stookolieketel wel wat plaats nodig heeft, dat er voor een gasketel in je straat gas beschikbaar moet zijn en dat je voor beide wellicht een aanpassing van de schoorsteen moet voorzien. Een warmtepomp is vooral de investering waard voor een goed geïsoleerde woning en in combinatie met vloer- of wandverwarming. Wil je de centrale verwarming zelf installeren, win dan advies in van een ervaren installateur over de wettelijke voorschriften.

Zowel je waterleidingen als je elektriciteit kun je – wettelijk gezien – zelf leggen. Enkel de aansluiting op het openbare waternet dient door een erkend expert te gebeuren. De elektrische installatie moet na het aanleggen eveneens gekeurd worden door een erkend controleur. Dat dient trouwens te gebeuren voor élke aanpassing die je doet aan je elektriciteitsinstallatie.

  1. De afwerking

Wil je het pleisterwerk bijwerken, dan is de kans reëel dat indien het huidige pleisterwerk niet meer in een goede staat verkeerd, je dit eerst volledig moet verwijderen. Voor de nieuwe laag heb je twee opties: nat pleisterwerk of droge gipskartonplaten. Die laatste kun je zelf plaatsen en bovendien hoef je nadien niet te wachten tot de muren voldoende droog zijn. Kies je voor ‘gewoon’ pleisterwerk, dan laat je dit best door een vakman doen.

Vervolgens kun je je vloer leggen: van tegels tot parket – je kunt ze in principe allemaal zelf leggen. Bevraag je goed op voorhand en bestel ze ruim op tijd. Houd er rekening mee dat je ze misschien zelf een tijdje moet stockeren in functie van de planning en de vooruitgang van de werken. Vraag aan de leverancier wat de mogelijkheden zijn. Hetzelfde geldt voor je deuren of trap indien je deze ook wenst te vernieuwen.

  1. De oplevering, het kadaster en BTW

Is je woning zo goed als klaar om in te trekken, dan is het tijd voor een nauwkeurige inspectie. Fouten die verhaald kunnen worden op de aannemer of architect, dienen op dit moment gemeld te worden. Nadien zijn ze bijkomend ook gebonden voor de tienjarige aansprakelijkheid.

Met een renovatie of verbouwing stijgt de waarde van je woning en dus ook het kadastraal inkomen. Na de voltooiing van de werken heb je dertig dagen de tijd om het kadaster in te lichten. Het aangepaste kadastraal inkomen ontvang je later per aangetekend schrijven. Vanaf dan heb je drie maanden de tijd om de aangifte in te dienen in het bevoegde btw-kantoor.

Is je woning minstens tien jaar oud, dan betaal je voor de geleverde goeden en diensten slechts 6% btw indien je woning uitsluitend als privéwoning dient en de werken rechtstreeks aan de eindgebruiker worden gefactureerd. Als doe-het-zelver krijg je geen verlaagd btw-tarief op de aankoop van je materiaal.

Renovatiekrediet

Simuleer je renovatiekrediet online

Naar simulatie renovatiekrediet

Hoe kunnen we u helpen?