Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Renoveren? Vergeet je premie niet!

Op welke premies heb jij recht?

Je huis renoveren? Een goed plan, want je maakt je woning er comfortabeler en zuiniger door. Dat scheelt op je energierekening en zorgt voor een meerwaarde bij verkoop. Bovendien heb je wellicht recht op een of meerdere premies. Maar wanneer, hoe en waarom? Wij zochten het voor je uit.

Vlaanderen

Op 1 februari is de wirwar aan premies van de Vlaamse overheid vereenvoudigd tot 1 overkoepelende renovatiepremie. Ze bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen, tot maximaal 10.000 euro in totaal. Naargelang je inkomen en je gezinstoestand kan je in aanmerking komen voor de premie van 30%. De meeste mensen hebben recht op de premie van 20%.

De renovatiepremie is verdeeld over 4 categorieën, elk goed voor maximaal 2.500 euro premie. Het gaat bijvoorbeeld om werken aan de muren en gevels, dakwerken, buitenschrijnwerk en technische installaties (cv, sanitair). Let op, het moet gaan om grondige renovatiewerken, vandaar dat je per categorie voor minstens 2.500 euro aan facturen moet verzamelen om in aanmerking te komen voor de renovatiepremie.

Meer premies

Naast de Vlaamse overheid zijn er nog andere instanties waar je premies kunt opstrijken.

  • De netbeheerders geven onder bepaalde voorwaarden premies voor dakisolatie of zoldervloerisolatie.
  • Bij je netbeheerder kan je eveneens terecht voor de totaalrenovatiebonus, een extra premie voor wie investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen.
  • Ook gemeentes en provincies kunnen premies uitdelen. Soms zijn er bovendien renteloze leningen beschikbaar. Vul je woonplaats in de zoekmodule in en ontdek de mogelijke voordelen.

Brussel

Woon je in het Brussels hoofdstedelijk gewest? Ook hier draagt de overheid graag een steentje bij als je in renovatie investeert. In Brussel zijn er energiepremies voor onder meer muur- vloer- en dakisolatie, de installatie van super-isolerend glas, een zonneboiler of een warmtepomp. Anders dan in Vlaanderen subsidieert het Brussels gewest in een aantal gevallen tot maximaal 50% van de factuur. Naast de energiepremies zijn er ook renovatiepremies, onder andere voor gevelbekleding, riolering, technische installaties en de plaatsing van een regenwaterreservoir. De Brusselse gemeentes doen daar in een aantal gevallen nog een schepje bovenop, de links naar hun sites vind je hier.

Wallonië

Bezit je een woning gelegen in Wallonië, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een aantal renovatiepremies. Let op, in het Waalse gewest kom je enkel in aanmerking voor subsidies als je voor de werken worden uitgevoerd een formulier van “voorafgaande waarschuwing” aan de bevoegde administratie bezorgt.

De Waalse premies zijn afhankelijk van de gezinssamenstelling, de gezinssituatie en het inkomen. Voor mensen met een laag gezinsinkomen kunnen de basispremies verdubbeld of verdrievoudigd worden.

Wallonië kent onder andere premies toe voor dak-, muur en vloerisolatie, voor de installatie van een condenserende gasketel, een warmtepomp en een zonneboiler. Een overzicht van alle premies vind je hier.

Anders dan in Brussel en Vlaanderen heb je in Wallonië nog steeds recht op belastingvermindering wanneer je dakisolatie door een erkende aannemer laat uitvoeren.

Renovatiekrediet

Simuleer je renovatiekrediet online

Naar simulatie renovatiekrediet

Hoe kunnen we u helpen?