Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Slim renoveren: zoveel kost de renovatie van een huis

zoveel kost de renovatie van een huis

Niemand kan je vertellen hoeveel een renovatie precies zal kosten, zoveel is zeker. Maar door op voorhand enkele basiskosten en een extra buffer in te calculeren, kom je niet voor onaangename financiële verrassingen te staan.

Renoveren: een kwestie van smaak?

Om te beginnen hangt veel van de renovatie af van je eigen smaak. Van je smaak in woningen, maar ook van je smaak in de afwerking. De renovatie van een oud herenhuis zal logischerwijs wat meer kosten dan die van een eenvoudige rijwoning, net zoals een vloer uit visgraatparket prijziger is dan een tegelvloer. Het goede nieuws is dat je deze kosten – afhankelijk van hoe duur jouw smaak is –volledig zelf in handen hebt. Probeer deze kosten zo goed mogelijk op voorhand in kaart te brengen en voorzie meteen ook enkele goedkopere alternatieven. Zo kun je, nadat de structurele werken berekend zijn, bijsturen waar nodig, zonder dat je echt harde compromissen moet sluiten.

Structurele werken: een vaste kost

Met de structurele werken die noodzakelijk zijn voor de renovatie kun je niet flexibel omspringen. Deze kost hangt vanzelfsprekend samen met de staat van de woning. Is de woning ouder dan dertig jaar en is er in tussentijd niet veel vernieuwd, dan kunnen de kosten aardig oplopen. Is de woning zo’n twintig jaar oud, dan moeten er wellicht geen grootschalige werken gebeuren. Bij beide gevallen zullen echter kosten komen kijken. Wij zetten de voornaamste kostenposten op een rijtje en geven een indicatie van het kostenplaatje, gebaseerd op enkele offertes via Offerteadviseur. BTW, verplaatsings- en plaatsingskost inbegrepen:

  • Architect: wens je je woning uit te breiden, dienen muren vervangen of bijgebouwd te worden of moet de ondergrond verstevigd worden, dan kun je maar beter een architect onder de arm nemen. Voor een grondige renovatie kun je best 15 tot 25 % van de totaalkost incalculeren. Bij een verbouwing komt voor architecten immers meer werk kijken dan bij een nieuwbouwproject: de huidige staat van de woning moet opgemeten worden, om vervolgens vertaald te worden naar de actuele woon en energienormen.
  • Dak: een goed geïsoleerd dak is geld waard. Bevindt het dak zich nog in een goede staat, dan beperkt de kost zich tot de isolatiekost zelf. Is dat niet het geval, dan kan je al snel op 200 euro per vierkante meter rekenen – eventuele dakramen exclusief.
  • Verwarming: de installatie van een radiator komt neer op gemiddeld 600 euro per stuk. Daarin zijn de leidingen begrepen, maar een hoogrendementsketel of warmtepomp bijvoorbeeld niet. Breng hier goed in kaart wat voor verwarming je wil: voor vloerverwarming bijvoorbeeld kan op de lange termijn een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen interessant zijn.
  • Ramen: enkel glas of dubbel glas dat niet voldoende isoleert? Dan ben je genoodzaakt om de ramen te vervangen. Reken op zo’n 500 euro per vierkante meter aan ramen. 15.000 euro is een goede inschatting als je voor standaardmaten opteert. Het spreekt voor zich dat schuiframen, net als kleinere of bijzonder grote ramen, relatief meer kosten.
  • Elektriciteit: de kans dat de aanwezige elektriciteitsinstallatie met vlag en wimpel de keuring doorstaat, is bijzonder klein. Daarom kun je best een volledige vervanging in je budgetberekening voorzien. Gemiddeld prijskaartje: 10.000 euro.
  • Sanitair: Waterleidingen, afvoerbuizen en geen voorziening om regenwater af te splitsen: tegen dat al je sanitaire voorzieningen in orde zijn, zal je al snel zo’n 5.000 euro hebben besteed. En dat is nog vóór je je nieuwe douche bent gaan kiezen…
  • Muren: leidingen leggen, de elektriciteit vernieuwen, ramen plaatsen … We hoeven je niet uit te leggen dat dat sporen nalaat op de muren. Start dus alvast je zoektocht naar een goede pleisteraar. Voor de kost daarvan voorzie je best zo’n 25 euro per vierkante meter.

Better safe than sorry: een goede buffer

Ook al bereken je alles op voorhand zo goed mogelijk, weet dat ongeveer bijna twee op drie verbouwers meer kosten hebben dan initieel voorzien. Dus kan je best meteen een buffer incalculeren. De vuistregel: met een buffer die minstens 15% van alle kosten dekt, zit je meestal goed.

Om meteen bij de aankoop al een goede inschatting te kunnen maken, kun je best een bouwheer of architect meenemen wanneer je de woning gaat bezichtigen.

Het volledige kostenplaatje is ook een kwestie van de juiste premies aan te spreken.

Ontdek ook het renovatiekrediet en ecokrediet van Beobank.

Hoe kunnen we u helpen?