Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Tien keer geld besparen in het huishouden

Op de markt liggen de prijzen over het algemeen lager

Een bezoekje aan de supermarkt overleef je vandaag zelden zonder honderd euro armer te worden. Geld dat je veel beter in andere dingen kan investeren, dat vinden wij ook. Daarom geven we je hier tien tips om geld te besparen in het huishouden.

  • Lekker old school naar de bib

Tegenwoordig bestelt de literatuurliefhebber zijn leesvoer maar al te vaak online, hoewel het nog steeds goedkoper is om een bezoekje aan de bibliotheek te brengen. Haal je daar iedere week een boek en DVD in plaats van die aan te kopen, dan bespaar je zo’n 1.500 euro per jaar - want een lidkaart bij de bib kost je amper iets.

  • Gebruik oplaadbare batterijen

“Batterijen, dat is passé”, horen we jou al denken. Toch gebruik je deze zogezegd gedateerde energiebronnen vaker dan je denkt. In iedere afstandsbediening zitten batterijen en meestal koop je die zonder te checken of het oplaadbare of herlaadbare exemplaren zijn. Je betaalt iets meer voor een herlaadbare batterij, maar je kan ze steeds opnieuw gebruiken. Ook nog eens goed voor het milieu en je bent helemaal overtuigd!

  • Doe de was op 30 graden

Water, wasmiddel en energie, dat zijn de drie zaken die je geld kosten bij het wassen van je kleren. Hoe grondig je machine wast, hangt niet alleen af van het programma of de temperatuur, maar vooral van je wasmiddel. Moderne wasproducten zorgen ervoor dat je was na een uurtje op 30 graden Celsius even schoon is als op 60 graden Celsius of meer. Draai die knop dus maar een paar tikjes naar beneden.

  • Vries brood in

Brood, een van de vaakst weggegooide etenswaren bij de doorsnee Vlaamse gezinnen. Wie een vers brood koopt, kan het beter in twee, drie of vier aparte zakjes invriezen. Leg ’s avonds je zakje brood op het aanrecht en je hebt ’s ochtends lekkere verse boterhammen. Smakelijk!

  • Poets met azijn of soda

Schoonmaakproducten heb je vandaag van heel wat verschillende merken en variëren sterk qua prijs. Jammer genoeg liggen de boeken van Tante Kaat al onder een dikke laag stof en zijn we al vergeten wat de reinigende effecten van keukenproducten zoals azijn of soda zijn. Even doeltreffend en je betaalt minder dan een euro voor een hele fles azijn!

  • Ontkalk je toestellen

Jammer genoeg hebben heel wat huishoudens last van een grote hoeveelheid kalk in het kraantjeswater. Kalk vreet niet alleen aan de schoonheid en glans van je toestellen, maar veroorzaakt ook verstopte leidingen. Poets regelmatig met ontkalker en je kan de levensduur van je vaatwasser, toilet, douche of wasmachine zelfs verdubbelen.

  • Houd kippen, composteer of maak een moestuin

Je eigen groenten en eitjes in huis hebben is veel goedkoper dan alles vers aan te kopen in de supermarkt. Koop je toch je groenten in de winkel, ga dan voor losse groenten die niet voorverpakt zijn. Die zijn veel goedkoper en je hebt er minder afval van. Daarbovenop kosten kippen amper iets en kan je er al je groenafval aan kwijt, net zoals bij composteren. Elke keer die groene bak buitenzetten kost je veel meer.

  • Ga naar de markt

Heb je wat meer tijd en let je graag op je uitgaven? Doe je inkopen dan op de markt, want daar liggen de prijzen over het algemeen wat lager, zijn de producten vaak verser én bespaar je nog op extra verpakkingen. Je steunt de lokale handelaar, het milieu en je portefeuille ook nog eens. Drie vliegen in een klap!

  • Verwerk etensrestjes

Maak van je groenterestjes een lekkere soep of van rijp fruit een zomerse smoothie. Nog wat vlees dat op moet en een kommetje rijst op overschot? Gooi het allemaal samen in een ovenschotel en wie weet komt er wel een nieuw geheim recept uit voort.

  • Doe kleine boodschappen met de fiets

Een auto of zelfs het openbaar vervoer, het kost je vandaag een flinke duit. Ga je even naar de bakker of naar de bank? Neem dan de fiets in plaats van de wagen, want een frisse neus halen doet niemand kwaad.

Hoe kunnen we u helpen?