Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Tips en tricks voor tijdens je huizenjacht

Tips en tricks voor tijdens je huizenjacht

Een huis kopen, het is helaas meer dan simpelweg een contract ondertekenen. Voor sommigen staat de huizenjacht synoniem voor een ellenlange zoektocht, stresserende onderhandelingen met verkopers en ‘had ik dat maar gedaan’-gedachten. Om dat allemaal te voorkomen, geven we je tips en tricks mee om het onderste uit de kan te halen.

De research vooraf

Zoals dat bij de meeste dingen gaat, begint je zoektocht bij grondige research. Schuim het internet af en ga op zoek naar een woning die aan je criteria voldoet. Gevonden? Controleer dan hoe lang de woning precies te koop staat. Is dat langer dan zes maanden, dan kan je min of meer afleiden dat de verkopers de vraagprijs te hoog hebben gelegd. Bij een woning die meer dan zes maanden te koop staat, is 10 procent onder de vraagprijs een bod dat overwogen kan worden.

Tip: De beste manier om de reële waarde in te schatten, is nagaan of er de afgelopen maanden vergelijkbare huizen in de buurt verkocht werden. Die informatie vind je terug bij het kadaster.

Begin je liever niet zelf aan de zoektocht, dan neem je een makelaar onder de arm. Maar hoe weet je wie de beste voor de job is? Wel, het meest voor de hand liggende, is om voor een makelaar uit de buurt te kiezen. Hij kent de markt wellicht goed, maar er zijn ook nadelen. Zo is de kans kleiner dat hij de verkoper hard aanpakt, aangezien de kans groot is dat de twee elkaar in een omgekeerde rol terugzien. Dat risico uit de weg gaan, doe je door voor een makelaar van een andere regio te kiezen. 

Ook belangrijk is een notaris te contacteren. Die heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je weet wat je koopt. Hij of zij moet dan alle nodige attesten en documenten verzamelen die je voor de aankoop van een woning nodig hebt. Een goede notaris kan je heel wat geld besparen. Vind je het huis van je dromen, ga dan eens met documenten langs en laat nakijken of de woning bijvoorbeeld in aanmerking komt voor  een klein beschrijf (lees: verminderde registratierechten) of dat de vorige eigenaar geen bouwovertredingen beging. Om een goede notaris te vinden, pols je best eens bij vrienden, familieleden of collega’s die al een woning kochten.

Tijdens een bezichtiging

Een huis van je dromen gevonden? Neem dan een bevriende aannemer of op zijn minst iemand met kennis van zaken mee naar de bezichtiging. Hij of zij zal sneller onvolmaaktheden opmerken, wat je extra onderhandelingsmarge oplevert. Wat je niet mag vergeten, is nagaan of alles wat de verkoper zegt effectief klopt. Beweert die dat bijvoorbeeld de tuin naar het zuiden gericht is, neem je smartphone en zijn kompasfunctie er dan even bij.

Is je huis volgens de verkoper goed geïsoleerd, vraag dan zeker naar een officieel EPC-certificaat. Voor een nieuwbouw moet dat cijfer 120 kWh/m² of minder bedragen, voor oudere woningen mag je op een 600 kWh/m² of meer rekenen. Zorg er ook voor dat je zeker bent dat alle aanbouwen vergund zijn, zodat je hier later niet voor in de problemen komt. Een ander officieel document dat je nodig hebt, is het verplichte keuringsbewijs van de elektriciteit. En ten slotte is er de watertoets. Dit bewijs is nog niet verplicht, maar het is altijd belangrijk om te weten of de woning in een risicogebied voor overstromingen ligt.

En dan zijn er de kleine details: test de afloop van de toiletten, laat de kranen een keer lopen en kijk naar de staat van de meterkast. Maak aantekeningen en foto’s tijdens je bezoek, want geloof ons: na drie bezichtigingen zitten die kleine details al wat verder in het geheugen.
Ben je helemaal verliefd? Bezoek het pand dan nogmaals een of twee keer op verschillende tijdstippen. Zo kan je de drukte in de straat, lawaaihinder van voertuigen, buren of vliegtuigen veel beter inschatten.

Tip: Laat zeker niet merken dat je halsoverkop verliefd bent op een woning, want dat brengt de verkoper in een machtspositie.

Stel jezelf de juiste vragen

Ben je eenmaal thuis en sta je op het punt een bod te doen? Stel jezelf dan eerst nog onderstaande vragen. De antwoorden hierop brengen je ofwel naar absolute zekerheid, ofwel doen ze je twijfelen.

- Is de woon-werkafstand realistisch? Kan je files vermijden?
- Is er voldoende parkeerplaats? Zo niet, wat is het parkeerbeleid in de straat of wijk?
- Is er een goede aansluiting met het openbaar vervoer?
- Wil je in de toekomst huisdieren: is daar plaats voor?
- Welke kosten heb ik nog?

Die laatste vraag is wellicht de belangrijkste. Maak een gedetailleerde lijst van wat je precies moet aanpakken en schat de totaalprijs hiervan realistisch in.

 

Woonkrediet

Bouwen of kopen?

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?