Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Aankoop eerste woning: acht regels om te volgen

Eerste woning kopen

Overweegt u voor het eerst een huis te kopen? We hebben de dingen die u niet uit het oog mag verliezen voor u op een rijtje gezet om uw zoektocht te vergemakkelijken.

Of u nu jong of minder jong bent, de aankoop van uw eerste huis is een mijlpaal in uw leven. Maar zo'n verbintenis brengt ook een zekere stress met zich mee. Met de volgende acht regels en onze checklist bent u goed voorbereid en kunt u de meest voorkomende valkuilen vermijden om met een gerust hart de sprong te wagen.

1. Ken uw behoeften

Om geen spijt te krijgen van uw eerste aankoop, is het belangrijk om duidelijk uw noden te bepalen: de ligging ten opzichte van uw werk, de familie en/of scholen, het aantal slaap- en werkkamers, is er een garage, een kelder, moeten er werken gebeuren of niet, in wat voor omgeving ligt het pand? Door deze vragen te overlopen, voorkomt u tijdverspilling en kunt u nagaan of uw project financieel realistisch is (of dat u bepaalde criteria moet herzien).

2. Bepaal uw totale budget

Niets is erger dan uw droomhuis te moeten laten schieten omdat het niet in uw budget past. Goed voorbereid zijn betekent dus ook dat u een nauwkeurig budget bepaalt waarbij u rekening houdt met uw financiële draagkracht. Eerst en vooral moet u uw eigen inbreng bepalen, eventueel aangevuld met hulp van uw ouders/familieverwanten bij de aankoop van een eerste woning. Deze bepaling is belangrijk omdat de Nationale Bank van België de regels in dit verband heeft aangescherpt. Vervolgens moet u nagaan hoeveel u kunt lenen. Vergeet niet de kosten van de koopakte (of notariskosten) mee te rekenen om precies te weten over welk bedrag u beschikt voor de aankoop van uw toekomstige woning. Maak een afspraak met uw financieel adviseur om uw project te bespreken en na te gaan wat uw leencapaciteit is.

3. Neem geen overhaaste beslissingen

Na de lockdowns van 2020 is de prijs van huizen met tuin en appartementen met een balkon sterk gestegen. Hoewel deze behoefte aan buitenruimte begrijpelijk is, zijn de prijzen soms uit de hand gelopen onder druk van de snelle verkopen. Zo’n context is uiteraard niet bevorderlijk voor een rustige beslissing. Gelukkig is de vastgoedmarkt ondertussen gekalmeerd: volgens de Notarisbarometer is het aantal transacties in 2022 gedaald. Maar de regel blijft dezelfde: koop nooit instinctief of impulsief onder druk, gun uzelf een minimum aan bedenktijd om de positieve en negatieve punten af te wegen en in te schatten. Als de woning per opbod verkocht wordt (openbaar of Biddit), bepaal dan vooraf een maximaal budget.

4. Volg de markt

De vastgoedmarkt is in 2022 licht gedaald: er zijn minder huizen en appartementen verkocht. Tegelijk zijn de prijzen blijven stijgen, maar minder snel dan de inflatie. Om de perfecte woning te vinden, moet u echter goed opvolgen welke woningen te koop worden aangeboden. Een makelaar kan u als starter helpen uw eerste woning te vinden. Hij of zij kent de lokale markt en weet beter wat er nieuw is. Maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. U kunt ook zonder makelaar werken, op voorwaarde dat u regelmatig gespecialiseerde websites raadpleegt (immoweb.be, logic-immo.be, ...) en de advertenties van lokale makelaars waar u wilt kopen volgt.

5. Opgelet, EPC!

Het energieprestatiecertificaat voor gebouwen (EPB in Wallonië) is voortaan verplicht. Het geeft u waardevolle informatie over de energiekwaliteiten van de woning in kwestie. Zo kunt u de maandelijkse kosten inschatten (vraag gerust hoeveel energiekosten de vorige eigenaar betaalde) en ook plannen maken voor de toekomst. In het kader van de overgang naar een koolstofarme samenleving zullen energie-inefficiënte woningen moeten worden gerenoveerd. In Vlaanderen is dit al verplicht.

6. Bereid bezoeken voor

Best stelt u een dossier op met de belangrijke te controleren elementen en kenmerken, zoals de oriëntatie van het huis, het aantal slaapkamers, de kwaliteit van de beglazing, de mogelijkheid om de zolderruimte te verbouwen, het type verwarming, ... Neem ook de tijd om de buurt te verkennen, eventueel op verschillende tijdstippen van de week. Als er werken moeten gebeuren, vraag dan een specialist om u een nauwkeuriger schatting te geven van de omvang en de kosten ervan.

7. Stel uw bod op punt

Hebt u de ideale woning gevonden? Controleer dan, voor u een bod doet, hoe lang het pand al te koop staat. Is dat al langer dan zes maanden, dan is de kans groot dat de verkoper de prijs te hoog heeft ingesteld. In dat geval kunt u over ongeveer 10% van de vraagprijs onderhandelen. Als het huis korter op de markt is, hangt het af van de situatie. In populaire gebieden gaat een huis dat aangeboden wordt aan de juiste prijs meestal heel snel weg, dus is een bod aan de juiste prijs verstandiger. In andere gevallen is een beperkte onderhandelingsmarge vaak realistisch. Aarzel niet om te wijzen op kleine gebreken die tijdens de bezichtiging vastgesteld werden om de prijs wat omlaag te brengen.

8. Neem contact op met een notaris

Een van de taken van een notaris is ervoor te zorgen dat u met kennis van zaken koopt. Hij of zij moet alle documenten en certificaten verzamelen die nodig zijn om een huis te kopen. Als u het huis van uw dromen gevonden heeft, controleert u de documenten met betrekking tot de woning en gaat u bijvoorbeeld na of u in aanmerking komt voor lagere registratierechten of dat de eigenaar geen inbreuken op de ruimtelijke ordening heeft gepleegd. De notaris zal u ook helpen en adviseren bij het juist uitbrengen van een bod. Vergeet niet in een opschortende voorwaarde op te nemen met betrekking tot de toekenning van het krediet en stedenbouwkundige en milieuovertredingen. U moet ook de geldigheidsduur van uw bod preciseren. Om een notaris te vinden, kunt u raad vragen aan vrienden, familieleden of collega's die al een huis hebben gekocht.

Bent u van plan een huis te kopen, Download dan onze checklist en houd die zorgvuldig bij tijdens uw zoektocht.

Bespreek uw plannen met een specialist.

Maak een afspraak

Hypothecair krediet, op voorwaarde van goedkeuring van uw dossier en wederzijds akkoord

Hoe kunnen we u helpen?