Zijn de roamingkosten écht weg?
Helemaal verknocht aan je telefoon? Alles wat je moet weten over roamingkosten in het buitenland.
Ben je op zoek naar je volgende vakantiebestemming, dan ligt de focus meestal op de prijs van vliegtuigtickets en je verblijfplaats. Wil je echt rekening houden met je budget, dan doe je er goed aan ook de prijzen van het vervoer op de grond te checken. Denk dan aan openbaar vervoer, het huren van een scooter, prijzen van taxi’s en huurwagens. Prijzen vergelijken doe je best voordat je vertrekt. Online vind je tal van lokale en internationale vervoersmaatschappijen. Weet dat vele low cost luchtvaartmaatschappijen ook goedkope transportformules aanbieden vanaf de luchthaven waar je toekomt. De moeite waard dus om wat rond te surfen en te vergelijken. Vooraf boeken kan voordeliger zijn, maar buiten het toeristische seizoen kan je soms ter plaatse heel wat afdingen. Houd er rekening mee dat prijzen snel kunnen stijgen in het hoogseizoen omdat er bijvoorbeeld minder kleinere huurauto’s beschikbaar zijn.
Een eerste handige tool is om de kostprijs van een Uber, Lyft of lokale taxi per bestemming met elkaar te vergelijken. En in schril contrast met wat velen denken, kost je dat weinig tijd en moeite. Er bestaan meerdere apps en websites die je in een handomdraai een actueel en duidelijk overzicht bieden. Een mooi voorbeeld is de website RideGuru, die de prijzen in 70 landen met elkaar vergelijkt. Je kan je ritje er zelfs online mee boeken.
Een recent en bijzonder modern initiatief is het carpoolen met taxi’s. Je reist goedkoper van punt A naar punt B door mee te rijden met mensen die gedeeltelijk hetzelfde of zelfs een langer traject afleggen. Je ritje wordt er maar liefst 20 tot 40 procent goedkoper door. Let wel, het zogeheten ‘taxipoolen’ wordt voornamelijk in grootsteden gedaan – door organisaties zoals bijvoorbeeld UberPOOL.
Ga je het niet verder zoeken dan Europa, dan weet je allicht dat je op het juiste continent reist om van een uitstekend netwerk van bussen, treinen, trams en metro’s te genieten. West-Europa staat immers wereldwijd bekend om dat goed georganiseerde openbaar vervoer – ook al ergeren we ons snel aan enkele minuten vertraging. Wil je naar het mekka van het punctuele openbaar vervoer? Dan is Stockholm de uitgelezen bestemming.
Een van de goedkoopste en flexibele manieren om je voort te bewegen in een stad, is per fiets. Je bespaart er niet alleen veel geld mee, maar het is ook een manier om de stad op een persoonlijke manier te verkennen. Je stopt wanneer je wilt, moet niet telkens een kwartier op zoek gaan naar parkeerplaats, je moet geen parkeerticket betalen, geen benzine, enzovoort. De meest fietsvriendelijke toeristische steden ter wereld zijn: Kopenhagen, Amsterdam, Bordeaux, Sevilla, Barcelona, Berlijn, Buenos Aires, Dublin, Wenen, Parijs, Hamburg en Montreal. Boeken maar!
Ben je van plan om een groter gebied te verkennen en ben je niet graag afhankelijk van de een of andere dienstregeling? Dan gaat er natuurlijk niets boven de huurauto die voor je klaarstaat op de luchthaven. Het is véél goedkoper dan rondreizen met de taxi, je reist flexibel en bespaart ook nog eens de heen-en-terugrit van de luchthaven naar je verblijfplaats en terug. Let wel, kies voor de goedkoopste optie: een compacte wagen, dus. Hoe groter, hoe duurder en hoe moeilijker je parkeerplaats vindt. Let wel: de huurprijzen die worden aangegeven zijn vaak exclusief extra verzekeringen of andere extra’s zoals een kinderzitje, een GPS, een tweede bestuurder e.d. Als je bijvoorbeeld het vaak hoge eigen risico bij een ongeval wilt afkopen of verminderen, dan kost dat al snel vele euro’s extra per dag. Uitkijken en vergelijken is dus de boodschap.
Een alternatieve en heel populaire manier om je te verplaatsen, vooral bij jongeren, is de huurscooter. Maar wees wel op je hoede, zeker wanneer je dit in Aziatische landen doet. Zo is Thailand de tweede meest gevaarlijke plek om zelf te rijden volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, dus een helm en waterdichte verzekering komen in landen zoals deze helemaal van pas. Reis je door Europa en wil je een streek zoals Toscane of een Grieks eiland per scooter ontdekken, dan is dat als beginner ongetwijfeld een stuk veiliger.
Wie regelmatig reist, weet dat een grondige voorbereiding op heel wat vlakken een absolute troef is. Ga bijvoorbeeld na of je kredietlijn hoog genoeg is om de waarborg van bijvoorbeeld een huurauto te dekken. Of geld afhalen met een bankkaart op je reisbestemming, gaat dat vlot? Je doet er altijd goed aan om even langs te gaan bij je bankier, want die denkt ongetwijfeld aan heel wat zaken die je makkelijk over het hoofd ziet.
De informatie geldt op de publicatiedatum en is onderhevig aan wijzigingen.