Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Elke belegger is uniek. Waarom is je risicoprofiel zo belangrijk?

 Elke belegger is uniek. Waarom is je risicoprofiel zo belangrijk?

Wil je starten met beleggen en klop je straks voor het eerst bij een beleggingsadviseur aan? Dan zal hij of zij je een heleboel vragen stellen om je risicoprofiel te bepalen. Die vragenronde is wettelijk verplicht, en biedt jou niets dan voordelen. Lees snel waarom!  

Jouw risicoprofiel als belegger

Een goed beeld van je persoonlijke situatie en je risicoprofiel laat financiële tussenpersonen toe om je beleggingsadvies op maat te geven. Aan de hand van een vragenlijst polst de expert daarom naar:

  • Je financiële situatie en je doelstellingen op korte en lange termijn.
  • Je kennis van en ervaring met beleggingsproducten en de markten.
  • Je risicobereidheid: hoe zul je omgaan met eventuele verliezen? Heb je een vangnet voorzien?
  • Je beleggingsdoelstellingen: hoeveel rendement verwacht je en op welke termijn?
  • Je beleggingshorizon: Hoelang kan jij je kapitaal missen? Heb je belangrijke projecten lopen die je maandelijks of jaarlijks budget (zullen) beïnvloeden?

Kortom, je risicoprofiel bepaalt welke beleggingsproducten wel of niet geschikt zijn voor jou. Op basis van je profiel zal een beleggingsadviseur je ook uitleggen hoe je je beleggingen het beste spreidt. 

Wettelijk verplicht

Beleggingsadviseurs zijn wettelijk verplicht om voor elk van hun klanten eerst het beleggersprofiel te bepalen. Die verplichting maakt deel uit van MiFID (Markets in Financial Instruments Directive); een set van richtlijnen waaraan alle financiële tussenpersonen die opereren binnen Europa zich moeten houden. Dankzij MiFID I en MiFID II  hebben beleggingsadviseurs (onder meer) zorgplicht: ze mogen je geen producten aanraden die niet passen bij je risicoprofiel. De producten die ze je wel adviseren, moeten bovendien zo dicht mogelijk bij je profiel aansluiten.

Hoe wordt risicobereidheid bepaald?

Je risicobereidheid hangt af van je ervaring met beleggen en je financiële situatie, maar ook van je persoonlijkheid. Zo zijn mensen van nature geneigd tot ‘loss aversion’: ze willen hun risico op verlies tot een minimum te beperken, zelfs als ze daardoor de kans op winst verkleinen. Maar uiteraard is elke belegger uniek en laat de ene persoon zich al wat meer beïnvloeden door ‘loss aversion’ dan de andere. Het spreekt voor zich dat de factoren die je risicobereidheid bepalen, nog kunnen veranderen naarmate je ouder wordt.

Goed om te weten: omdat risicobereidheid geen statisch gegeven is, herziet Beobank je beleggersprofiel regelmatig.

Hoe kunnen we u helpen?