Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Welke auto kiezen: hybride, plug-in of 100% elektrisch?

Ga je voor een volledig elektrische auto of een hybride?

Vind je ook dat het tijd is om milieuvriendelijker te gaan rijden? Kies je voor elektrisch of hybride? Waar moet je op letten? Wij zetten alles op een rijtje.

Een auto die weinig vervuilt, minder verbruikt, aangenamer en geruislozer rijdt … er zijn veel redenen om voor een milieuvriendelijke auto te kiezen. Wil je binnenkort ook overschakelen op een groenere wagen? Mag die volledig elektrisch zijn of is hybride voor jou beter? En wat is precies het verschil?

100% elektrisch rijden, dus zonder verbrandingsmotor


De term “100% elektrisch rijden” zegt eigenlijk alles. Zoek in dit type auto niet naar een verbrandingsmotor: hij zit er niet in. Je tankt dus ook geen benzine of diesel en de auto produceert bij het rijden geen uitstoot. Voor de luchtkwaliteit in steden en dorpen is dit de beste oplossing en ook het klimaat vaart er wel bij. Zo’n full electric heeft alleen een elektrische motor, die zijn energie haalt uit oplaadbare batterijen. De motor is rechtstreeks met de wielen verbonden en als je op het “gaspedaal” drukt, levert de batterij stroom om de auto in beweging te brengen en te houden. Eenvoudiger kan het niet! Elektrische wagens vragen ook minder onderhoud, want er zitten geen koppeling of versnellingsbak in. Elektrische stadsautootjes halen uit een volle batterij ongeveer 250 tot 300 km, grotere middenklassers geraken vaak ruim 450 km ver met één lading. En dan? Dan moet je de batterij opnieuw opladen, aan een laadpaal onderweg of thuis aan je wallbox.

Hybride auto’s combineren twee motoren


In tegenstelling tot de 100% elektrische auto wil een hybride de vertrouwde brandstofmotor nog niet loslaten. Die zit dus ook onder de motorkap, naast de elektrische motor. Er zijn allerlei soorten hybrides, afhankelijk van de manier waarop beide motoren gecombineerd zijn. Er bestaan zelfs nephybrides, waarmee je niet volledig elektrisch kunt rijden. De kleine elektromotor steekt dan alleen een handje toe in bepaalde omstandigheden (wegrijden, op een helling, …). Een hybride auto vermindert in elk geval het brandstofverbruik, de luchtvervuiling en de CO2-uitstoot.

Oplaadbare plug-in hybrides

Wat is het verschil tussen een gewone hybride en een “plug-in”? Gewone hybrides laden hun (kleine) batterij alleen op tijdens het rijden, een “plug-in” (met een grotere batterij) laadt ook aan het stopcontact op. Daardoor rijdt zo’n stekkerauto over veel langere afstanden volledig elektrisch, tot 80 km voor sommige modellen. Als je nog een beetje aarzelt om elektrisch te gaan rijden, is een plug-in hybride het beste compromis. Je rijdt dan elektrisch in de stad en op benzine als je langere afstanden moet afleggen.

Heb je beslist welke milieuvriendelijke auto bij jou past? Kies dan nu de autoverzekering die aangepast is aan jouw levensstijl

Samengevat

  • Wat is het verschil tussen elektrisch en hybride rijden?

  • Geen verbrandingsmotor in een elektrische auto

  • Over nephybrides en oplaadbare hybrides

  • Wat is het beste compromis?

     

Hoe kunnen we u helpen?