Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Zo vul je zelf de belastingaangifte in

De meeste belastingplichtigen vullen maar een 20tal codes in

Het is weer zover: sinds 2 mei kun je de belastingaangifte indienen. Veel Belgen vinden het een ‘vervelende klus’ die ze graag uitstellen tot het laatste moment, al is het heus niet zo moeilijk meer om zelf je aangifte in te dienen. We helpen je graag op weg.

Naar jaarlijkse gewoonte is het weer tijd om de aangifte van de personenbelasting in te vullen. Ofwel doe je dat online via Tax-on-web (de populairste methode), ofwel krijg je een papieren aangifte die je terugstuurt in de befaamde bruine enveloppe. Tax-on-web is klaar voor gebruik sinds 2 mei en de papieren aangiftes worden verstuurd van 7 tot 24 mei 2019. Iedere belastingplichtige die vorig jaar Tax-on-web gebruikte, krijgt geen brief meer opgestuurd. Die ontvang je alleen wanneer je het expliciet vraagt door te bellen naar het contactcenter van de FOD Financiën.

De aangifte bestaat uit twee delen. Het eerste deel moet iedere belastingplichtige invullen. Het tweede deel is voorbehouden aan bedrijfsleiders, zelfstandigen en personen die inkomsten van kapitalen, roerende goederen en/of diverse inkomsten verkregen hebben.

Voorstel van vereenvoudigde aangifte

Erg handig is dat de overheid voor Belgen met een stabiele fiscale situatie de gegevens vooraf invult. Dat gebeurt als je een loon, pensioen of uitkering ontvangt en voorts geen andere inkomsten hebt aan te geven. 3,2 miljoen (of ongeveer 42 procent) belastingplichtigen krijgen dit jaar zo’n voorstel en dat gebeurt nu standaard digitaal. Wanneer je inlogt op Tax-on-web hoef je alleen nog even te checken of alle gegevens in dit zogenaamde voorstel van vereenvoudigde aangifte kloppen.

Verzamel de nodige documenten

Ben je klaar om de aangifte in te vullen? Een goede voorbereiding is het halve werk. Je hebt je identiteitskaart en bankrekeningnummer nodig (mocht je tot de gelukkigen horen die terugbetaald worden). Verzamel alle documenten die betrekking hebben op de inkomsten en uitgaven van 2018. Denk onder meer aan:

  • alle gegevens over je inkomsten (uit arbeid, vastgoed, pensioen, financiële resultaten voor handelaars en vrije beroepen, alimentatie, kadastraal inkomen, …)
  • beroepskosten (inclusief sociale bijdragen voor zelfstandigen)
  • fiscale attesten voor woningkrediet en aanverwante levensverzekering
  • stortingen voor pensioen- of langetermijnsparen
  • kosten voor kinderopvang
  • attesten voor PWA- of dienstencheques
  • attesten voor fiscaal aftrekbare giften
  • overzicht van voorafbetalingen
  • facturen voor uitgaven om de energieprestaties, brandveiligheid of diefstalpreventie van je woning te verbeteren
  • rekeningen in het buitenland

Vooraf berekenen

Heb je de hele papierwinkel verzameld, ga dan nog niet meteen aan de slag met de definitieve aangifte. Vul eerst de voorbereiding in. Hierop kun je vrij aantekeningen (en fouten…) maken. Bewaar deze voorbereiding, want ze kan later nog van pas komen (bijvoorbeeld bij de aangifte van volgend jaar of wanneer het belastingkantoor nadere uitleg vraagt). De FOD Financiën heeft ook een online tool ontwikkeld waarmee je – volledig anoniem – kunt schatten hoeveel de belasting zal bedragen: Tax-Calc. Dit is een gebruiksvriendelijke toepassing die in de praktijk vrij accuraat blijkt. Zo heb je al een goed zicht op wat je mag verwachten.

Deadlines 2019

Klaar met de voorbereiding? Dan kun je alles invullen op papier of via Tax-on-web, dat tegenwoordig geïntegreerd is in MyMinfin.be. Bespaar jezelf stress en vermijd boetes wegens laattijdige aangifte. Vrijdag 28 juni 2019 is de deadline voor de papieren aangifte. Wanneer je de aangifte online doet, moet dat ten laatste op donderdag 11 juli 2019 gebeurd zijn. Houd er rekening mee dat Tax-on-web de laatste dagen druk bezocht wordt en weleens kuren durft te vertonen. De FOD Financiën verwacht dat het druk wordt vanaf 5 juli en zeer druk vanaf 9 juli.

Hulp nodig?

Heb je nog vragen, dan zijn er verschillende opties. Bekijk online de toelichting bij de aangifte van 2019. Bel naar de belastingadministratie (op het nummer 02/572 57 57, elke werkdag tussen 8 en 17 uur) en vraag om uitleg. De FOD Financiën organiseert tot en met 28 juni 2019 over het hele land invulsessies waar je de aangifte kunt laten invullen door een specialist. Hier vind je een lijst met de invulsessies in 2019. Tot slot kun je een beroep doen op een boekhouder die misschien hier en daar nog een foutje ontdekt of tips kan geven om te besparen. Een bijkomend voordeel is dat je iets meer tijd hebt. Deze ‘mandatarissen’ mogen nog tot donderdag 24 oktober 2019 aangiftes doorgeven.

Nieuwe codes

In aanslagjaar 2018 ging het aantal codes dat je kunt invullen naar beneden, dit jaar zijn er weer enkele codes bijgekomen. In Vlaanderen gaat het om zes extra codes, in Brussel en Wallonië zeven. Nieuw zijn bijvoorbeeld de codes om de kosten voor de adoptie van een kind aan te geven of voor wie bijverdient in de deeleconomie (zoals Uber of Airbnb). Dat brengt het aantal codes op 829 (Vlaanderen), 833 (Wallonië) en 815 (Brussel). Klinkt indrukwekkend, maar de soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Uiteindelijk vullen de meeste belastingplichtigen slechts een twintigtal codes in. De gemiddelde tijd om een aangifte via Tax-on-web in te vullen, is overigens gedaald van 24 minuten in 2017 naar 22,36 minuten in 2018. Waar wacht je nog op?

Hoe kunnen we u helpen?